Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΓ. Γεραπετρίτης: Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνονται σε οποιονδήποτε διάλογο για τα...

Γ. Γεραπετρίτης: Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνονται σε οποιονδήποτε διάλογο για τα ελληνοτουρκικά

«Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν περιλαμβάνονται ούτε πρόκειται να περιληφθούν σε οποιονδήποτε διάλογο ο οποίος γίνεται για τα ελληνοτουρκικά. Το ζήτημα της κυριαρχίας, περιλαμβανομένης της επέκτασης των χωρικών υδάτων, είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο την ελληνική πολιτεία και θα ασκηθεί με τον προσήκοντα τρόπο». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των «Σπαρτιατών» Αλέξανδρου Ζερβέα.

Ο βουλευτής έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών το ζήτημα συνέντευξης που παραχώρησε προ ημερών η «επικεφαλής», όπως είπε ο ίδιος, του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Με κάθε σεβασμό, το ΕΛΙΑΜΕΠ δεν συν-καθορίζει καμία εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική ασκείται διά της κυβερνήσεως, με την εντολή και την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, μέσω του ΚΥΣΕΑ και υλοποιείται από τον υπουργό Εξωτερικών. Και δεν υπάρχει καμία απολύτως απόκλιση μεταξύ των στελεχών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των μελών της κυβέρνησης. Απολύτως καμία», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γίνει με τον προβλεπόμενο, από το Διεθνές Δίκαιο, τρόπο, στο πλαίσιο της άσκησης της ελληνικής κυριαρχίας και σε αυτό συντείνουν όλοι στην κυβέρνηση.

Προηγουμένως, ο βουλευτής των «Σπαρτιατών» είχε δηλώσει ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι μία σημαντική δεξαμενή σκέψης, η οποία επηρεάζει τη χάραξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είχε αναφέρει, επίσης, ότι υπάρχουν και έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις εντός της κυβέρνησης, ενώ επικαλέστηκε και όσα έχει δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε σχέση με τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

«Ο διάλογος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο άσκησης διπλωματίας. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε όλα και έχουμε και εντελώς διαφορετική αφετηρία με την Τουρκία. Είναι αυτονόητο ότι για την οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία θα αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδος, θα γίνει μόνον υπό την απόλυτη προϋπόθεση ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ότι αυτό συνιστά τη μία και μόνη διαφορά, η οποία θα τεθεί στο τραπέζι», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Καθώς ο βουλευτής επέκρινε την κυβέρνηση διότι δεν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και όπως μονομερώς έχει το δικαίωμα να το πράξει η χώρα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι τα όρια της ελληνικής επικρατείας καθορίστηκαν, τελευταία το 1947 και από τότε η επέκταση της ελληνικής επικράτειας, για πρώτη φορά, συντελέστηκε επί της παρούσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, από την προηγούμενη κυβέρνηση το 2021, με την επέκταση των χωρικών υδάτων έως το Ακρωτήριο Ταίναρο. «Άρα, ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία μεγάλωσε την Ελλάδα και τη μεγαλώνει κάθε μέρα, αυξάνοντας το διπλωματικό της κεφάλαιο και ευρισκόμενη σήμερα σε ένα επίπεδο στο οποίο μπορεί να συζητά με όλους τους διεθνείς εταίρους με όρους ισότητας, αν όχι ισχύος, να βρίσκεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και να μην έχει κανένα απολύτως φοβικό σύνδρομο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και προέτρεψε και τη Βουλή να μην έχει φοβικά σύνδρομα γιατί «η παρούσα κυβέρνηση δεν φοβάται, έχει την ισχύ και την αυτοπεποίθηση να υποστηρίζει όπως πρέπει τα εθνικά συμφέροντα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ