don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

O ταλαντούχος κύριος Βακάκης, Ελλάς-Γαλλία 1-0, ανεβαίνει ο πήχης για ΤΙΤΑΝ, απογείωση για Aegean, ποιος “μπαίνει” ΑΔΜΗΕ, greed effect στη Wall Street, οι επαφές Commerzbank-UniCredit και κοψίδια στην Αγία Παρασκευή

*Αδιόρθωτοι στην Wall Street, greed effect με τις προβλέψεις της Micron για μεγαλύτερα έσοδα/κέρδη να ξαναφέρουν τον δείκτη απληστίας στα “κόκκινα”. Σιγά μην άφηναν τα καλόπαιδα της Wall Street να τους χαλάσουν την προεκλογική περίοδο οι short sellers.

*Νηνεμία στην Φρανκφούρτη, μέχρι που “έσκασε” η πληροφορία πως ναι Commerzbank και UniCredit συζητούν, για τα περαιτέρω. Σε χρόνο d.t η μετοχή μέχρι τα 16,843 ευρώ (7,52%), παράλληλα φημολογήθηκε παρέμβαση Βερολίνου για τον κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας. Από το “χειρόφρενο” σε overdrive οι μετοχές των Mercedes Benz Group (3,05%), Porsche (1,92%), BMW (3,88%), Volkswagen VZO (2,19%), Daimler Truch Holding (2,66%).

*Πάντως, στη Νέα Υόρκη την διαφορά έκανε η ανακοίνωση στοιχείων για τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας. Στις 218.000 -ο χαμηλότερος αριθμός 4 μηνών-. Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ήταν αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτωτική αναθεώρηση στο 2,9%.

*Με αυτό το κλίμα στα διεθνή, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long είχαν σχετικά εύκολο έργο. Στις 1.471,26 ο Γενικός Δείκτης. Αξία συναλλαγών στα 140,7 εκατ. για ακόμη μία-τέταρτη σερί συνεδρίαση- μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ. Με μόλις 8,6 εκατ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 56 εκατ. σε μόλις 3 χαρτιά, των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank. Το 4 στα 4 λοιπόν οι αγοραστές στην χθεσινή συνεδρίαση. Είναι και το window dressing μου εξηγούσε χρηματιστής συμπληρώνοντας τα του placement για το 12% της Εθνικής και όσων ακολουθούν, σε πρώτο χρόνο.

*Συνεδρίαση με νέα υψηλά, για TITAN Cement International (35), OTE (16) και ΑΔΜΗΕ (2,39). Για TCI και ΟΤΕ, θα επιμείνω σε ότι σημείωνε και χθες η DeA: Νέα άνοδος, νέα υψηλά για ΟΤΕ στα 15,89 ευρώ και ΤΙΤΑΝ στα 34,05 ευρώ. Ότι είχε να πει η DeA τα είπε σε εύθετο χρόνο και με τακτικές επαναλήψεις. Πάμε για άλλα… Θα αναφερθώ λοιπόν στα άλλα, συγκεκριμένα στον Διαχειριστή. Σε νέα υψηλά, των 2,39 ευρώ με συναλλαγές 1,08 εκατ. μτχ, σε συνέχεια των 1,12 εκατ. μτχ της Τετάρτης. Προφανές πως δεν αγοράζει η “μαρίδα”. Το ποιος μεγάλος παίρνει θέση στο μ.κ του ΑΔΜΗΕ θέλει ιδιαίτερο χειρισμό ως προς την αναφορά του, θα βοηθήσω λίγο-πρόκειται για ξένο fund με “άκριες” σε Ουάσιγκτον και άλλη μία πρωτεύουσα. Και δεν εννοώ το Παρίσι.

*Απογείωση, με 3,77% στα 11 ευρώ για τη μετοχή της AEGEAN. Συντρέχουν και επιχειρηματικοί/οικονομικοί λόγοι να…ξεκολλήσει από τα χαμηλά, είναι και το “κλείσιμο” Σεπτεμβρίου, τρίτου 3μηνου και 9μηνου. Ένα window dressing πάντα είναι on board.

*Είδα την ανάλυση της NBG Securities για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ. Ανεβάζει τον πήχη στα 41 από τα 38,2 ευρώ, σε έκθεση της με τίτλο “τα καλύτερα έρχονται”. Καλά οι αναλυτές της Εθνικής…ανακαλύπτουν το “χαρτί” στα 35 ευρώ- και σε όρους αποτίμησης 2,8 δισ.; Γνωστός μου συνάδελφος “πολυβολεί” για ΤΙΤΑΝ απ’ όταν είχε χρηματιστηριακή αξία 880 εκατ. ευρώ.

*Στα 21,58 (1,79%) με συναλλαγές 337 χιλ. μτχ η Motor Oil. Δεν θέλει να επαναλαμβάνετε η στήλη, αλλά…ένας είναι και the best. Αυτά…

*Μας το έστειλε φίλος, το βρήκαμε ενδιαφέρον, για αυτό και: Το entry Προκοπίου, οι θεσμικοί, το outperform της μετοχής και οι…παράπλευρα ωφελημένοι. Στο 14,59% και τα 7,54 ευρώ στο 3μηνο για τη μετοχή της Lamda Development, μετά την χθεσινή νέα συνεδρίαση με θετικό πρόσημο. Υπεραπόδοση έναντι της αγοράς, στο συν 1,30% η μεταβολή για τον Γενικό Δείκτη στο ίδιο διάστημα δηλαδή απ’ όταν ο Γεώργιος Προκοπίου απόκτησε το 2% του μ.κ της εισηγμένης, καταβάλλοντας τίμημα 7,10 ευρώ/μετοχή. Το deal είχε γίνει μέσω της ZERKO Enterprices Ltd- αφορούσε σε 3.534.734 μετοχές, μετοχική θέση που αποφέρει ήδη υπεραξίες 0,36 ευρώ/μετοχή στον ιδρυτή των Dynacom Tankers, Sea Traders και DynaGas. Όπως είχε γίνει γνωστό η οικογένεια Προκοπίου σχεδιάζει να αναπτύξει σε περιοχή του Ελληνικού εκπαιδευτικό ίδρυμα κ.λ.π προφανώς αξιοποιώντας την προοπτική ανάπτυξης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στην ελληνική αγορά. Η είσοδος Προκοπίου στο μ.κ της Lamda Development είχε θεωρηθεί τότε ως game changer κίνηση, “βγάζοντας” από την χρηματιστηριακή στασιμότητα τη μετοχή της εταιρείας. Εξέλιξη που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά και άλλων αγοραστών, με την Πειραιώς να είναι ο πρώτος θεματοφύλακας που μέσω του Α/Κ Μετοχικό Εσωτερικού απέκτησε θέση στη μετοχή. Τέλος Ιουνίου το Α/Κ της Πειραιώς εμφάνιζε 908 χιλ. μτχ (της Lamda Development) έναντι 549 χιλ. που είχε στο “κλείσιμο” της 31/12/2023. Πρακτικά η Πειραιώς, δηλαδή το υπό τον Χρήστο Μεγάλου team- που έχει στο δυναμικό του τον πολύπειρο Αχιλλέα Κοντογούρη- ήταν ο πρώτος που πίστεψε/μπήκε στο χαρτί. Παράλληλα κινήθηκαν οι διαχειριστές της Eurobank, με το Greek Equities (με 181 χιλ. μτχ) ακολούθησαν της Alpha Bank “Επιθετικής Στρατηγικής” (με 240 χιλ. μτχ). Τοποθετήσεις και μετοχική συμμετοχή που αποφέρουν έκτοτε σημαντικές υπεραξίες στα αγορασμένα χαμηλότερα αμοιβαία. Μάλιστα όταν προ 2 εβδομάδων η πλευρά Προκοπίου απέκτησε και άλλο χαρτοφυλάκιο οικοπέδων (από την Lamda Development) σχεδόν αντανακλαστικά αγοραστές εμφανίστηκαν και άλλα 2 Αμοιβαία. Άνοδος για την τιμή της μετοχής, συνακόλουθα της χρηματιστηριακής αξίας (στα 1,318 δισ. η αποτίμηση της Lamda Development) με…παράπλευρα ωφελημένους παράγοντες που είχαν τοποθετηθεί (σταδιακά από τέλη 2019-αρχές 2020) λ.χ. Ευτύχης Βασιλάκης, Βασίλης Κάτσος, Πάνος Γερμανός και άλλα ηχηρά ονόματα της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

*Πλέον talk of the town είναι πως η είσοδος Προκοπίου άλλαξε τα (επενδυτικά/χρηματιστηριακά) δεδομένα για την “στάσιμη” μέχρι τότε μετοχή της Lamda Development, για να φτάσει σήμερα να θεωρείται από τα bets ισχυρών παραγόντων, διαχειριστών αμοιβαίων, χρηματιστών. Μεγάλο το στοίχημα, με την ΑΧΙΑ Ventures να ξεκινά-εκ νέου- την κάλυψη της μετοχής (στις 11 Ιουλίου 2024) με τιμή-στόχο τα 11,5 ευρώ. Μία εβδομάδα αργότερα ο επενδυτικός οίκος ανέλαβε αποκλειστικός σύμβουλος για την πώληση 5 οικοπέδων της εισηγμένης. Γιατί η μεταφορά/εκτενής ανάλυση για την Lamda Development; επειδή το τελευταίο 3μηνο, όντως έχουν αλλάξει πολλά στην εν γένει (και ) χρηματιστηριακή/επενδυτική συμπεριφορά. Η συλλογιστική της DeA είναι υπέρ της αγοράς, των εισηγμένων και όσων ενεργούν επιχειρηματικά.   

*Φήμες επί φημών χθες μεσημέρι-απόγευμα, για μετοχικές αλλαγές στο ΟΡΕΝ. Δεν θα μπούμε στην λογική της αναπαραγωγής τους, αλλά μακάρι κάθε αλλαγή- εάν όντως επιβεβαιωθεί- να είναι επ’ ωφελεία και των συναδέλφων, των εργαζομένων.

*Αυτά και εάν είναι: Ελλάς-Γαλλία= 1-0, για τα κρατικά ομόλογα/χρέος ο λόγος. Η φθίνουσα πορεία της γαλλικής οικονομίας (συνδυαστικά με την πολιτική αβεβαιότητα) αποτυπώνεται και στα bonds. Έτσι φθάσαμε στο σημείο που η 5ετία του GR5Y να “τιμολογείται” φθηνότερα από την αντίστοιχη του χρέους της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Στο 2,476% το ελληνικό, στο 2,510% το γαλλικό, κερδάμε…

*Ο ταλαντούχος κύριος Βακάκης, θα μπορούσε να είναι ο Talented Mr Ripley της Patricia Highsmith. Αυτά που κάνει ο ιδρυτής και κύριος μέτοχος μειοψηφίας της Jumbo, απλά δεν παίζονται. Εν τέλει, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 14,3% στο 6μηνο.

*Το “δια ταύτα” της πράσινης συμφωνίας της ΔΕΗ με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, από τον Γιώργο Αλεξάκη. Για έγκυρη ενημέρωση.

*Αυτά, προσώρας και …Τα Πλατάνια, για τίμια κρεατοφαγία, Μπουμπουλίνας 31, στην Αγία Παρασκευή.

*Καλό Σ.Κ, από Δευτέρα- τελευταία συνεδρίαση Σεπτεμβρίου. Α! και τελευταίο, την Τετάρτη η γ.σ μετόχων της Cenergy Holdings για το ΟΚ στην αμκ των 200 εκατ. ευρώ. Στα 1,905 δισ. η αποτίμηση- από τα πόσα αναφέρεται η DeA- νέος στόχος της στήλης, τα 2,5 δισ. (at least) το κάνουμε όπως με ΤΙΤΑΝ.    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask