don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Ενθαρρυντική εικόνα για ΧΑ, εβδομάδα Metlen, ενδιαφέρουσες αποτιμήσεις, η Optima “βλέπει” FTSE 25 Large Cap, “ανάσες” για Aegean, η…στιβαρή Cenergy Holdings, “πρώτη” για Attica Bank και…βόμβα μεγατόνων (λέτε;)

*Η εβδομάδα μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ και την τρίτη μείωση επιτοκίων που αποφάσισαν τα μέλη της υπό την Κριστίν Λαγκάρντ. Δεύτερη συνεχόμενη μείωση, για πρώτη φορά μετά τα τέλη του 2011, ένδειξη πως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει όσον αφορά στα αντανακλαστικά της Κεντρικής Τράπεζας, μακάρι να είναι έτσι. Θα δείξει στην συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου.

*Στην Wall Street σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου, καθώς πλησιάζουν όλο και εγγύτερα των προεδρικών της 5ης Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ. Προφανώς και από το αποτέλεσμα θα επηρεαστεί και η Ευρώπη, αν και οι αναλυτές δεν περιμένουν ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον. Τόσο το Inflation Reduction Act- με τη μία ή την άλλη μορφή θα συνεχιστεί, όσο η ετεροβαρής σχέση της αμερικανικής οικονομίας έναντι της ευρωπαϊκής σε ζητήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενεργειακού κόστους κ.λ.π. Όσο συντηρείται το Ουκρανικό η Ευρώπη θα πληρώνει 2 και 3 φορές ακριβότερα κόστη ενέργειας. Θυμίζω ότι τέλη Δεκεμβρίου παύει η transit μεταφορά ρωσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες, συν το ότι η ΕΚΤ με κάποιο τρόπο θα συνεχίσει να μειώνει την κυκλοφορία χρήματος.

*Τέλος της εβδομάδας θα έχει ανακοινωθεί το 40% των μεγεθών εταιρειών του S&P500, στην Wall Street. Θα υπάρχει, δηλαδή, επαρκές δείγμα για την κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αυτή την εβδομάδα είναι η σειρά των 3M, General Electric, Philip Morris, General Motors, Verizon, Alphabet, Microsoft, Snap, Visa (22/10) Boeing, CME, Coca-Cola, ΙΒΜ, AT&T, Tesla (23/10), Mastercard, Intel Corp, Amazon (24/10) και Exxon Mobil, Aon (25/10). Ως τώρα τα αποτελέσματα του χρηματοοικονομικού κλάδου ήταν στο σύνολο τους θετικά με αστερίσκους επιβράδυνσης ωστόσο ως προς τις εταιρείες οικιστικής ανάπτυξης και τον τραπεζικό κλάδο. Στο εξωτερικό εκτός από τα εταιρικά νέα, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί την Πέμπτη στους δείκτες μεταποίησης σε Ευρώπη και Αμερική για τον Οκτώβριο.

*Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η επάνοδος των long ήταν διακριτή, ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια. Με θετικό πρόσημο για τραπεζικά χαρτιά, blue chips και λιγοστά συγκεκριμένα mid caps οι αγοραστές επέστρεψαν, μένει να φανεί εάν θα υπάρχει συνέχεια αυτή την εβδομάδα που αρχίζει η ανακοίνωση μεγεθών 3μηνου από τις εισηγμένες στο ΧΑ. Την αυλαία ανοίγει η Papoutsanis, η προσοχή όμως στρέφεται στην Metlen. Πρωί Πέμπτης ανακοινώνει το Q3, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να προεξοφλούν ακόμη ένα θετικό 3μηνο. Με άνοδο 3,04% την προηγούμενη εβδομάδα και συν 2,17% στα 33,90 ευρώ την Παρασκευή. Μονόδρομος για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο η “έξοδος” προς το λονδρέζικο LSE. Κοινός τόπος πως, σε ένα αναπτυγμένο χρηματιστήριο η τρέχουσα αποτίμηση- στο ΧΑ- των 4,844 δισ. θα ήταν μεγαλύτερη. Στα 4,835 δισ. η αποτίμηση της Πειραιώς, πλησίασε αρκετά. Στα 4,641 δισ. η αποτίμηση της ΔΕΗ. Οι ανακατατάξεις θα συνεχιστούν, με τον ΟΤΕ να διεκδικεί την 3η θέση από την Εθνική. Όσο στη μετοχή της ΕΤΕ θα βγαίνουν πωλήσεις, απόρροια του placement για το 10% τόσο θα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της υπεραπόδοσης για τη μετοχή του Οργανισμού. Στα 2,616 δισ. η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου TITAN Cement International. Δύσκολα δεν θα συμπεριληφθεί στον MSCI Greece Standard ο όμιλος TCI στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών. Στα 951,6 εκατ. η αποτίμηση της Optima Bank- στην 22η θέση- “βλέπει” FTSE25 Large Cap. Στα 951,2 η AEGEAN, που πήρε κάποιες “ανάσες” μετά και την ανακοίνωση των μεγεθών Q3 της United Airlines. Η άνοδος του αμερικανικού αερομεταφορέα έδωσε ώθηση και στις ευρωπαϊκές-μετά από καιρό αντέδρασε ο Stoxx Europe Total Market Airlines.

*Στην περιοχή τιμών της αμκ (9 ευρώ) η μετοχή της Cenergy Holdings. Τεράστια η σημασία του project στις ΗΠΑ. Από τις safe επιλογές για επενδυτές με υπομονή.

*Σε νέα υψηλά η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Έχουν αλλάξει πολλά με την τελική ( ; ) συμφωνία για τον Great Sea Interconnector. Αγοραστής στο “χαρτί” εμφανίζεται και το Helikon.

*Performancάρα, για τους πολλούς ακολούθους του χαρτιού. Πήραν, και πάλι τα πάνω τους, μετά το 6,49% στα 6,40 ευρώ την Παρασκευή. Με αυξημένες συναλλαγές 88,8 χιλ.τμχ.

*DotSoft, με συναλλαγές μερικών δεκάδων ευρώ έφτασε η αποτίμηση της στα 50 εκατ. ευρώ.

*ΟΤΕ: Νέο υψηλό, η στήλη έχει αναφερθεί εδώ και καιρό σε Νεμπής Effect.

*Προοπτική αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ευκαιρία ή παγίδα; η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών που υπεραμύνονται της μίας ή της άλλης προσέγγισης εξελίσσεται στο ταμπλό-μεταξύ σταθερών πωλητών vs αγοραστών- εδώ και εβδομάδες. Για μερίδα αναλυτών συνέπεια αυτής της αντιπαράθεσης είναι η υποαπόδοση του ΧΑ έναντι των κύριων ευρωπαϊκών, της Wall Street. Ωστόσο, επανήλθε στην δημοσιότητα μέσω τοποθέτησης του οικονομικού συμβούλου του ΠΘ-μέσω Newsletter- με τον Αλεξ Πατέλη να προσδοκά σε αναβάθμιση την επόμενη χρονιά. Ο λόγος του απέναντι στον λόγο της JPMC που είχε περιγράψει γλαφυρά με ένα τίτλο στο report της: «Μην αφήνετε μια κακή ιδέα να καταστρέψει ένα καλό χρηματιστήριο». Ξένοι επενδυτές που γνωρίζουν το ελληνικό χρηματιστήριο, ιδιαίτερα από την προηγούμενη αναβάθμισή του τον Μάιο του 2001, εκτιμούν ότι μια αναβάθμιση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο επιτυχημένο story που είναι σε ισχύ.

*Σήμερα, Δευτέρα, η “πρώτη” για την διαπραγμάτευση των μετοχών της Attica Bank. Περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 21/10/2024 έως και 04/11/2024 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 21/10/2024 έως και 30/10/2024.  Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης της μετοχής – μόνο για τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 21/10/2024 – που προκύπτει λόγω των επακόλουθων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου: €0,524

*Πληροφορία που εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για “βόμβα μεγατόνων” αφορά σε σκέψεις για πώληση υπέρ πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας που έχει περιέλθει-κατά 100%- σε εταιρεία συμφερόντων πρώην εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

*Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο χρονισμός των συστημικών τραπεζών. Πρακτικά, μεγέθη Q3 θα ανακοινώσει πρώτη η Πειραιώς στις 4 Νοεμβρίου, με την Εθνική να ακολουθεί στις 5/11 και Eurobank στις 7/11, στις 8/11 η Alpha Bank. Ποια είναι η παράμετρος που θα μπορούσε να επηρεάσει; οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και σε ορίζοντα Δεκεμβρίου, η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 12 του μηνός με πιθανότατο το ενδεχόμενο και νέας μείωσης επιτοκίων (εάν είναι των 25 μ.β το βασικό θα μειωθεί στο 3% από 4% αρχές 2024).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask