Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠαρατείνεται ως 30/3/2025 η εκπόνηση μελετών στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος...

Παρατείνεται ως 30/3/2025 η εκπόνηση μελετών στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ

Μια ακόμη παράταση τμηματικής προθεσμίας κατά 212 ημερολογιακές ημέρες (ήτοι ως τις 30 Μαρτίου 2025) για την ολοκλήρωση της εκπόνησης μελετών δόθηκε για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, οι καθυστερήσεις αφορούν κυρίως:

α) Καθυστέρηση απόδοσης των απαλλοτριωμένων εκτάσεων. Εκ των τεσσάρων Γεωγραφικών Ενοτήτων του έργου, η Γεωγραφική Ενότητα Γ.Ε. 4 (Χ.Θ. 12+400 έως Χ.Θ. 14+650) με το εκτενέστερο τεχνικό αντικείμενο, δεν έχει αποδοθεί ακόμη στο ανάδοχο. Εκ των υπολοίπων τριών ΓΕ 1, ΓΕ 2, ΓΕ 3 έχει πραγματοποιηθεί παρακατάθεση αποζημίωσης και έχουν αποδοθεί μερικώς (εκκρεμούν οι αποζημιώσεις με τα αναμορφωμένα κτηματολογικά στοιχεία), ενώ σε περίπου 379 ιδιοκτησίες υπάρχει αμφισβήτηση κατάληψής τους από το παλαιό όριο απαλλοτρίωσης διότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία ιδιοκτητών αλλά και του υπό ανάρτηση κτηματολογίου, (μερικώς αλλά και εξ ολοκλήρου μη απαλλοτριωμένες).

β) Αργή ανταπόκριση των φορέων ΟΚΩ (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΥΑ), στα αιτήματα του αναδόχου, η οποία δημιούργησε ιδιαίτερες δυσκολίες και καθυστερήσεις στη εκτέλεση των εργασιών.

γ) Καθυστέρηση έγκρισης της ΑΕΠΟ που αφορά στην ΜΠΕ Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων, στα πλαίσια του οριστικού σχεδιασμού, για να συμπεριλάβει τα έργα διευθέτησης στον ποταμό Ξηροπόταμο, καθώς και τα προβλεπόμενα οδικά έργα που είναι απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση των οικισμών και των προσβάσεων σε γειτονικές του ΒΟΑΚ ιδιοκτησίες. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η ΑΕΠΟ που αφορά την υπόψη ΜΠΕ Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω καθυστέρηση στην εκπόνηση των λοιπών μελετών έργων που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Η καθυστέρηση στην εκπόνηση των μελετών οφείλεται κυρίως στην αδυναμία που παρατηρείται στην απόδοση χώρων του έργου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκτέλεση διερευνητικών εντολών από τους μελετητές (τοπογραφικές αποτυπώσεις υφισταμένων τεχνικών και ρεμάτων, κ.λπ.) καθώς και η έκδοση της ΑΕΠΟ η οποία καθιστά δυσχερή έως αδύνατη την ολοκλήρωση τμημάτων του βασικού έργου όπου αυτό εμπλέκεται με το συμπληρωματικό.

δ) Οι ανωτέρω λόγοι καθυστέρησης εκτέλεσης εργασιών δεν οφείλονται σε αποκλειστική ευθύνη και υπαιτιότητα του αναδόχου.

Υπενθυμίζεται ότι, ανάδοχος του εν λόγω έργου, με προϋπολογισμό ύψους 192 εκατ. ευρώ, είναι η ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ