Συμβουλευτικό συμβούλιο για το ροδέλαιο πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, στο οποίο συμμετείχαν βιομηχανικές οργανώσεις παραγωγών και ειδικών στη μεταποίηση, εκπρόσωποι φορέων ελέγχου και της επιστημονικής κοινότητας.
Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, έγινε αναφορά στην αύξηση της παραγωγής ροδέλαιου και της επιφάνειας της περιοχής που παράγει το ροδέλαιο για το 2024. Η ποσότητα ροδέλαιου που παρήχθη το 2024 είναι 10.335 τόνοι, σε σύγκριση με την παραγωγή 9.455 τόνων το 2023.
Υπάρχουν φέτος 73 μεταποιητές ρόδου στη χώρα, κυρίως στις πόλεις Σόφια, Στάρα Ζαγόρα και Φιλιππούπολη. Τα αποστακτήρια είναι 53, με ετήσια δυνατότητα επεξεργασίας περισσότερων από 15.000 τόνων ροδέλαιου. Το ρόδο στη Βουλγαρία καλλιεργείται από σχεδόν 3.000 καλλιεργητές τριαντάφυλλων σε 17 διοικητικές περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα, με την παραγωγή να επικεντρώνεται κυρίως στις διοικητικές περιοχές του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), της Στάρα Ζαγόρα και του Πάζαρτζικ.
Από τις αρχές του έτους, η Βουλγαρία έχει εξάγει 936 κιλά ροδέλαιου σε περισσότερες από 30 χώρες. Οι εξαγωγές γίνονται κυρίως προς τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Βρετανία με τις τιμές εξαγωγής να κυμαίνονται από 9.500 δολάρια έως 16.050 δολάρια ανά κιλό.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Γεωργίας Γκεόργκι Τάχοφ διαβεβαίωσε τους παραγωγούς και τους μεταποιητές ρόδου για την αμέριστη αρωγή του υπουργείου στα προβλήματα του κλάδου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις παραγωγών σε σχέση με τις γεωργικές εκτάσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και άλλες καταστροφές το καλοκαίρι, ο Τάχοφ δήλωσε ότι οι αιτήσεις για την υποστήριξη όλων των παραγωγών έχουν διεκπεραιωθεί. Υπενθύμισε ότι το υπουργείο Υγείας συνέστησε έναν οργανισμό για την ταχεία αποδοχή των αιτήσεων, ο οποίος θα επιτρέψει την έγκαιρη καταβολή της κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των ζημιών στις γεωργικές καλλιέργειες.
Η συνολική έκταση με τις ολοσχερώς κατεστραμμένες καλλιέργειες, η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό των αποζημιώσεων, είναι σχεδόν 61.700 στρέμματα.