Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά των δημόσιων εγγραφών κράτησε ο κλάδος της τεχνολογίας το 1ο εξάμηνο του 2024, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σημειώνοντας πως μπορεί η βιομηχανία να κατέλαβε την πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, με συνολικά 115 (21% του παγκόσμιου μεριδίου), κυρίως λόγω της έντονης δραστηριότητας στην Ινδία.
Ωστόσο, ο κλάδος της τεχνολογίας ξεχώρισε στην άντληση κεφαλαίων, συγκεντρώνοντας εντυπωσιακά έσοδα ύψους $10,8 δισ. (21%), με τις ΗΠΑ να εξασφαλίζουν περισσότερα από τα μισά (52%) από αυτά τα κεφάλαια. Πρακτικά, δηλαδή, η βιομηχανία ηγήθηκε ως προς τον αριθμό δημόσιων εγγραφών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο κλάδος τεχνολογίας συγκέντρωσε το περισσότερο κεφάλαιο.
Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία στο τοπίο των δημόσιων εγγραφών τους πρώτους έξι μήνες του έτους είναι ότι, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, η περιοχή της EMEIA ανέκτησε την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών, με βάση τον αριθμό των συναλλαγών.
Σύμφωνα με την έκθεση της EY, Global IPO Trends Q2 2024, το 1ο εξάμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 551 εγγραφές σε χρηματιστήρια παγκοσμίως, που συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους $52,2 δισ., σημειώνοντας μείωση 12% στον αριθμό των δημόσιων εγγραφών και πτώση 16% στα έσοδα, σε ετήσια βάση.
Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται, κυρίως, στην επιβράδυνση της δραστηριότητας των δημόσιων εγγραφών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με την Αμερικανική ήπειρο και την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), να παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη στο 1ο εξάμηνο του έτους.
Ο ρόλος των PEs και των VCs
Παράλληλα, έντονη αύξηση σημειώθηκε στις μεγάλου μεγέθους δημόσιες εγγραφές, που υποστηρίχθηκαν από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity – PE) και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital – VC), με το ποσοστό των εσόδων τους να αυξάνεται από μόλις 9% το 1ο εξάμηνο του 2023, σε 41% το 1ο εξάμηνο του 2024.
Η τάση αυτή ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Αμερικανική ήπειρο, όπου το 74% των εσόδων από δημόσιες εγγραφές προήλθε από εταιρείες, που η εγγραφή τους υποστηρίχθηκε από PEs και VCs.
Ηγετική θέση για την Ευρώπη
Κατά το 1ο εξάμηνο του 2024, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για προσφορές μετοχών τόσο στην Αμερικανική ήπειρο, όσο και στην περιοχή EMEIA, λόγω των ευνοϊκών επιδόσεων της χρηματιστηριακής αγοράς, της βελτίωσης των αποτιμήσεων των δημόσιων εγγραφών και του αυξανόμενου ενθουσιασμού των επενδυτών για νέες προσφορές.
Η περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής πραγματοποίησε εντυπωσιακή ανάκαμψη το 1ο εξάμηνο του 2024, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη επίδοσή της σε αριθμό δημόσιων εγγραφών από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνολικού αριθμού συμφωνιών παγκοσμίως και το 46% της αξίας.
Η εντυπωσιακή αυτή επίδοση πυροδοτήθηκε από σημαντικές δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει ότι περισσότερες μεγάλες εταιρείες αντιλαμβάνονται την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, ως ένα ιδανικό “παράθυρο ευκαιρίας” για την εγγραφή τους στις χρηματαγορές.
Οι προοπτικές για το 2ο εξάμηνο
Σύμφωνα με την έκθεση της EY, το 2ο εξάμηνο του 2024 θα διαμορφωθεί από βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών – τα χρονοδιαγράμματα μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και τη σειρά εκλογικών αναμετρήσεων παγκοσμίως.
Η έκθεση προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί εν μέσω διαφορετικών οικονομικών συνθηκών και περιφερειακών επιπέδων πληθωρισμού. Ο κύκλος “χαλάρωσης” της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να διαταραχθεί, με ορισμένες ευρωπαϊκές και αναδυόμενες αγορές να ηγούνται των εξελίξεων εν όψει, μάλιστα, μιας πιο αυστηρής στάσης από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Όταν οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, αντιστρέψουν την πορεία τους και αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, αναμένεται οι επενδυτές να μοχλεύσουν τα κεφάλαιά τους, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις. “Αυτή η αλλαγή αναμένεται να αυξήσει τη ρευστότητα στις αγορές μετοχών, στις αναδυόμενες αγορές και στους κλάδους με αναπτυξιακή στόχευση, όπως η τεχνολογία, οι βιοεπιστήμες και οι επιστήμες υγείας”, αναφέρει η έκθεση.