Πτωτικά και στις πέντε συνεδριάσεις της εβδομάδας που πέρασε έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο κάτι καθόλου συνηθισμένο, με την αγορά να παραδίδεται στους πωλητές, χωρίς άμυνες και αναχώματα, χάνοντας μάλιστα την Παρασκευή και το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων.
Η αγορά, χωρίς ψυχολογία και δυνάμεις στήριξης, «καίει» και τις καλές ειδήσεις που δεν ήταν λίγες αυτή την εβδομάδα, καθώς και deals υπήρξαν, όπως η συμφωνία της Quest για την πώληση της ACS με πολύ καλό τίμημα που αναβαθμίζει όλα τα assets του ομίλου, τα πολύ καλά αποτελέσματα εταιρειών όπως Metlen και Σαράντης, την έγκριση του deal της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ μεγάλη είναι η κινητικότητα στην Intrakat όπου επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις την εβδομάδα που έρχεται.
Την ώρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα χωρίς ξεκάθαρο στίγμα, το ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κατά 3,67% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, με τον FTSE 25 να χάνει 4,78%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο αδύναμος κρίκος, καθώς απώλεσε το 7,20% της αξίας του, σε μια από τις πιο αρνητικές εβδομάδες των τελευταίων ετών.
Το ελληνικό χρηματιστήριο πληρώνει – όπως πάγια γίνεται – τη μεγάλη και σε στρεβλό βαθμό – τραπεζική εξάρτηση, καθώς ο κλάδος οριοθετεί όγκους, τζίρους, κλίμα και momentum σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό, καθιστώντας εντελώς μονόπλευρη και μονοσήμαντη την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά.
Το Χ.Α. έτσι κι αλλιώς έχει «στηθεί» πάνω στην τεράστια εξάρτηση από το χρηματοπιστωτικό τομέα από την εποχή που υπήρχαν 15 τραπεζικές εισηγμένες, όμως παρόμοια μονοδιάστατα χαρακτηριστικά παρουσιάζει και σήμερα, που έχουν απομείνει μόνο τέσσερις συστημικές.
Αυτή είναι η φυσιογνωμία του ρηχού και μονοδιάστατου ελληνικού χρηματιστηρίου, που αντανακλά την επίσης μονοδιάστατη τραπεζοκεντρική και εστιασμένη στις υπηρεσίες ελληνική οικονομία, ελλείψει κλάδων – ηγετών και μεγάλης βιομηχανικής εκπροσώπησης, όπως γίνεται σε άλλες μεγάλες αγορές της Ευρώπης.
Χθες Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.390,25 μονάδες με απώλειες 0,88% και πλέον μένει να δούμε αν την επόμενη εβδομάδα, που έχει τέσσερις συνεδριάσεις λόγω της αργίας της Δευτέρας, θα βγει αντίδραση, όπως έγινε ξανά όταν ο κεντρικός δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 1.400 μονάδες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.351,54 μονάδες με πτώση 1,14%, ο Mid Cap διαφοροποιήθηκε με οριακή άνοδο 0,17% στις 2.290,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,30% στις 1.148,70 μονάδες, που μάλιστα είναι νέα χαμηλά 9μήνου. Πλέον, μειώθηκε περαιτέρω η απόδοση σε επίπεδο 10μήνου 2024, με το Γ.Δ. να κρατάει κέρδη 7,51%, ο FTSE 25 είναι στο +7,33%, ο Mid Cap μόλις στο +1,77%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης στο +8,20%.
Η αξία συναλλαγών την Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 130,99 εκατ. ευρώ, με τα 121,5 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 70,4 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγινε τζίρος 5,9 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο πενθημέρου, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 118,2 εκατ. ευρώ, ενώ στο 10μηνο ο μέσος τζίρος είναι στα 132,2 εκατ. ευρώ.