don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

“Εποικοδομητικές…καλωδιώσεις”, τα ομολογιακά των τραπεζών, τα κέρδη του ΔΑΑ, η εξωστρέφεια της Eurobank, τα μεγέθη της Autohellas, Υγεία και funds, η Ούρσουλα, το…χαρτοβασίλειο και το “τείχος” του βορρά

*Καλημέρα, -από τα ουσιώδη στα διεθνή, το ΝΕΙΝ του Christian Lindner στο Σχέδιο Draghi. Πριν καν αλέκτορα φωνήσαι (τρις απαρνήση με…) από τον 45χρονο Γερμανό υπ. Οικ. από το FDP- που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα υπερβεί το όριο εισόδου στην επόμενη Bundestag. Και όμως… Πως έχει η κατάσταση: Για να υλοποιηθεί το Σχέδιο, χρειάζεται κοινός δανεισμός των 27 κρατών μελών σε μόνιμη βάση, για τη χρηματοδότηση της άμυνας, της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και να γίνει η ΕΕ ανταγωνιστική έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ που μοιράζουν χρήμα στις επιχειρήσεις. Κι εδώ ερχόμαστε στην ταμπακέρα: Ποιος είναι αυτός που αποφασίζει για κοινό δανεισμό, η Ούρσουλα, ή οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι άλλοι πλούσιοι του κοινοτικού βορρά; Συνεπώς το όποιο ανάθεμα θα πρέπει να στραφεί στο Βερολίνο, στη Χάγη και στον κοινοτικό βορρά, στο θέμα αυτό η Ούρσουλα και η Κομισιόν είναι “νεροκουβαλητές”. Η ουσία: είναι αμφίβολο αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ενός τόσο μεγάλου εγχειρήματος. Ιδίως όταν το πρόγραμμα, για να είναι επιτυχημένο, θα πρέπει να θίξει και διάφορα… χαρτοβασίλεια που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών εν γένει.

*Να συμπληρώσω: ξεκίνησαν τα κοινά ναυτικά γυμνάσια Κίνας-Ρωσίας, στον Ειρηνικό.

*Στα ουσιώδη που αφορούν στον ενιαίο ελληνικό (Ελλάδα- Κύπρος) και το ζήτημα για την διασύνδεση. Από τον “Φιλελεύθερο” (philenews.com) οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για το καλώδιο – Ούτε συμφωνία, ούτε ναυάγιο – Απέφυγε να εκφράσει αισιοδοξία ο Σκυλακάκης. Οι πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε -όπως δεν αναμενόταν να υπάρξει- θετική κατάληξη σε όλα τα θέματα που ηγέρθηκαν κατά τη συζήτηση που έγινε, τα περισσότερα από την κυπριακή πλευρά. Ωστόσο, η συζήτηση μεταξύ των μερών θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, συνεπώς αποφεύχθηκε ναυάγιο της διαδικασίας. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Σκυαλακάκης είπε: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται». Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα».

*Στα επίσης ουσιώδη, για την καθημερινότητα μας. Στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Στο 2,2% ο μέσος πληθωρισμός στην Ε.Ε. Grande Successo.

*Είδα πως, στα ασφάλιστρα υγείας η αύξηση/δηλαδή επιβάρυνση φθάνει το 14%. Επίχειρα της “παράδοσης” του συστήματος υγείας στα “χέρια” των funds και δη του CVC Capital. Εύλογο το ερώτημα διαχειριστή ξένου fund εάν στον συγκεκριμένο κλάδο- με ξεκάθαρα ολιγοπωλιακή δομή/εναρμονισμένη τιμολογιακή υφίσταται ή όχι greedflation. Θα μπορούσε ο υπ. Οικ να απαντήσει εάν τίθεται θέμα όχι έκτακτων υπερκερδών αλλά “πληθωρισμού απληστίας” σε έναν τόσο νευραλγικό κλάδο. Τι λέτε, θα δοθεί κάποια απάντηση… Ο ίδιος μας έλεγε ότι, μέσα σε μία εβδομάδα η Alpha Bank αναβαθμίστηκε από 3 οίκους αξιολόγησης, δέχθηκε επίσης την αναβάθμιση της χώρας από την DBRS, η διοίκηση Ψάλτη προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού με το χαμηλότερο επιτόκιο/κόστος που έχει “τιμολογηθεί” ever συστημική τράπεζα και όμως η μετοχή “κολλημένη” στα 1,50-1,55 ευρώ. Στα 1,52 με απώλειες 1,30% χθες. Όταν σε ένα “ρηχό” χρηματιστήριο όπως το ΧΑ η καθαρή αξία συναλλαγών (χωρίς προσυμφωνημένες εντολές) μετά βίας ξεπερνά τα 60 εκατ.- και την Δευτέρα ούτε καν τα 60 εκατ.- τι μπορεί να περιμένει ο κάθε επενδυτής που έχει θέση στην Alpha Bank, στην Εθνική σχεδόν στο σύνολο των μετοχών.

*Ρευστοποιήσεων συνέχεια στη μετοχή της Motor Oil. Και πως να μην, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αφήνει “ανοιχτό” το παράθυρο για το ενδεχόμενο επιβολής και νέας έκτακτης φορολόγησης. Στη δε περίπτωση της ΜΟΗ πως, μόλις την επομένη της τακτικής γ.σ του ομίλου, με την διοίκηση να παρουσιάζει σε επενδυτές/μετόχους αναλυτές τις προοπτικές του, ο υπ.Οικ “μπουμπούνισε” την επιβολή εισφοράς.

*Θα περιμένω λίγες μέρες προτού αναφερθώ στην στάση της διοίκησης του ΣΕΒ στο ξεκάθαρο “άδειασμα” από τον πρωθυπουργό. Στο θέμα της ενέργειας, του κόστους και της προειδοποίησης των 12 φορέων λίγο πριν την ΔΕΘ αναφέρομαι. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την Ανοιχτή Εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Που; στο Μέγαρο Μουσικής. Σωστά, εδώ οι προεκλογικές συγκεντρώσεις δίνονταν στη Μεγάλη Βρετανία.

*Εάν δεν ήταν η Coca Cola Hellenic με το συν 2,03% στα 34,10 ευρώ, το μείον 0,56% για τον Γενικό Δείκτη θα ήταν ευρύτερο. Σε νέα υψηλά η μετοχή. Όπως και της Alpha Trust, εξαιρετικό το team, το free float όμως θέλει διεύρυνση. Και μετά διερωτώνται (; ) σε οικονομικό επιτελείο, ΕΧΑΕ κ.λ.π γιατί οι διοικήσεις των σοβαρών μεγάλων ομίλων αναζητούν διέξοδο σε άλλες αγορές.

*Η Πειραιώς ακολούθησε την Alpha Bank: Σε έκδοση ομολόγου (Tier 2 με ωρίμανση στην 11ετια και δικαίωμα ανάκλησης σε 6 έτη) προχώρησε η διοίκηση Μεγάλου. Τελικά αντλεί 650 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικού στόχου για 600 εκατ. ευρώ. Στο διαδικαστικό: το βιβλίο προσφορών άνοιξε, με τις πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση (IPTs) να κινούνται στην περιοχή του 5,75% περίπου (MS + 340 μονάδες βάσης). Στη συνέχεια, το spread υποχώρησε στο ΜS + 315 μονάδες βάσης (5,5% περίπου) ενώ γρήγορα υποβλήθηκαν προσφορές άνω των 2,7 δισ. ευρώ. Ακολουθεί tender και επαναγορά προηγούμενης έκδοσης Tier 2 της Πειραιώς (λήξης 19 Φεβρουαρίου 2030, ύψους 500 εκατ. ). Στόχος η βελτίωση του κόστους και παράλληλα για την βελτίωση της συνεισφοράς της έκδοσης στα κεφάλαια. Προσοχή, όσοι ανταλλάξουν παλαιότερους τίτλους θα έχουν προτεραιότητα στην κατανομή των νέων.

*Και νέα άνοδος για τη μετοχή της ΚΛΜ, με 0,97% στα 1,56 ευρώ. Το χαρτί έχει να “γράψει” μείον από την συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου. Μέτοχοι της Κλουκίνας-Λάππας, η Intracom Holdings (με 60,11%), η Green HydePark Investments (Γεώργιος Μουνδρέας)-με 9,938%.

*Είδα τα μεγέθη 6μηνου του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”: Συνολικά έσοδα 293,6 εκατ. (αύξηση 16,8%), προσαρμοσμένο ebitda 183,4 εκατ. (16,6%) και Καθαρά Κέρδη 97,1 εκατ. (15,2%). Αποτελέσματα και προοπτικές αλφάδι, όμως χρηματιστηριακά η μετοχή παραμένει “προσγειωμένη” χαμηλότερα της τιμής εισαγωγής τον Φεβρουάριο.

*Είδα και τα μεγέθη της Autohellas, 2-3 ερωτηματάκια τα έχω, θα τα απαντήσω και θα επανέλθω.

*Σήμερα είναι η σειρά της AEGEAN, χρονιά-ρεκόρ το 2024 για τουρισμό, έσοδα κ.λ.π Ωστόσο, μείον 2,12% η μετοχή στα 11,10 ευρώ. Θα περιμένω αύριο Πέμπτη την ενημέρωση αναλυτών για να έχω ευρύτερη εικόνα. Πάντως, όπως σημείωνε τελευταία η DeA πανευρωπαϊκά ο κλάδος είναι στο στόχαστρο πωλητών. Και στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω Boeing.

*Εurobank: σε αναμονή των τυπικών για την λειτουργία Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Βομβάη. Το έχουν πιάσει σωστά οι της διοίκησης. Μετά την Λευκωσία (ανοίγοντας χώρο για την ευρύτερη Ανατ. Μεσόγειο) ο Φωκίων Καραβίας στοχεύει στην “καρδιά” των BRICS, την Ινδία. Θα ακολουθήσουν ανάλογες ενέργειες στον Αραβικό κόσμο. Ενδιαφέρουσα η εξωστρέφεια του ομίλου.

*Την προσεχή Τρίτη το ντιμπέιτ Κάμαλα Χάρρις- Ντόναλντ Τραμπ, και την Τετάρτη Fed. Your bets please.

*Αυτά, προσώρας… 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask