Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟλυμπιακός: Μπορεί να αλλάξει την εικόνα της ομάδας ο Μεντιλίμπαρ;

Ολυμπιακός: Μπορεί να αλλάξει την εικόνα της ομάδας ο Μεντιλίμπαρ;

Ο Ολυμπιακός μπήκε στην τωρινή, νέα σεζόν, με τον ίδιο προπονητή, επιχειρώντας να παίξει ξανά το ίδιο ποδόσφαιρο που τον οδήγησε στον ευρωπαϊκό τίτλο. Λογικό καθώς ο Χοσέ Λουις Μεντιλίμπαρ ανήκει στην κατηγορία των προπονητών που δεν αλλάζουν φιλοσοφία, όπου κι αν δουλεύουν.

Έως τώρα πάντως οι παίκτες στο υπάρχον ρόστερ δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία του ισπανού τεχνικού. Χωρίς πλέον τους Φορτούνη, Ποντένσε, Ιμπόρα και Όρτα, οι “ερυθρόλευκοι” δεν έχουν τις γρήγορες και κάθετες μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση. Όταν καλύτεροι εφέτος είναι σχεδόν σε κάθε αγώνα ο Ροντινέϊ και ο Τζολάκης, δηλαδή ο δεξιός αμυντικός και ο τερματοφύλακας, τότε η συζήτηση σταματάει…

Κάτι ανάλογο συνέβη στον ισπανό προπονητή όταν ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του μετά την κατάκτηση του Europa League στη Σεβίλλη. Δεν άλλαξε τακτική, όμως οι παίκτες άλλαξαν και εκείνοι που τους διαδέχθηκαν δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν.

Μπορεί βέβαια να υποστήριξε την Πέμπτη (26/09), μετά την ήττα από τη Λιόν στη Γαλλία, πως: “Δεν γεμίζει κανείς μία ντουλάπα με ρούχα μόνο επειδή θέλει να τα έχει”, κάνοντας παραλληλισμό με τις μεταγραφές. Σωστό, παρ΄όλα αυτά είναι από αγώνα σε αγώνα ξεκάθαρο ότι δεν φρόντισε να αντικαταστήσει αυτούς που αποχώρησαν με μονάδες ανάλογων χαρακτηριστικών. Το πιο σημαντικό που λείπει και μάλιστα “φωνάζει” είναι η προσωπικότητα, η οποία θα πάρει την ομάδα επάνω της. Καλοί ποδοσφαιριστές εξακολουθούν να υπάρχουν, απουσιάζει ωστόσο ο ηγέτης.

Εκτός των άλλων, η ομάδα αναγκάζεται να δοκιμάζει το σενάριο της κατοχής με τις πολλές πάσες στο οποίο κόντρα σε κλειστές άμυνες δεν ανταποκρίνεται. Δεν είναι στη φιλοσοφία του Μεντιλίμπαρ αυτός ο τρόπος ανάπτυξης και ο Ολυμπιακός το πληρώνει, μπλοκάροντας. Κάπως έτσι χάθηκε το μέτρημα με τις σέντρες κόντρα στον Παναιτωλικό.

Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν έγιναν μεταγραφές. Οι ομάδες που πρωταγωνίστησαν στο προηγούμενο πρωτάθλημα της Super League, ενισχύθηκαν και μάλιστα ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ περισσότερο, με αρκετά χρήματα. Η εικόνα τους βέβαια είναι κατώτερη των κινήσεων που έγιναν, πολύ απλά διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ποδοσφαιρική φιλοσοφία.

Τέτοια μπορεί να οδηγήσει ομάδες όπως η ανύπαρκτη μέχρι πριν έξι χρόνια Μπόντο Γκλιμτ σε θεαματική πρόοδο και εντυπωσιακές πορείες. Η συγκεκριμένη ακολουθεί την ίδια λογική στις προπονήσεις για όλους, ανεξαρτήτως ονομάτων και της σημασίας των αγώνων. Οι ποδοσφαιριστές είναι “στρατιώτες” και το σύνολο ευεργετείται.

Νίκησε 3-2 την Πόρτο στην πρεμιέρα του Europa League, έχοντας χρηματιστηριακή αξία οκτώ φορές μικρότερη από τους πορτογάλους και με οκτώ νορβηγούς στην ενδεκάδα. Στην ομάδα μιλούν για “κουλτούρα προπόνησης” και κάνουν μεταγραφές με κριτήριο την καταλληλότητα των παικτών στο σύστημα…

Ο Μεντιλίμπαρ, αφού είναι αδιαπραγμάτευτος στην αγωνιστική του φιλοσοφία, θα έπρεπε να ζητήσει παίκτες που να μπορούν να την υπηρετήσουν. Διαφορετικά θα πρέπει στο εξής ο ίδιος να διαφοροποιήσει τις ιδέες του, έτσι ώστε αυτές να αντιστοιχούν στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που έχει τώρα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ