Η βιομηχανία αντέχει δίνοντας υπεραξία σημαντική στην ελληνική οικονομία, ωστόσο, μεταξύ άλλων, το κόστος ενέργειας αποτελεί ένα από τα βασικά “φρένα” για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικοτητάς της και προφανώς της βιωσιμότητάς της, με βάση όσα ανέφερε στο πλαίσιο της συνάντησης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κα Λουκία Σαράντη.
Όπως τόνισε παρουσιάζοντας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία και παραδίδοντας στον Πρωθυπουργό το σχετικό υπόμνημα. «οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας πρέπει να στηριχτούν έμπρακτα, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Είναι απαραίτητη η συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας μας, στο πλαίσιο του οποίου η βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».
Παράλληλα η κυρία Σαράντη κατά την τοποθέτησή της τόνισε ότι «για να τελεσφορή
σει όμως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα για τη ρεαλιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που σήμερα αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και αφορούν στο υπέρογκο κόστος ενέργειας, στην αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού και στις ελλείψεις βασικών υποδομών στις Περιφέρειες της χώρας. α πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, ένα χρονίζον ζήτημα που αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή του τόπου», επεσήμανε η ίδια.
Οι προκλήσεις και οι υπεραξίες
Με βάση όσα αναφέρονται στο σχετικό υπόμνημα, παρά τις αντιξοότητες και τις πρωτοφανείς προκλήσεις των 15 τελευταίων ετών, η ελληνική βιομηχανία κατάφερε να αντέξει και συνεχίζει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Σύμφωνα με τον ΣΒΕ, δε, η σημασία της βιομηχανίας για την ανάπτυξη της χώρας και κυρίως για την ανάπτυξη των περιφερειών είναι εξαιρετικά σημαντική, χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται με συγκεκριμένα μέτρα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Εκτιμάται ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στη μεταποίηση δημιουργεί δυόμιση φορές μεγαλύτερη αξία για την οικονομία, ενώ για κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργείται στη μεταποίηση δημιουργούνται έως και τρεις νέες θέσεις σε δορυφορικές δραστηριότητες. Επιπλέον, η βιομηχανία είναι ο τομέας της οικονομίας που επενδύει περισσότερο.
Το 2022, οι ακαθάριστες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου της βιομηχανίας ανήλθαν σε €5,5 δισ., αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού μεγέθους της χώρας. Με αυτά τα στοιχεία η σημασία του κλάδου, ως βασικού πυλώνα διατηρήσιμης ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και κοινωνικής σταθερότητας είναι αυταπόδεικτη, δεδομένου του πραγματικού αντίκτυπου της βιομηχανίας στην οικονομία και του ισχυρού πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος – ειδικά σε θέματα επενδύσεων, απασχόλησης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Όπως τονίζεται, ωστόσο, οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις της χώρας μας πρέπει να στηριχτούν έμπρακτα, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Είναι απαραίτητη η συνέχεια της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας μας, στο πλαίσιο του οποίου η βιομηχανία μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Για να τελεσφορήσει όμως αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βήματα για τη ρεαλιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που σήμερα αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και αφορούν:
στο υπέρογκο κόστος ενέργειας,
στην αδυναμία εξεύρεσης κατάλληλου προσωπικού στη βιομηχανία και
στις ελλείψεις βασικών υποδομών στις Περιφέρειες της χώρας.
Τέλος, θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικά βήματα για την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, ένα χρονίζον ζήτημα που αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή του τόπου. “Καμπανάκι” για την ενέργεια
Με βάση τον ΣΒΕ, η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται ρεαλιστικές πολιτικές λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, προκειμένου να συνεχίσει να παράγει πλούτο προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας μας.
Σύμφωνα με όσα τονίζει αναλυτικά στο υπόμνημά του ο ΣΒΕ, οι πρόσφατες διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και η εκτόξευση των τιμών χονδρικής, που σε ορισμένες στιγμές υπερβαίνουν τα 750€ / μεγαβατώρα, δημιουργούν εκ των πραγμάτων αύξηση στο κόστος διαμόρφωσης της τελικής τιμής προϊόντων. Αποτέλεσμα της υπέρογκης αύξησης είναι ενεργοβόρες βιομηχανικές επιχειρήσεις να τίθενται εκτός ανταγωνισμού, και πολλές σχεδιάζουν την παύση εργασίας
Ετσι με βάση όσα αναφέρει:
•Πιθανές εκ νέου υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε κλείσιμο μεταποιητικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τόσο «Υψηλή» όσο και «Μέση» Τάση.
• Οι αρνητικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες, τόσο από ανεπάρκεια εφοδιασμού σε ενέργεια, όσο και σε αυξημένα τιμολόγια ενέργειας, θα διευρύνουν περαιτέρω τις σημερινές περιφερειακές ανισότητες και τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
• Αύξηση πληθωρισμού και επιβάρυνση στις τιμές των καταναλώσεων.
Μέτρα
Τούτων δοθέντων ο ΣΒΕ καταθέτει μια σειρά προτάσεων εν όψει και των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Πιο συγκεκριμένα προτείνει:
• Μόνιμος μηχανισμός στήριξης της βιομηχανίας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
• Να δημιουργηθούν εργαλεία υποστήριξης της Πράσινης μετάβασης που θα συνδυάζονται με την ενεργειακή πολιτική σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ