Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτην ιταλική Κάτω Βουλή το σχέδιο Ντράγκι – Τα κύρια σημεία

Στην ιταλική Κάτω Βουλή το σχέδιο Ντράγκι – Τα κύρια σημεία

Με μια ομιλία χείμαρρο που κράτησε περισσότερο από μια ώρα, ο Ντράγκι παρουσίασε το Σχέδιο στους παρευρισκόμενους βουλευτές, και το οποίο ανέρχεται στο ύψος των 248 δισ. Ευρώ στο σύνολό του.

Πρόκειται για ένα σχέδιο εφ όλης της ύλης που καλύπτει τα κύρια και χρόνια ανοιχτά θέματα της Ιταλίας, από τον φάκελο του φτωχότερου Νότου ως την οικολογική μετάβαση και τον τομέα της εργασίας για νέους και γυναίκες.

Ο Ντράγκι ξεκίνησε λέγοντας πως το σχέδιο αυτό αντιπροσωπεύει πολλά για την Ιταλία, εφόσον σε αυτό “υπάρχει και πάνω απ’ όλα το πεπρωμένο της χώρας. Το μέτρο του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα. Η αξιοπιστία και η φήμη της ως ένας εκ των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρωταγωνίστρια του Δυτικού Κόσμου”.

Το 2020 ο αριθμός των Ιταλών “που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε το 9,4%”, και ειδικά σε “γυναίκες και νέους” όπως και “στον Ιταλικό Νότο”. Γι’ αυτό και το σχέδιο δίνει “μεγάλη έμφαση στην ένταξη των φύλων και στην υποστήριξη των νέων”.

Το σχέδιο καταχωρείται σε 6 κύριες ενότητες ή “αποστολές”.

“Η πρώτη αποστολή αφορά τα θέματα Ψηφιοποίησης, Καινοτομίας, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτισμού. Συνολικά, οι πόροι που διατίθενται ανέρχονται σχεδόν σε 50 δισ, εκ των οποίων τα 41 χρηματοδοτήθηκαν με ευρωπαϊκή διευκόλυνση”.

Ο κύριος στόχος της “αποστολής” είναι “η προώθηση και υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας του συστήματος παραγωγής της χώρας”.

Σε αυτό το σημείο ο Ντράγκι αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη προσοχή που δίνεται “στον τουρισμό και τον πολιτισμό”. Για την επανεκκίνηση του πολιτισμού και του τουρισμού “δύο βασικοί τομείς για την Ιταλία”, μια πρώτη γραμμή δράσης “αφορά παρεμβάσεις για την ενίσχυση ιστορικών και πολιτιστικών χώρων, με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας, της ασφάλειας και της προσβασιμότητάς τους”.

Ο Πρωθυπουργός Ντράγκι δικαιολόγησε “την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού ως απαραίτητη για τη χώρα” ώστε “τα κορίτσια και τα αγόρια μας να έχουν πρόσβαση στις καλύτερες εκπαιδευτικές εμπειρίες από το 2027, όπου κι αν βρίσκονται στην Ιταλία”.

Η δεύτερη “αποστολή”, ονόματι Πράσινη Επανάσταση και Οικολογική Μετάβαση, “ασχολείται με τα κύρια θέματα της βιώσιμης γεωργίας, της κυκλικής οικονομίας, της ενεργειακής μετάβασης, της βιώσιμης κινητικότητας, της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των υδάτινων πόρων και της ρύπανσης”. Ένα κρίσιμο σημείο για την Ιταλία “η οποία είναι πιο εκτεθειμένη σε κλιματικούς κινδύνους από άλλες χώρες” και για την οποία θα λάβει το μεγαλύτερο ποσό “μεταξύ των 6 προτάσεων”, δηλαδή “σχεδόν 70 δισεκατομμύρια”.

Η τρίτη “αποστολή”, ονόματι Υποδομές για τη βιώσιμη κινητικότητα, αποτελείται από “μια σειρά επενδύσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου, ψηφιακού, βιώσιμου και διασυνδεδεμένου δικτύου υποδομών των μεταφορών”.

Ουσιαστικά έχουν διατεθεί “περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ”, τα περισσότερα των οποίων “προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του σιδηροδρομικού δικτύου” σε όλο το εύρος της Ιταλικής επικράτειας.

Η τέταρτη “αποστολή”, ονόματι Εκπαίδευση και Έρευνα “επηρεάζει βασικούς παράγοντες για μια οικονομία βασισμένη στη γνώση” οι οποίοι είναι και “παράγοντες επίσης κρίσιμοι για την ένταξη και την ισότητα”.

Οι κύριες παρεμβάσεις περνούν από την “ποιοτική βελτίωση και την ποσοτική επέκταση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών” έως και τις “διαδικασίες πρόσληψης και κατάρτισης εκπαιδευτικών”, περνώντας από “την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των σχολικών υποδομών”. Ο συνολικός προϋπολογισμός για αυτή την “αποστολή” ανέρχεται σε σχεδόν 32 δισεκατομμύρια.

Η πέμπτη “αποστολή”, ονόματι Κοινωνική ένταξη και συνοχή, έχει ως στόχο “την πολιτική απασχόλησης και κατάρτισης, την κοινωνική ένταξη και την εδαφική συνοχή”, με κεφάλαια να “υπερβαίνουν συνολικά τα 22 δισεκατομμύρια”.

Η έκτη “αποστολή” αφορά τον τομέα της Υγείας “έναν κρίσιμο τομέα, ο οποίος αντιμετώπισε ιστορικές προκλήσεις τον τελευταίο χρόνο”.

Σε αυτό το σημείο ο Ντράγκι τόνισε πως “η πανδημία Covid-19 επιβεβαίωσε την παγκόσμια αξία της υγείας, τη φύση της ως θεμελιώδους Δημόσιου Αγαθού και τη μακροοικονομική συνάφεια των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας” και ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις συνολικού ύψους 18,5 δισεκατομμυρίων.

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός Ντράγκι μίλησε και για τον αντίκτυπο του σχεδίου στις γυναίκες, τους νέους και τον Νότο, με την Κυβέρνηση να “σκοπεύει να δρομολογήσει την εθνική στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2021-2026 έως το πρώτο εξάμηνο του 2021”.

4,6 δισεκατομμύρια προορίζονται για την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων, ενώ “σχεδόν ένα δισεκατομμύριο προορίζεται για τη χρηματοδότηση της επέκτασης πλήρους απασχόλησης στα δημοτικά σχολεία”.

Η ανάπτυξη του Νότου είναι άλλη μια σημαντική προτεραιότητα, αφού υπάρχει ένα γνωστό χρόνιο χάσμα με την υπόλοιπη χώρα, και μάλιστα ο Ντράγκι τόνισε πως “αν ο Νότος μεγαλώσει, το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία”.

Για τους νέους τόνισε “επαρκή πρόνοια, σπίτι και ασφαλή εργασία” με μέτρα “κοινωνικής υποδομής και κοινωνικής στέγασης” και μάλιστα με “πιθανή κρατική εγγύηση”.

Άλλη αναγκαία μεταρρύθμιση θα αφορά την Δικαιοσύνη με “τα διαρθρωτικά ζητήματα της αστικής και ποινικής δίκης” όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να υπάρξει ένα “πιο αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα”.

Τέλος, ο Ντράγκι έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας το Κοινοβούλιο “για την πολιτική ώθηση που ζωντανεύει ολόκληρο το Σχέδιο” δηλώνοντας:

“Είμαι βέβαιος για την εφαρμογή του και ότι η ειλικρίνεια, η νοημοσύνη, η γεύση για το μέλλον θα επικρατήσουν έναντι της διαφθοράς, της ηλιθιότητας και των κεκτημένων συμφερόντων”.

Ανταπόκριση για την ΕΡΤ από Ιταλία : Κρίστιαν Μαυρής

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ