don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το πακέτο της ΔΕΗ (ενδοfundικό), η λάθος πληκτρολόγηση, τα υψηλά του…Νεμπή, τα εύσημα στη Βασιλική, η κυριαρχία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (απορρίμματα), πότε ευνοείται ο ΤΙΤΑΝ, η προσέγγιση Στασινόπουλου και δροσιά στα όρη και τα βουνά…

*Σήμερα, Τετάρτη, θα φανεί προς τα που το πάει η Fed. Από τις φορές που θα έχει σημασία ακόμα και το που θα βάλει το κάθε κόμμα ο Τζερόμ Πάουελ. Και ενώ στην Wall Street το ενδιαφέρον είναι στραμμένο σε αυτά, στα ευρωπαϊκά οι πιο νουνεχείς (και γνώστες των βασικών οικονομικών) προσπαθούν να καταλάβουν προς τα που το στρίβουν (το καράβι) οι 2 κυρίες σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

*Γιατί το αναφέρω αυτό; απλούστατα: Κομισιόν και ΕΚΤ “πυροβολούν” τα…πόδια της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μεταξύ…Σκύλλας και…Χάρυβδης η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς από τη μία η Κομισιόν, από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένουν να ακολουθούν πολιτικές που απλά αποτελειώνουν την ούτως ή άλλως ασθμαίνουσα “γηραιά ήπειρο”. Η μεν Γερτρούδη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- προφανώς αισθανόμενη δικαιωμένη από την επανεκλογή της- δρομολογεί την επιστροφή στην περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Αυτή την φορά μέσω του επικαιροποιημένου Συμφώνου Σταθερότητος με μέγγενη τη μείωση ελλειμμάτων και χρέους. Η δε Κριστίν Λαγκάρντ υποχρεώνοντας μία οικονομία που υπό την ασφυκτική πίεση του Συμφώνου Σταθερότητος βαρύνεται με αυξημένο κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους να συνεχίσει να επιβιώνει με ρυθμό ανάπτυξης στο όριο του στατιστικού λάθους. 

*Ακατανόητη πολιτική και μάλιστα σε μία συγκυρία που η Ευρώπη καλείται (μέσω ΝΑΤΟ) να πληρώσει σε βάρος των δημοσίων δαπανών (των χωρών μελών) το υπέρβαρο της παραγωγής πολεμικού υλικού με προορισμό την Ουκρανία. Συν τον κίνδυνο σε ενδεχόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ-τον Νοέμβριο- να βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη πιο περιοριστική (δασμολογική) πολιτική από την πλευρά των ΗΠΑ.

*Και όμως η ΕΚΤ κρατάει τα επιτόκια δανεισμού σε επίπεδα 3 φορές (και πάνω) στο 3,75% εκείνων που τα κράτη χρειάζονταν να πληρώσουν για να δανεισθούν όταν δημιουργούσαν το τρέχον υπερδιογκωμένο σήμερα χρέος. Το ακόμη πιο παράδοξο είναι πως, με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητος, οι δυνατότητες αύξησης των επενδύσεων δεν σχετίζονται με την αύξηση των δημοσιονομικών εσόδων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Ακόμη χειρότερα, ορίζεται το ποσοστό αύξησης των δημοσίων δαπανών για επενδύσεις ή παροχές, ανεξάρτητα από το πόσο αυξάνονται ή όχι τα δημόσια έσοδα.

*Για τις ΗΠΑ το bet των αγορών σχετίζεται με την εκλογή (ή όχι) του Ντόναλντ Τραμπ, γιατί; επειδή: είναι υπέρ της ακόμη περιοριστικής πολιτικής-περισσότεροι δασμοί και της σταδιακής απομάκρυνσης από το λεγόμενο green energy. Λογικά θα στηρίξει περισσότερο την old school παραγωγή, βιομηχανία, υποδομές, ομοσπονδιακά/πολιτειακά έργα κ.ο.κ. Ήδη, όσο τα προγνωστικά τον δίνουν μπροστά, αρκετά funds μειώνουν την έκθεση τους στα green sector stocks. 

*Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, από ελληνικής πλευράς θα μπορούσε να ευνοηθούν κατ’ αρχήν ο όμιλος ΤΙΤΑΝ με εγκατεστημένη παραγωγική βάση, εδραία παρουσία στην αγορά (ειδικότερα στις Ν.Α Πολιτείες) και η Cenergy Holdings. 

*Για τον όμιλο TITAN Cement International θα σημείωνα- και εν όψει της ανακοίνωσης μεγεθών Q2- ότι η εισαγωγή των μετοχών της Titan USA στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα αυξήσει την αποτίμηση του Ομίλου, καθώς οι εταιρείες τσιμέντου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού απολαμβάνουν υψηλότερες αποτιμήσεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Οι προοπτικές για το 2024 διαφαίνονται θετικές, καθώς η κατανάλωση τσιμέντου στις ΗΠΑ ενισχύεται με την επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές, ενώ η τιμολογιακή ισχύς στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, ειδικά στο έτοιμο σκυρόδεμα. Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η επάνοδος στον MSCI Greece Standard, τον πιο αναγνωρίσιμο/επιδραστικό διεθνή δείκτη για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στις 12 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της (3μηνιαίας) αναθεώρησης από τον MSCI- οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από 2 Σεπτεμβρίου- και το ενδεχόμενο εισόδου της TCI είναι πιθανότατο. Με αποτίμηση 2,49 δισ. ευρώ ( 2,7 δισ.$) βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από το εκτιμώμενο όριο που διαμορφώνεται στην τρέχουσα αναθεώρηση. Εάν δε ληφθεί υπόψιν η αύξηση περί του 7% διαμορφώνοντας το όριο περί τα 2,7 δισ.$., το να κερδηθεί το στοίχημα (ή όχι) είναι σε οριακό σημείο.

*Για την Cenergy Holdings, θεωρώ πιθανότατο πως Ιωάννης και Μιχάλης Στασινόπουλος απλά θα επισπεύσουν την επένδυση στην αγορά των ΗΠΑ. Θεωρώ ότι από την στιγμή που εδραιωθεί (στις ΗΠΑ) το fair value θα είναι αρκετά μεγαλύτερο του 1,8 δισ. όπως το μετρώ πρόχειρα; at least στα 2,5 δισ 

*Είναι σχεδόν πανομοιότυπη η προσέγγιση που με τον ΤΙΤΑΝα στα 890 εκατ τον υπολόγιζα αρκετά πάνω από τα 2,5 δισ ακριβώς επειδή ένα ΙΡΟ της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ America μπορούσε να “τιμολογηθεί” ακόμη και στο 1,6 δισ $.

*Και μιας που έχω αρχίσει τα συγκριτικά, τι βλέπω για Eurobank vs Εθνική; με τις αποτιμήσεις στα 7,622 δισ και 7,336 δισ αντίστοιχα. Σε εύθετο χρόνο και ενώ θα προχωρά η διάθεση του όλου ή της θέσης του ΤΧΣ, δηλαδή το 18,39% του μ.κ της Εθνικής, η αναλογία θα τείνει προς το 1 με 1,2-1,4 πρακτικά την Εθνική αρκετά μπροστά από την Eurobank.

*Μου λένε πως επίκεινται αλλαγές στα υψηλόβαθμα διοικητικά του Ομίλου στην Κοτζιά. Οι, συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές της DeA αναφέρονται σε αναβάθμιση της Χριστίνας Θεοφιλίδη. Για ποιο στέλεχος υπό το Εκτελεστικό Μέλος του δ.σ- εκ μεταγραφής από την Eurobank που για λόγους gossip είχε συζητηθεί μου λένε τελευταία…

*Στα 4,727 δισ η αποτίμηση της Πειραιώς, στα 3,917 δισ της Alpha Bank, όλο και ανοίγει η “ψαλίδα” στην χρηματιστηριακή αξία. 

*Ποιον υψηλοτατοβαθμο παράγοντα συστημικού ομίλου είδαν βραδάκι έξω από την τράπεζα να πορεύεται με έναν σωματοφύλακα να κρατά το σακάκι του και με τον άλλο το ντοσιέ του. 

*Μαθαίνω πως η διοίκηση της Alpha Bank εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μίας εθελούσιας εξόδου, από Σεπτέμβριο. Θα έχω νεότερα σύντομα, θα σας κρατήσω ενήμερους. 

*Γίνεται ένας χαμούλης με τα μπόνους, επιπλέον αμοιβές υψηλόβαθμων και μεσαίων, ειδικότερα όσον αφορά την φορολόγηση τους, τα διάφορα τρικ που επιστρατεύονται. Καλό είναι που η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αρχίσει την συλλογή δεδομένων κ.λ.π Το αν θα βγάλουν άκρη οι της ΤτΕ; ενδιαφέρον θα είχε. Αλλά ενδιαφέρον θα είχε και η θέση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ποια θέση; θα διερωτηθείτε και δεν θα έχετε και άδικο.

*Ανένδοτος Μητσοτάκη κατά των ηλεκτροπαραγωγών. ΟΚ αυτό που ενδιαφέρει τον καταναλωτή είναι να μην πληρώνει το ρεύμα…χρυσό. Ας τα βρουν πρωθυπουργός-παραγωγοί. Αλλά όταν δηλώνει πως είναι έτοιμος να παρέμβει για τις τιμές στην ενέργεια, ο κόσμος θα ήθελε να δει το ίδιο από τις τραπεζικές χρεώσεις, το καλάθι της νοικοκυράς, τα ακτοπλοϊκά, τα ενοίκια κ.ο.κ ων ουκ έστιν αριθμός. 

*Με την επικράτηση στο διαγωνισμό για τα σκουπίδια της Κεντρικής Μακεδονίας, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ γίνεται απόλυτη κυρίαρχος και στη διαχείριση των απορριμμάτων, το άλλο μεγάλο φιλέτο μετά τις παραχωρήσεις. Το εντυπωσιακό είναι ότι τελικά ο ανταγωνισμός δεν κατέθεσε καμία προσφορά θεωρώντας ότι ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει. Και εδώ έκανε τη διαφορά η ΓΕΚ επιλέγοντας ως συνεργάτη τον Τιτάνα, μέσω του οποίου τα σκουπίδια θα μετατρέπονται σε δευτερογενές καύσιμο για τις τσιμεντοβιομηχανίες. Δηλαδή δεν πετάμε τίποτα… Με αυτά και με αυτά, Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη απόλυτη κυριαρχία στην επεξεργασία απορριμμάτων στην Πελοπόννησο με τρία εργοστάσια και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης, στην Ήπειρο με ένα εργοστάσια στα Γιάννενα και τώρα στη Κεντρική Μακεδονία, όπου θα εξυπηρετεί πάνω από το 50% της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς και όμορους δήμους της περιοχής. Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι με την κυριαρχία και στο απορρίμματα ο Όμιλος εδραιώνει τη διασφάλιση σταθερών εσόδων τις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι δραστηριότητες αυτές επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τους οικονομικούς κύκλους.

*Από τα μικρομεσαία caps που ξεχωρίζουν το τελευταίο διάστημα. Με ικανοποιητικές- για τα δεδομένα της μετοχής- συναλλαγές το συν 5,28% (εβδομαδιαίο) και 18,65% τον Ιούλιο με τις νέες εντολές αγοράς στην χθεσινή συνεδρίαση να φτάνουν έως τα 1,50 ευρώ.

*Από τους κλάδους αιχμής η “ύδρευση” όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, σε μία περίοδο που όπως σημειώνει ο πρόεδρος Αντώνης Σβορώνος”…το ζήτημα της λειψυδρίας δεν είναι μόνο ελληνικό, ούτε αφορά μόνο τα νησιά μας…” σύμφωνα με όσα ανάφερε στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

*Επιχειρηματικά, η διοίκηση ενεργεί σε κυρίως 2 άξονες. Ο πρώτος αφορά την προσπάθεια εξαγοράς εταιρείας του κλάδου στην Κεντρική Ευρώπη, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η παρουσία της εισηγμένης σε μια σειρά μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου και ο έτερος στις συστηματικές (και μέσα από επίλεκτες συνεργασίες) προσπάθειες της εταιρείας στο μέτωπο της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D).  Έτσι, πέραν άλλων εγχειρημάτων, στόχος είναι μέσα στο 2025 η Unibios να λάβει από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών ευρωπαϊκή πατέντα στον τομέα της διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων. Στα μόλις 25,7 εκατ. η αποτίμηση, με 34,08% η θετική μεταβολή στο 7μηνο

*Τα εύσημα σε Ε.Κεφαλαιαγοράς και Βασιλική Λαζαράκου. Την Τρίτη 27/2 ρωτήθηκε η διοίκηση της Entersoft από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν είναι σε συζητήσεις για επιχειρηματική συμφωνία, όπως έγραφε τότε ο Τύπος με τη διοίκηση να διαψεύδει, αλλά τη συμφωνία να ανακοινώνεται τη Δευτέρα 4/3. Δεν συμπληρώθηκε καλά ένα εξάμηνο από το συμβάν και η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 190.000 ευρώ για παράβαση της απαγόρευσης χειραγώγησης αγοράς. Σε τέτοιες ταχύτητες δεν μας έχει συνηθίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αυτό οφείλεται στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει με το κλείσιμο των παλαιών υποθέσεων που εκκρεμούσαν για χρόνια και μπλόκαραν τις υπηρεσίες. Έτσι απόγευμα Δευτέρας άστραψε και βρόντηξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλοντας πρόστιμα 190.000 ευρώ συνολικά σε έξι μέλη του Δ.Σ. (μεταξύ αυτών ο CEO Αντώνης Κοτζαμανίδης και ο πρόεδρος Παντελής Νικολόπουλος) με αιτιολογία την παράβαση των κανόνων που αφορούν τη χειραγώγηση της αγοράς. «Πέτρα του σκανδάλου» η περίφημη ανακοίνωση της 27ης Φεβρουαρίου, σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής με αφορμή δημοσιεύματα για συζητήσεις με επενδυτές. Τότε η διοίκηση της εταιρείας υποστήριξε ότι «ουδεμία σχετική ενημέρωση ή πληροφορία έχει περιέλθει εν γνώσει της Εταιρείας και εξ όσων μας πληροφόρησαν οι μέτοχοί μας δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε για την μεταβίβαση μετοχών της Εταιρείας». Μάλιστα άγνοια για τις συζητήσεις (και την επικείμενη συμφωνία) δήλωναν μεταξύ άλλων ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου εξήγησε πως, έκλεισαν δεκάδες παλιοί φάκελοι και δεν υπάρχει πλέον εκκρεμότητα σε υπόθεση που χρονολογείται προ του 2020. 

*Και με αφορμή την αποτελεσματική δουλειά που γίνεται από την Εποπτική Αρχή καλό θα ήταν οι αρμόδιοι (υπ. Οικ.) να επανεξετάσουν ζητήματα που αφορούν στο μισθολογικό/ενίσχυση προσωπικού/τεχνολογική αναβάθμιση. Ας εντάξουν και τους εργαζόμενους στην Ε.ΚΕΦ σε καθεστώς ανάλογο με αυτών λ.χ. του ΟΔΔΗΧ.  

*Σε ενδοfundική αλλαγή- των Ιταλών της Helikon- το πακέτο των 3,5 εκατ. (0,9% του μ.κ) στη μετοχή της ΔΕΗ, την προηγούμενη Παρασκευή.

*Σε λάθος πληκτρολόγηση το μείον 25% για τη μετοχή της Μοτοδυναμικής, την Δευτέρα. Αντί για πώληση 3.000 μτχ ο χειριστής έβαλε για 30.000 μτχ. Αντιλογισμός (; ) το χθεσινό συν 27,12%; Το ψάχνει άνθρωπος της στήλης.

*Σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων η μετοχή του ΟΤΕ. Ο Ιούλιος του Κώστα Νεμπή που λέγαμε και χθες, με το συν 10% το καλό για τους επενδυτές που επιτέλους “ξεαράχνιασαν” τις θέσεις τους. 

*Για να δούμε τα μεγέθη 3μηνου των Πειραιώς και Eurobank, από τα τραπεζικά. Και ομίλου ΤΙΤΑΝ από τα blue chips. Και για τις πρώτες 2 συνεδριάσεις του Αυγούστου, με Εθνική (αύριο), Alpha Bank (μεθαύριο). 

*Αυτά, καλό “κλείσιμο” Ιουλίου και 7μηνου, και για δροσιά στα όρη και τα βουνά…καλή και λογική πρόταση το Grand Forest στο Μέτσοβο, καθώς οι τιμές στα παραθαλάσσια είναι σε ύψη… Saint Tropez. Εχουν ξεφύγει, για αυτό και γεμίζει η Αλβανική ριβιέρα…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask