*Σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων και χθες οι επενδυτές στην Wall Street. Αύξηση 45% στα μεγέθη τρίτου 3μηνου για την Goldman Sachs, μείωση για τα καθαρά κέρδη Bank of America και Citigroup.
*Νέα πτώση (4,4%) για το Brent στα 74,1$/βαρέλι. Μόλις προχθές, Δευτέρα, ο ΟΠΕΚ+ υποβάθμισε για τρίτη φορά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, και το 2025.
*Όλο και πιο γκρίζο το περιβάλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αναφερόταν χθες η DeA, πλέον και το Bloomberg προειδοποιεί ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πλησιάζει σε οριακό σημείο. Σύμφωνα με σχετικό θέμα: οι ηγέτες της Ευρώπης έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα μπαράζ αποδείξεων ότι η παρακμή γίνεται ασταμάτητη. Πάντα με το ίδιο: η απάθεια που έδειξαν οι κυβερνήσεις στις εκκλήσεις αφύπνισης του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, για περισσότερες επενδύσεις και κοινά ομόλογα για την καταπολέμηση της ασθενούς αύξησης της παραγωγικότητας, συντείνουν πώς η Ευρώπη έχει παραιτηθεί. Εξηγούσαμε και χθες ποια θα είναι τα επιπλέον προβλήματα- από αρχές Ιανουαρίου 2025- που θα υποχρεωθεί να διαχειρισθεί η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα. Από τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η αποτυχία της ΕΕ να ενεργήσει ως συνεκτικό και δυναμικό οικονομικό μπλοκ, διαβρώνοντας τη συνοχή της και υποβαθμίζοντας την ικανότητά της να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα απειλών – από την κινεζική βιομηχανική πολιτική έως τη ρωσική στρατιωτική επίθεση ή ακόμη και έναν μελλοντικό ανταγωνιστικό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο στις ΗΠΑ. Ευρέως γνωστό πως, όποιος και εάν είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, από την 6η Νοεμβρίου και μετά οι πολιτικές τύπου Inflation Reduction Act με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα συνεχιστούν.
*Το Bloomberg έχει και ένα άλλο θέμα, ειδικότερου ενδιαφέροντος και μάλιστα με ελληνικό χρώμα. Με αναφορά στο τελευταίο placement για το 10% του μ.κ της Εθνικής, σημειώνει πως μέσα σε μόλις 12μήνες η Ελλάδα (σ.σ. εννοεί το ΤΧΣ) πούλησε σχεδόν το σύνολο της συμμετοχής της στο εγχώριο banking, κίνηση που ακολουθείται και από άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το ίδιο, η όλη διαδικασία απέφερε συνολικά 3,5 δισ. (δηλαδή έσοδα από την διάθεση των συμμετοχών του Ταμείου) χωρίς όμως να γίνεται λόγος για το κόστος κτήσης/επιβάρυνση φορολογούμενων κ.λ.π. «Το ελληνικό banking είναι η αφορμή του άρθρου που αναφέρεται και στην περίπτωση Commerzbank-UniCredit. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ενοποίηση που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη», δήλωσε ο Hans Degryse, καθηγητής Οικονομικών στο KU Leuven.
*Δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για τον κλάδο αερομεταφορών. Από τη μία τα γνωστά προβλήματα που καιρό τώρα αντιμετωπίζει η Boeing, από την άλλη τα δικά της η Airbus, με συνέπεια οι μετοχές των εταιρειών να παραμένουν σταθερά στο στόχαστρο των short. Μόλις χθες η Boeing υπέβαλε τα σχετικά έγγραφα στην ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ προκειμένου να προχωρήσει στην άντληση έως 25 δισ.$ Πάνω από 1 δισ$ ήταν το κόστος της απεργίας λόγω της πρόθεσης περικοπής 17.000 θέσεων εργασίας (το 10% του εργατικού δυναμικού της).
*Στα καθ’ ημάς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, προσγείωση για τη Μύκονο, απογείωση για Μυτιλήνη, Ρόδο-μάλιστα το Διαγόρας είναι το πιο πολυσύχναστο (από τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται ο γερμανικός όμιλος) στο 9μηνο. Ενθαρρυντική ένδειξη, η αύξηση της επιβατικής κίνησης 3,7% τον Σεπτέμβριο (στα 14 της Fraport). Ικανοποιητικός ο Σεπτέμβριος, με Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Πολωνία να απαρτίζουν την πρώτη 3άδα. Ιταλία, Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Σουηδία, Τσεχία και Δανία συμπληρώνουν την 10άδα.
*Από τα 10,23 ευρώ βγήκε-καιρός ήταν- αντίδραση για τη μετοχή της Aegean. Στα 10,45 (2,25%) με συναλλαγές 45,2 χιλ. μτχ.
*Ξανά σενάρια για ενδεχόμενη είσοδο της SKY Express στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
*Και μία θετική εξέλιξη, αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Προφανής η γεωπολιτική σημασία- καθώς επαναβεβαιώνεται η στρατηγική σχέση Αθήνας-Καϊρου στην Ν.Α Μεσόγειο- εξίσου σημαντική στο παραγωγικό κομμάτι της. Θεόδωρος Σκυλακάκης και Dr Mahmud Esmat με τον Αιγύπτιο υπ.Ενέργειας να σημειώνει πως η χώρα του διαθέτει απέραντες εκτάσεις υψηλού αιολικού δυναμικού (με ταχύτητες 9-11 μέτρα/δευτερόλεπτο). Πρόκειται για έκταση ίση με 2 φορές την Πελοπόννησο…Επί Αιγυπτιακού εδάφους και από έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5GW το 75% θα προέρχεται από αιολικά.
*Θεαματικό το χθεσινό 4,21% στα 11,88 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ. Αντίδραση από το χαμηλό μήνα με συναλλαγές 382 χιλ. μτχ. Στα 4,538 δισ. η αποτίμηση της ΔΕΗ, είπαμε όχι και έτσι. Κρατάω ότι το ποσοστό ιδίων μετοχών διαμορφώθηκε στο 7,2286% στις 9 Οκτωβρίου. Υποθέτω πως θα το αξιοποιήσει αναλόγως ο Γιώργος Στάσσης. Σε δεύτερο χρόνο οι εξελίξεις.
*Θα σταθώ και στις αγορές ιδίων μετοχών που υλοποιεί τις τελευταίες συνεδριάσεις και η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Συνολικά 2,15 εκατ. ευρώ το κόστος για την απόκτηση πλέον των 120 χιλ. ιδίων (σε εύρος τιμών κτήσης 15,84 έως 15,97 ευρώ).
*Από τις 1.191,14 μονάδες η αντίδραση για τον Τραπεζικό Δείκτη, με “κλείσιμο” 1,75% υψηλότερα στις 1.210,36 μονάδες. Κράτησε μέρες η διόρθωση από την “διπλή κορυφή” των 1.237 μονάδων (26-27 Σεπτεμβρίου). Σε σύνολο 19,99 εκατ. μετοχών που πραγματοποιήθηκαν χθες τα 14,81 εκατ. αφορούσαν σε Εθνική (2,79 εκατ.), Πειραιώς (3,40 εκατ.) Eurobank (4,01 εκατ.) και Alpha Bank (5,04 εκατ. μετοχές).
*“Σφήνα” Jumbo, Metlen στο τραπεζικό “καρέ”. Στα 26,10 (1,56%) η πρώτη με συναλλαγές 300 χιλ. μτχ. στα 32,90 (-0,30%) 234 χιλ. τμχ η δεύτερη. Ακολούθησε η μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 15,75 (0,13%) με 394 χιλ. τμχ. Σαν να μπήκε χρήμα σε συγκεκριμένα χαρτιά…να δούμε εάν θα έχει συνέχεια σήμερα.
*Σήμερα η δημοπρασία από τον ΟΔΔΗΧ με επανέκδοση ομολόγου (λήξης 2029). Για 250 εκατ. ευρώ βγαίνει ο Οργανισμός, για εμβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς η κίνηση.
*Όχι πως στην DeA περιμέναμε κάτι διαφορετικό. “Ψυχρή” η αντίδραση των “Βορείων” στο εύλογο αίτημα Αθήνας, Βουκουρεστίου, Σόφιας για ορθολογικότερη κοστολόγηση του ενεργειακού κόστους. Σιγά μην “ίδρωναν” στις Βρυξέλλες, μάλιστα η απερχόμενη Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμπσον απέφυγε να τοποθετηθεί, ενώ χαρακτήρισε μικρό τον ρόλο της Ουκρανίας στο πρόβλημα. Σωστά, her’s master voice…Για να τελειώνουμε με την…πλακίτσα, και ο νέος Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκεσεν από το green lobby προέρχεται. Τα έχουμε πει για τον ρόλο της Δανίας…με τον εκλεκτό της Ούρσουλας (μία είναι).
*Σήμερα Τετάρτη σταματά η διαπραγμάτευση των υφιστάμενων μετοχών της Attica Bank, πριν το reverse split. Μεθαύριο πιστώνονται οι νέες μετοχές και τα δικαιώματα προτίμησης, ενώ από Δευτέρα επανέρχεται στο ταμπλό η Attica Bank στη νέα version της. Ολα by the book, σύμφωνα με την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του ενημερωτικού- στην συνεδρίαση της Δευτέρας (1.037η/14-10-2024).
*Καταργούνται τα ειδικά προνόμια που διατηρούσε το ΤΧΣ (και) στην Εθνική Τράπεζα, με βάση τη δέσμευση που ανέλαβε το Ταμείο πριν το επιτυχημένο placement του 10%. Πλέον, το Υπερταμείο, που θα απορροφήσει το ΤΧΣ και θα κατέχει το 8,39% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, δεν θα έχει δικαίωμα βέτο επί στρατηγικών αποφάσεων (εξαγορές, συγχωνεύσεις, μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου κ.ά.). Βλέπω να ετοιμάζεται και ο Δημήτρης Πολίτης (του ΤΑΙΠΕΔ), μια χαρά. Σε αντίθεση με την ομάδα της καρδιάς του (γνωστός Παναθηναϊκός ο επικεφαλής του Ταμείου).
*Ένα νέο προϊόν, χρηματοδοτικό, πρόκειται να ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς. Το ενδιαφέρον είναι πως θα αφορά στις βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες στις ΒΙΠΕ. Για να δούμε.
*Από την απάντηση του Κωστή Χατζηδάκη στον Γιώργο Βλάχο, για τα “μη εξυπηρετούμενα δάνεια”. Από τα 92,2 δισ. το 2019 μειώθηκαν στα 69,9 δις τον Ιούνιο 2024. Ακριβής μεν ο υπ. Οικ. μόνο που το μεγαλύτερο μέρος έχει…μετακομίσει στους servicers, για τις δε τιτλοποιήσεις (μέσω Ηρακλή Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) έχουν δοθεί εγγυήσεις του Δημοσίου δισ ευρώ. Μόνο τελευταία για τα NPEs της Attica Bank- 3,68 δισ. ο “Ηρακλής ΙΙΙ” εισφέρθηκαν 2 δισ. Να τα λέμε όλα κε Υπουργέ μου, γιατί έτσι δικαιώνονται οι βουλευτές του κόμματος σας.