«Προφανώς δεν ήρθε ξαφνικά το θέμα[…] και προφανώς αυτή η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει για πρώτη φορά το θέμα της διαχείρισης των υδάτων ευρύτερα με έναν συστηματικό τρόπο» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας στις «Συνδέσεις» στο . ΕΡΤΝews.
«Αυτό τι σημαίνει; σημαίνει κοινή διαχείριση αγροτικού και πόσιμου νερού[…] Άρα έχει μεγάλη σημασία η ποσότητα και η ποιότητα του νερού[…] Υπάρχουν νησιά στη χώρα μας που δεν έριξε ούτε μια σταγόνα για αρκετούς μήνες. Επομένως οι ταμιευτήρες είναι άδειοι και υπάρχει πρόβλημα. Άρα εμείς δουλεύουμε μιας και με ρωτάτε, σε μια κατεύθυνση βραχυπρόθεσμων λύσεων προκειμένου να δούμε την επόμενη χρονιά πως θα το αντιμετωπίσουμε. Αλλά βέβαια είναι και από τα θέματα τα οποία χρειάζονται μια στρατηγική αντιμετώπιση και προφανώς και η Αττική είναι ένα ζήτημα. Η ΕΥΔΑΠ έχει εκπονήσει και έχει προχωρήσει ήδη σε κάποιες ενέργειες και προφανώς υπάρχει και μια εγρήγορση αλλά και μια συστηματική αντιμετώπιση. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει από κάτω την ΕΥΔΑΠ ως ας το πούμε ο κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
γιατί είναι τα νησιά όπου υπάρχει θέμα Υπάρχει θέμα και βέβαια μια κεντρική διαχείριση που γίνεται ρυθμιστικά».
Ερωτηθείς για τις πισίνες στα ξενοδοχεία στα νησιά τόνισε «προφανώς οι υποδομές παίζουν μεγάλο ρόλο και ειδικά στα νησιά που το καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα και είναι και ένα από τα ζητήματα τα οποία αξιολογούνται. Νομίζω ότι θα υπάρχει ένα πλαίσιο παρεμβάσεων και σε αυτή την κατεύθυνση θα το δούμε, αλλά το βασικό το οποίο πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι υπάρχει μια θα έλεγα ορθολογική και κεντρική διαχείριση για το ζήτημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο υπάρχει και έρχεται σε επίπεδο κλιματολογικών συνθηκών, αλλά και από την άλλη να ανανεώνουμε τις υποδομές, να μην υπάρχουν απώλειες, να μπορεί να υπάρχει μια κεντρική διαχείριση, ώστε προφανώς να μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Για τη Μαγνησία και τα νεκρά ψάριαστον Παγασητικό ο κ. Κοντογεώργης είπε «προφανώς είναι θέμα και για τους ανθρώπους που είναι εκεί και για το φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν αρμοδιότητες συγκεκριμένες, επομένως αυτές πρέπει να ασκούνται. Και σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι έχει μια σημασία να υπάρχει μια υπευθυνότητα και με γρήγορα αντανακλαστικά όταν προκύπτει ένα θέμα σε αυτό να υπάρχει μια διαχείριση γιατί μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο.
Ανεξαρτήτως ποιος έχει την αρμοδιότητα αυτό το οποίο έχει σημασία είναι σε μεγάλες και μικρότερες καταστροφές και όπου υπάρχει μια διαδικασία άμεσης παρέμβασης και ανασυγκρότησης, κεντρική κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και φορείς κοινωνία να μπορούν να λειτουργούν χέρι – χέρι.
«Γιατί αυτό το οποίο ενδιαφέρει, ειδικά όταν έχουμε μεγάλες καταστροφές, όπως είχαμε στη Θεσσαλία, όπως είχαμε πριν ένα χρόνο, είναι να υπάρχει μια γρήγορη αποκατάσταση, να επανέλθει η ζωή στο κανονικό και βέβαια να υπάρχει μια διαδικασία ανασυγκρότησης της περιοχής, αγροτική, σε επίπεδο υποδομών, κοινωνικών και άλλων αναπτυξιακών υποδομών[…]
Άρα αυτό το οποίο αναδεικνύεται είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και ένα κοινό αφήγημα σε αρκετές περιπτώσεις. Και αυτό ανέδειξε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αυτό που λέμε βελτίωση της καθημερινότητας. Περνάει από τις κεντρικές πολιτικές, περνάει όμως και μέσα από τη συνεργασία με τους άλλους φορείς».
Στην ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου για το τι θεωρεί ότι θα έλεγε ένας κάτοικος της Θεσσαλίας σε σχέση με την αντιμετώπιση του Daniel και όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση ο κ. Κοντογεώργης απάντησε «πιστεύω θα πει ότι υπήρξε μια θεομηνία πρωτόγνωρη που ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε και υπήρξαν ενέργειες άμεσης παρέμβασης και ένα σχέδιο οργανωμένης ανασυγκρότησης που υλοποιείται και τις επόμενες μέρες που είναι πιθανόν να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός τη Θεσσαλία, θα παρουσιαστεί και ένα μέρος αυτού του σχεδίου ανασυγκρότησης που αφορά τα βασικά έργα υδρονομίας, τα φράγματα και τα αρδευτικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού, αλλά έχει να κάνει και με την αντιπλημμυρική προστασία που είναι μείζον γιατί ήταν μια μεγάλη θεομηνία και αυτό το οποίο δοκιμάσθηκαν ήταν οι υποδομές και βέβαια οι απώλειες που είχαμε στους ανθρώπους. Αυτό το οποίο θα σας πουν είναι ότι έχει καταβληθεί μια μέγιστη δυνατή προσπάθεια στο σκέλος της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδρομής[…]».