Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘα είναι το 2025 το έτος των νέων αναβαθμίσεων

Θα είναι το 2025 το έτος των νέων αναβαθμίσεων

Ακόμη τρεις ημερομηνίες είναι σημαδεμένες στο φετινό ημερολόγιο όσον αφορά στις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους. Στις 18 Οκτωβρίου, η Standard and Poor’s -η οποία έχει ήδη αναβαθμίσει από τον Απρίλιο τις προοπτικές σε θετικές- θα δημοσιεύσει την έκθεσή της ενώ στις 22/11 θα ακολουθήσει ο οίκος Fitch. Από αυτόν, θα μπορούσαμε να περιμένουμε τουλάχιστον την αναβάθμιση των προοπτικών καθώς πλέον είναι ο ένας από τους 2 (σε σύνολο έξι οίκων) που έχει μείνει στο «σταθερό». Η χρονιά θα κλείσει με την Scope στις 6/12 η οποία και επενδυτική βαθμίδα έχει δώσει και έχει κάνει και το επιπλέον μισό βήμα χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές θετικές.

Να λοιπόν πώς περιμένουμε ότι θα μας βρει το νέο έτος: Το σύνολο των οίκων αξιολόγησης να έχουν δώσει επενδυτική βαθμίδα (πλην ενός της Moody’s) και σχεδόν το σύνολο των οίκων να χαρακτηρίζουν τις προοπτικές θετικές. Αυτό, σε τεχνικό επίπεδο σημαίνει ότι θα αρχίζει μια αντίστροφη μέτρηση όχι μεγαλύτερη των 12 μηνών, εντός των οποίων οι οίκοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν οι θετικές προοπτικές θα πρέπει να μετουσιωθούν και σε αναβάθμιση.

Να γιατί υπάρχει αρκετή αισιοδοξία ότι το 2025 θα αναδειχθεί σε έτος αναβαθμίσεων. Αρχικά από την Moody’s από την οποία αναμένεται να επιστραφεί η επενδυτική βαθμίδα και στη συνέχεια από τους άλλους οίκους οι οποίοι δεν αποκλείεται να ανέβουν ένα ακόμη σκαλοπάτι. Έχει ειπωθεί και επισήμως: ο στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή στο Α, έστω και σε βάθος χρόνου καθώς εκεί βρισκόμασταν πριν από το 2010.

Τι πρέπει να γίνει; Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, να μην υπάρξει εκτροχιασμός σε μακροοικονομικό επίπεδο και να καταγραφεί νέα βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος κυρίως στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ