Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε υψηλά δύο μηνών το Χρηματιστήριο με αιχμή τράπεζες και ενέργεια

Σε υψηλά δύο μηνών το Χρηματιστήριο με αιχμή τράπεζες και ενέργεια

Σε τροχιά να μηδενίσει τις μεγάλες απώλειες από την αιφνίδια πτώση των αρχών Αυγούστου και να επιστρέψει ξανά προς τα προηγούμενα υψηλά των 1.500 μονάδων φαίνεται πως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο, μετά από μια περίοδο αρκετών εβδομάδων όπου κινήθηκε εντελώς αδιάφορα, αυτή την εβδομάδα παίρνει τη… ρεβάνς, γυρνώντας θετικά και το μήνα Σεπτέμβριο.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει πάρει ξανά τα ηνία της αγοράς, αυξάνοντας τα κέρδη του πάνω από το 20% από την αρχή του χρόνου, έχοντας ανεβάσει στροφές, με ενίσχυση όγκων και τζίρων, ενώ αυτό το 4ήμερο ο κλαδικός δείκτης ενισχύεται κατά 5,46%. Στον κλάδο, σε αυτές τις τέσσερις συνεδριάσεις έχει διακινηθεί συνολικός τζίρος 265,3 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μέσες συναλλαγές 66,32 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, αν προστεθούν και τα 98,8 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, ημέρα του rebalancing για τους δείκτες FTSE Russell, τότε μόνο στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις ο κλάδος έχει διακινήσει 364,1 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν 73 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση. Πρόκειται για πολύ μεγάλους τζίρους, δεδομένου ότι όλη η αγορά έως την περασμένη εβδομάδα έκανε τζίρους από 70 έως 85 εκατ. ευρώ.

Το επικείμενο placement στην Εθνική όπου θα δοθεί το 10-12% της τράπεζας, οι πολλαπλές αναβαθμίσεις από εγχώριους και ξένους οίκους, οι παρουσιάσεις και τα road show στο εξωτερικό έχουν δημιουργήσει εκ νέου momentum στον κλάδο των τραπεζών, με τα διεθνή χαρτοφυλάκια να «χτίζουν» ξανά θέσεις. Οι εγχώριες τραπεζικές μετοχές, αφενός δεν έχουν κορεστεί ανοδικά, όπως οι ευρωπαϊκές, αφετέρου παρουσιάζουν ποιοτικά στοιχεία που τις καθιστούν ελκυστικές, όπως κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης επισημαίνουν.

Μεγάλο ράλι και νέα περίοδος ευδαιμονίας διεθνώς

Σε μεγάλη εικόνα βεβαίως, το Χ.Α. δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ακολουθεί, έστω και με μικρότερη δυναμική, την παγκόσμια ευδαιμονία που επικρατεί στις αγορές. Ασχέτως της πορείας των εκάστοτε οικονομιών, οι αγορές συνεχίζουν το ράλι τους, «επιδοτούμενες» από πλείστους μηχανισμούς ρευστότητας αλλά και άλλων παραγόντων που συμβάλουν στη στροφή κεφαλαίων προς τις μετοχές.

Στην Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα μεσοπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού στις Τράπεζες, ενώ η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας, που περιλαμβάνει βήματα για την ενίσχυση της Χρηματιστηριακής Αγοράς και της Αγοράς Ακινήτων. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, σύσσωμοι οι δείκτες κινούνται ανοδικά τελευταία έχοντας πολύ σημαντικά κέρδη το τελευταίο διήμερο.

Στην Ευρώπη χθες οι αγορές έκαναν νέο ανοδικό ράλι, με τον CAC 40 στο Παρίσι να ξεχωρίζει με άνοδο 2,33%, τον DAX της Φρανκφούρτης στο +1,69% και πάνω από τις 19.230 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,68%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 1,36%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στο +1,25% και στις 525,61 μονάδες.

Στις ΗΠΑ, μετά τις ανακοινώσεις ότι η οικονομία έτρεξε με ρυθμό 3% στο 2ο τρίμηνο του έτους και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν ανοδικές και χθες. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 260 μονάδες ή +0,62% κλείνοντας στις 42.175,11 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε σε νέο ιστορικό ρεκόρ και στις 5.745,37 μονάδες (+0,40%), ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 18.190,29 μονάδες.

Μεγάλοι τζίροι, ισχυροί παίκτες

Εντός αυτών των ευνοϊκών συνθηκών, το Χ.Α. που αποτελεί μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αναδυόμενου προφίλ αγορά, κερδίζει έστω και ένα ελάχιστο μέρος της παγκόσμιας ευδαιμονίας, δείχνοντας σημάδια αφύπνισης, ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι τζίροι, που είναι το κυρίαρχο ποιοτικό ζητούμενο σε μια ανοδική κίνηση.

Χθες ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 141,5 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ήταν στα 116,31 εκατ., την Τρίτη είχε φτάσει στα 147,2 εκατ. και τη Δευτέρα στα 130,6 εκατ. ευρώ. Δηλαδή στις τέσσερις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας έχουν γίνει συναλλαγές 535,61 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μέσο ημερήσιο τζίρο 133,4 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κερδίζει το 4ήμερο αυτής της εβδομάδας 3,23%, ο FTSE 25 είναι στο +3,88%, ο Mid Cap υστερεί με άνοδο 0,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 5,46% όπως προαναφέρθηκε. Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 1.471,26 μονάδες, επίπεδα που είναι νέα υψηλά κοντά δύο μηνών, καθώς υψηλότερα είχε να βρεθεί από την 1η Αυγούστου.

Αιχμές της ανόδου του Χ.Α. αυτή την εβδομάδα είναι οι μετοχές των τραπεζών, με πρώτη την Εθνική που κερδίζει κοντά στο 9%, αλλά και οι μετοχές του ευρύτερου χώρου της ενέργειας και της πραγματικής οικονομίας, όπου αρκετές μετοχές συγκεντρώνουν άνοδο άνω του 4%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ