Τετάρτη, Ιανουάριος 15, 2025
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Ν. Σύψας: Η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία θα είναι αργή

Ν. Σύψας: Η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία θα είναι αργή

«Αν και είναι δύσκολες οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού πέραν των δύο εβδομάδων, η εκτίμηση είναι πως σταδιακά θα υπάρξει αργή αποκλιμάκωση της πίεσης στο σύστημα υγείας της χώρας μας».

Αυτό τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας στην  ομιλία του στο πλαίσιο της διαδικτυακής στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμον Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την πανδημία της COVID-19 στο πλαίσιο της ημερίδας «Θεραπευτικές Εξελίξεις 2021».

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στην πίεση συστήματος υγείας και τη σχεδόν καθολική κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID-19 που συνεχώς αυξάνονται και σημείωσε ότι το πρώτο σημάδι μείωσης της νοσοκομειακής ζήτησης θα φανεί όταν οι εισαγωγές νέων ασθενών μειωθούν τόσο ώστε να γίνουν ίσες τουλάχιστον με τα εξιτήρια των ασθενών με COVID-19.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά μοντέλα τονίζοντας ότι το επικρατέστερο σενάριο για το μέλλον είναι η εμφάνιση άλλου ένα ισχυρού επιδημικού κύματος της COVID-19 η οποία αργότερα θα αποκτήσει χαρακτήρα εποχικής ίωσης όπως η γρίπη ή και θα εξαλειφθεί από πολλές περιοχές του κόσμου.

13% η πιθανότητα κάθε ασθενή να χρειαστεί νοσηλεία

Χαρακτηριστικό του τρέχοντος επιδημικού κύματος είναι ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ κάθε νέο κρούσμα COVID-19 έχει περίπου 13% πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας έχουν καταγραφεί αριθμητικά λιγότεροι θάνατοι συγκριτικά με το παρελθόν, το οποίο δείχνει και την καλύτερη διαχείριση και την αποτελεσματικότερη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 συγκριτικά με το παρελθόν.

Η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τα πρώτα κρούσματα COVID-19 το 2020 ανιχνεύτηκαν σε ταξιδιώτες από το Μιλάνο και την Ιερουσαλήμ, ενώ ο κος Σύψας σημειώνει την 6η Μαρτίου 2020 ως μια πολύ σημαντική ημερομηνία καθώς τότε ανιχνεύτηκε το πρώτο «ορφανό» κρούσμα στη χώρα μας, που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό ούτε είχε έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα και επομένως σήμανε ότι ο ιός SARS-CoV-2 κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Αναμφίβολα, το πρώτο lockdown της χώρας το 2020 ήταν εξαιρετικά επιτυχές και συνεισέφερε στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων το καλοκαίρι του 2020.

Ωστόσο, από τα μέσα Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου παρατηρήθηκε μια σαφής ανοδική πορεία των κρουσμάτων και έτσι εμφανίστηκε το δεύτερο επιδημικό κύμα από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021 που επιφόρτωσε ιδιαίτερα το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.

Από τα τέλη Ιανουαρίου 2021 εμφανίστηκε το τρίτο κύμα της πανδημίας με επίκεντρο την Αττική και κυριαρχία της Βρετανικής μετάλλαξης ενώ πρόσφατα εντοπιστήκαν και δυο κρούσματα από την Ινδική μετάλλαξη στην Ελλάδα.

Η πορεία της πανδημίας στον κόσμο

Ο κ. Σύψας έκανε μια επιδημιολογική ανασκόπηση της πανδημίας COVID-19 από την αρχή της πανδημίας COVID-19 και την αρχική έξαρση στη Γιουχάν της Κίνας, μέχρι την εξάπλωση σε ολόκληρο τον πλανήτη και την τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα ανά τον κόσμο.

Οι περιοχές με τα περισσότερα καταγεγραμμένα κρούσματα και θανάτους COVID-19 είναι κατά φθίνουσα σειρά ΗΠΑ, Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ασία, Ανατολική Μεσόγειος, Αφρική και Δυτικός Ειρηνικός Ωκεανός.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ηλικία αποτελεί τον σοβαρότερο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19 με την πλειοψηφία των νοσηλειών να αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών και να ακολουθούν οι ηλικίες 50 – 64 έτη.

Αναφορικά με την Ινδία, ο κ. Σύψας είπε ότι παρατηρείται μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Στη Νότια Αφρική, είπε, ότι ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού είναι μικρός και εμφανίζει μια ιδιαίτερη επιδημιολογική καμπύλη,

-Το Ισραήλ πέτυχε την επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης με το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και ακολούθως τη σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα,

-Η Ιταλία πλήγηκε σοβαρά από το πρώτο κύμα της πανδημίας αλλά βίωσε ένα εξίσου σοβαρό δεύτερο κύμα και ακόμα εμφανίζει υψηλή δραστηριότητα της COVID-19,

-Η Κίνα μετά την αρχική έξαρση φαίνεται να έχει καταφέρει τον απόλυτο έλεγχο της πανδημίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ