Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑUBS: Γιατί είναι «ταύρος» για ελληνική οικονομία και τράπεζες

UBS: Γιατί είναι «ταύρος» για ελληνική οικονομία και τράπεζες

Θετική για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει για ακόμη μία φορά η UBS, καθώς βλέπει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις της θα επιβεβαιωθούν.

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι το ΑΕΠ παραμένει σε καλό δρόμο για να φτάσει την πρόβλεψή τους για άνοδο 2,5% και πάνω από το consensus, παρά την πρόσφατη αδυναμία των δεικτών της Ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει, πιστεύει ότι το 2024 διαμορφώνεται ως ένα ακόμη έτος δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, δεδομένης της καλύτερης είσπραξης φόρων. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στην πρόσφατη προς τα πάνω αναθεώρηση από την κυβέρνηση του στόχου του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος για το 2024 και το 2025 έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Παράλληλα, η UBS δεν αλλάζει τη σύσταση της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες, όπως άλλωστε το είχε κάνει όταν άρχισε την κάλυψη τον Ιούλιο. Επισημαίνει μάλιστα τρεις βασικούς λόγους για την σύσταση της:

Πρώτον, οι τράπεζες έχουν βγει δυναμικά από την δημοσιονομική κρίση, μειώνοντας τα NPEs και σταθεροποιώντας την κερδοφορία. Έδωσαν επίσης πρόσφατα ένα πρώτο μέρισμα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, με τη UBS να βλέπει σημαντικές δυνατότητες για διανομές, πιθανότατα πέρα από τα συντηρητικά σχέδια πληρωμών τους.

Δεύτερον, οι τράπεζες είναι μεγάλοι επωφελούμενοι από έναν ισχυρό εταιρικό πιστωτικό κύκλο, καθώς η UBS προβλέπει ότι η απόδοση των εταιρικών πιστώσεων θα αυξηθεί κατά 8,7% ετησίως, καθώς τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου αποκάλυψαν ισχυρή εταιρική πίστωση.

Τρίτον, οι τράπεζες είναι από τις φθηνότερες τόσο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες όσο και σε σχέση με τις τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές ειδικά σε όρους P/TNAV και ROTE.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ