Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕπιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για πολιτική απάντηση στο ακριβό ρεύμα

Επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν για πολιτική απάντηση στο ακριβό ρεύμα

O Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιστολή για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την αποστολή της επιστολής από το βήμα της ΔΕΘ και σύμφωνα με τους Financial Times, η Φον ντερ Λάιεν την έλαβε στα χέρια της το πρωί της Παρασκευής (13/9).

Στην επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 60 ευρώ. Για το λόγο αυτό καλεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να «αναλάβει το έργο της προώθησης περισσότερης διασυνοριακής μεταφορικής ικανότητας» ώστε να αποφευχθούν τέτοιες αυξήσεις στο μέλλον. Στους παράγοντες που συνέβαλαν στην εκτίναξη των τιμών στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία περιλαμβάνονται ο ζεστός καιρός, οι διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι λίγες βροχοπτώσεις. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι βασικός παράγοντας ήταν επίσης οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του δικτύου της Ουκρανίας.

Το Κίεβο ήταν προηγουμένως καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά φέτος άρχισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τους γείτονές του στην ΕΕ. Μετά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ουκρανία αύξησε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν κατά έξι φορές σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ExPro Electricity. «Αυτό είναι άλλο ένα κόστος που ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας επιβάλλει στις οικονομίες μας», γράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ζητά επίσης καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία χαρακτήρισε «ένα ακατανόητο μαύρο κουτί – ακόμη και για τους ειδικούς». «Νιώθουμε ότι υπάρχει μια μίνι ενεργειακή κρίση για την οποία κανείς δεν μιλάει», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει ως εξής: «Υπάρχει μια θεμελιώδης στρέβλωση στην αγορά ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Δεν περιμένω άμεσες λύσεις, αλλά τουλάχιστον ας ασχοληθεί κάποιος με αυτό».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ