Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠολιτική απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Η "μπάλα"...

Πολιτική απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Η “μπάλα” στη ΡΑΕΚ

Την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη» επιβεβαίωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.   

Πάντως, στην συνεδρίαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται, την Παρασκευή, να κλειδώσει η πολιτική απόφαση και να καταγραφεί στο “χαρτί” την ώρα που αύριο εκπνέει και το σχετικό “τελεσίγραφο” της Nexans, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το καλώδιο κι αναμένει να δει εάν θα συνεχίσει τις σχετικές εργασίες, που απαιτούν βέβαια και μεγάλα κεφάλαια.

Σύμφωνα, πάντως, με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2024.  Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη.  Η ανακοίνωση τονίζει ότι και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.  Ο διάλογος Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη  Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το πρωί κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.   

«Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ευρώπη, για την Ελλάδα και κυρίως για την Κύπρο. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός επιθυμούν την ευτυχή κατάληξη αυτών των συζητήσεων», υπογράμμισε ν νωρίτερα την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ερώτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, επ’ αφορμή και τη σημερινή επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.  Οπως είπε ο Π. Μαρινάκης, «είμαστε αισιόδοξοι, προσέχοντας τι λέμε, ότι θα υπάρξει θετική έκβαση ως προς το οικονομικό σκέλος -γιατί αυτή είναι η διάσταση που συζητείται. Ας περιμένουμε γιατί είναι σε εξέλιξη αυτές οι συζητήσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με γεωπολιτικής φύσεως ζητήματα, γιατί αυτά που έχουν γραφτεί και ακουστεί είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ