«Η στήριξη της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας και η σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία είναι καθημερινό μέλημα και προσπάθεια όλων μας». Αυτό υπογραμμίζει η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, η υφυπουργός αναφέρει: «Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης για τη νέα δράση «Δίκτυα Μονάδων/ Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας», συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και αφορά στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στους δημόσιους ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας. Η νέα δράση σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο για τη μεταφορά τεχνολογίας και διανοητική ιδιοκτησία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027. Αποτελεί δε, συνέχεια προηγούμενης δράσης του ΕΣΠΑ (2014-2020), οπότε μπήκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία των γραφείων ή μονάδων μεταφοράς τεχνολογίας στους περισσότερους ερευνητικούς οργανισμούς.
Σκοπός των γραφείων, είναι η υποστήριξη της λειτουργίας Δικτύων Μεταφοράς Τεχνολογίας, καθώς και η ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων που ασχολούνται με τη μεταφορά τεχνολογίας στους ερευνητικούς οργανισμούς. Έχουν ως στόχο:
– τη βελτίωση των δεικτών καινοτομίας της χώρας
– την αύξηση των ποσοστών ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς υψηλής έντασης γνώσης και μεγάλης προστιθέμενης αξίας
– την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας από τη βιομηχανία και την ενσωμάτωσή τους σε αλυσίδες αξίας
– τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ερευνητικών οργανισμών σε διεθνές επίπεδο και
– την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με την εξειδίκευσή του σε ικανότητες, που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι ερευνητικοί οργανισμοί της χώρας: ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικοί φορείς.
Προϋπόθεση είναι, να δημιουργήσουν δίκτυα αποτελούμενα κατ’ ελάχιστον από 3 φορείς. Τα δε δίκτυα, μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά που λειτούργησαν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ή να δημιουργηθούν νέα.
Η διάρκειά των έργων θα είναι έως τις 31.12.2029.
Η στήριξη της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα μας και η σύνδεσή τους με την επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία, είναι καθημερινό μέλημα και προσπάθεια όλων μας».