Στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης θα πραγματοποιηθεί, από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου, το 45ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια και είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των καρδιολόγων της χώρας. Παράλληλα, αναμένεται να αναπτυχθούν θέματα που άπτονται της σύγχρονης Καρδιολογίας, με στόχο την εξοικείωση του Έλληνα καρδιολόγου με όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα αναλυθούν και θα αναπτυχθούν νέες κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο, προκειμένου, όπως αναφέρεται από τους διοργανωτές, να υπάρξει ευρεία κατανόηση σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης, της κολπικής μαρμαρυγής, της χρόνιας ττεφανιαίας νόσου και της περιφερικής αρτηριοπάθειας.
Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην αποκρυπτογράφηση της στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες, καθώς η γυναίκα ασθενής αποτελεί μία πρόκληση στην αξιολόγηση του θωρακικού πόνου αλλά και στη θεραπεία της, όταν διαπιστωθεί στεφανιαία νόσος. Επιπλέον, με το δεδομένο των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων που προάγουν την Καρδιολογία, η εξατομίκευση της καρδιαγγειακής φροντίδας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών της ΕΚΕ και των επιστημονικών πρωτοβουλιών της.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα διεξαχθούν συνεδρίες αφιερωμένες στην εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία των αρρυθμιών, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, της στεφανιαίας νόσου των βαλβιδοπαθειών, ενώ θα αναλυθεί από διακεκριμένους επιστήμονες η «επανάσταση» που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία αλλά και το μέλλον της ψηφιακής καρδιολογίας και των «big data» στην ιατρική.
Επίσης, κατά τη διάρκεια τυου συνεδρίου, αρκετές ομιλίες θα είναι αφιερωμένες στη σχέση καρδιάς και καρκίνου, ενώ αναλυτική θα είναι η ενημέρωση και για την καρδιοτοξικότητα των θεραπειών του καρκίνου, προκειμένου να τεθούν σε εγρήγορση οι Έλληνες καρδιολόγοι που αντιμετωπίζουν καρδιολογικούς ασθενείς με καρκίνο, με στόχο η εκτίμηση του κινδύνου καρδιοτοξικότητας να γίνεται σε όλους και η θεραπεία καρδιαγγειακών προβλημάτων να εφαρμόζεται όσο γρηγορότερα γίνεται.
Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, σε μία κοινή συνεδρία της Ομάδας Εργασίας Ηλεκτροφυσιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με την EHRA (European Heart Rhythm Association), θα συζητηθεί η κατάλυση παλμικού πεδίου στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, με στόχο την ανάδειξη της τρέχουσας κατάστασης, όπως και τις μελλοντικές προοπτικές της μεθόδου.
Ακόμη, στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Ομάδα Εργασίας Πρόληψης και Αποκατάστασης θα πραγματοποιήσει Σχολείο Καρδιοαναπνευστικής Κόπωσης, τόσο σε υγιείς όσο και σε πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκειακαι πνευμονική υπέρταση, ενώ θα διεξαχθούν διαδραστικά σεμινάρια για τους νέους καρδιολόγους με στόχο την εξοικείωσή τους με τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών αλλά και την πρακτική εξάσκησή τους σε πλήθος καρδιαγγειακών προβλημάτων (hands ontraining).
Τέλος, στο 45ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας θα διεξαχθούν συνεδρίες αφιερωμένες στα οικονομικά της Υγείας, που έχουν στόχο να αφυπνίσουν την πολιτεία και να ενημερώσουν τον Έλληνα καρδιολόγο καθώς και τον Έλληνα πολίτη για τα οφέλη που προκύπτουν από την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νόσων, όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία αλλά και ευρύτερα για την οικονομία.
Ο κ. Κοχιαδάκης, με αφορμή τη διοργάνωση του 45ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, υπογράμμισε πως «στην ΕΚΕ πιστεύουμε ότι η γνώση και η τεχνολογία μπορούν να μας βοηθήσουν να προσφέρουμε εξατομικευμένες σύγχρονες θεραπείες στους ασθενείς μας, με στόχο τη μείωση του μεγάλου φορτίου της καρδιαγγειακής νόσου, που αποτελεί σήμερα παγκόσμια απειλή. Στο 45ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν και θα το παρακολουθήσουν και ξένοι προσκεκλημένοι, εντάσσονται και θα αναδειχτούν όλες οι σύγχρονες γνώσεις -για κάθε πεδίο της καρδιαγγειακής ιατρικής- που πρέπει να γνωρίζει ο Έλληνας καρδιολόγος».
Οι σύνεδροι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα του Συνεδρίου μέσω ειδικής εφαρμογής, το HCS App, που μπορούν να την αναζητήσουν στο Google Play ή στο AppStore.
Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 19:30, στο Συνεδριακό Κέντρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ», αίθουσα ΖΕΥΣ (ξενοδοχείο CRETA MARE), με State of the Art Lecture της εκλεγμένης προέδρου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Cecilia Linde, για το μέλλον της Καρδιολογίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.