Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΙω. Κεφαλογιάννης: Η Ελλάδα είναι μέρος των λύσεων των προβλημάτων ως αξιόπιστος...

Ιω. Κεφαλογιάννης: Η Ελλάδα είναι μέρος των λύσεων των προβλημάτων ως αξιόπιστος παράγοντας σταθερότητας

Εν μέσω των εξελίξεων στο διεθνές σύστημα ασφαλείας και μιας ευρύτερης γεωπολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα επέλεξε και επιλέγει να είναι μέρος των λύσεων των προβλημάτων και να μην απέχει από την επίλυση αυτών, παραμένοντας αξιόπιστος παράγοντας σταθερότητας και αποτροπής στην ευρύτερη περιοχή μας. Ανταποκρινόμενη στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις θωρακίζεται απέναντι σε κάθε μορφή απειλής, είτε συμβατικής είτε υβριδικής.

Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, σε ομιλία που απηύθυνε σήμερα, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, με θέμα «Προτεραιότητες της Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας» στο πλαίσιο των εργασιών της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις (Πολιτική Επιτροπή) και της Υποεπιτροπής για την Ανθεκτικότητα και την Πολιτική Ασφάλεια (Επιτροπή Δημοκρατίας και Ασφάλειας) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι η ειρηνική διάθεση, ο σεβασμός του Δικαίου και η αναβάθμιση της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν βασικούς άξονες της ελληνικής αμυντικής πολιτικής, παράλληλα με την ουσιώδη συμβολή της ως αξιόπιστος Σύμμαχος, Γείτονας και Εταίρος στην περιφρούρηση της περιφερειακής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και την ενδυνάμωση του διεθνούς συλλογικού συστήματος ασφάλειας και άμυνας.

Εξήγησε ότι η Αμυντική Πολιτική της Ελλάδας εδράζεται στην αρχή της διεθνούς ειρήνης, σε δημοκρατικές αξίες, όπως η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. «Διότι», είπε, «επιδιώκουμε την ειρηνική συνύπαρξη με τα γειτονικά μας κράτη, σύμφωνα με τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ επιλέγοντας την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών έναντι της πολιτικής των κανονιοφόρων και των απροκάλυπτων απειλών, χωρίς όμως να αποδεχόμαστε οποιαδήποτε τυχόν απόπειρα επιβολής τετελεσμένων».

«Παράλληλα, όμως, με δυναμική και αποφασιστικότητα αναβαθμίζουμε την αμυντική-αποτρεπτική ισχύ της χώρας με μια σειρά ενεργειών και μεταρρυθμίσεων που ονομάζουμε “Ατζέντα 2030”. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται ευέλικτες και σύγχρονες, ικανές να προσαρμόζονται στο νέο, ρευστό και σύνθετο πεδίο μάχης ώστε να συνεχίσουν να διαφυλάττουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, προκειμένου να συνεχίσει να δρα ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στη γειτονιά μας και ως πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

«Το διεθνές γίγνεσθαι παραμένει ασταθές και ευμετάβλητο. Οι συγκρούσεις των τελευταίων ετών, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι νέες συμβατικές και υβριδικές απειλές, αλλά και η περιφερειακή κατάσταση, έχουν δραματικά επιδεινωθεί» παρατήτρησε.

Επισήμανε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις αναδιοργανώνονται σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο σχήμα με επαρκή στελέχωση και ενεργό εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα νέο οικοσύστημα άμυνας και καινοτομίας, με το οποίο, σε στενή συνεργασία με πανεπιστήμια, δεξαμενές σκέψης και ιδιωτικές εταιρίες, στοχεύουμε να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε νέα συστήματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών και συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων».

«Στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε, «εμβληματικό έργο αποτελεί η δημιουργία ενός θόλου anti-drone, που θα επιτρέπει στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones».

«Επιπρόσθετα», τόνισε, «η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μέγιστη σημασία της ενίσχυσης των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών ‘Αμυνας και Ασφάλειας και της δημιουργίας ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δύναται αυτόνομα ή και συνεργατικά-διαλειτουργικά με το ΝΑΤΟ, να συμβάλλει στην προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών της και του ευρωατλαντικού χώρου».

«Όλες οι πρωτοβουλίες μας, η αναβάθμιση του αμυντικού σχεδιασμού και η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, η ενεργή σύμπραξη της χώρας στην προάσπιση του δικαίου και της συλλογικής ασφάλειας, καθιστούν τη χώρα μας έναν αξιόπιστο σύμμαχο ικανό να ανοίγει νέους ορίζοντες συνεργασίας, ένα κράτος με λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, μια χώρα που διατηρεί το ρόλο του θεματοφύλακα της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ