Τη σύσταση του φορέα για την ενιαία διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Κρήτης που ανακοίνωσε σήμερα από τις Αρχάνες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας, χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος τόνισε ότι αυτός ήταν στόχος της Περιφέρειας από το 2016.
Ο περιφερειάρχης, στην παρέμβαση του στην εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που πραγματοποιήθηκε στο παλιό δημοτικό «Κτίριο Δημαρχείου» στις Αρχάνες με θέμα «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027», υπογράμμισε, ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ για την Κρήτη, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον έναν από τους δύο ισχυρούς πυλώνες της Περιφερειακής Οικονομίας. Η Κρήτη αξιοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τόνισε ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε την Περιφέρεια Κρήτης την πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα.
Υποστήριξε επίσης πως «και η εξωστρέφεια περνάει κυρίως μέσα από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Για την Περιφέρεια Κρήτης, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση και διάθεση του νερού αποτελούν στρατηγική μας προτεραιότητα. Ως Περιφέρεια Κρήτης, προκρίνοντας την αξία της ενιαίας και περιφερειακής διαχείρισης των υδάτων, τονίζουμε πως κάθε πολιτική διαχείρισης του νερού πρέπει να ενσωματώνει και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Επιμένουμε να τονίζουμε, πως η Κρήτη αποτελεί ενιαίο σύνολο ενός υδροφόρου ορίζοντα, η ισορροπία του οποίου εάν διαταραχθεί θα επηρεάσει το σύνολο της βιοποικιλότητας του νησιού. Με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες της φετινής χρονιάς, με την ανομβρία να έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα υδατικά αποθέματα του νησιού, τονίζουμε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης προετοίμασε και ενέταξε προς χρηματοδότηση μεγάλα αρδευτικά έργα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020, χρηματοδοτήσαμε με περίπου 14 εκατ. ευρώ αρδευτικά, ενώ από το πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», χρηματοδοτήσαμε μελέτες και έργα ύδρευσης συνολικού προϋπολογισμού 16, περίπου, εκατ. ευρώ», είπε ο περιφερειάρχης.
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος της Κρήτης. «Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ύστερα από την υπογραφή της Σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το φράγμα και την εκτροπή του Πλατύ, θεωρούμε ότι κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα για την άρδευση της περιοχής της Μεσαράς. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του φράγματος της Πλακιώτισσας, αναζητούμε τη χρηματοδότηση για το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής. Ανάλογη χρηματοδότηση αναζητούμε για το φράγμα των Ασιτών, ενώ προετοιμάζουμε το φάκελο για την υποβολή του έργου εμπλουτισμού του φράγματος του Ινίου, για τη λιμνοδεξαμενή στα Βασιλικά Ανώγεια. Προχωράμε, επίσης, στην εκ νέου υποβολή για το φράγμα των Αμιρών στον Δήμο Βιάννου. Ανάλογη προετοιμασία υλοποιεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας για τη λιμνοδεξαμενή Ζου στη Σητεία. Για τα Σχέδια Βελτίωσης και τους Νέους Αγρότες, ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2021 χρηματοδοτήσαμε με 93 εκατ. ευρώ την εγκατάσταση 2.415 νέων αγροτών, ενώ εντάξαμε και 638 σχέδια βελτίωσης, προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ διεκδικώντας παράλληλα επιπλέον 5 εκατ. για να καλύψουμε και τους 112 επιλαχόντες. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κρήτης για Εγγειοβελτιωτικές Υποδομές, έχουν ενταχθεί δέκα έργα, εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί τα εννέα».
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης τόνισε για τα τοπικά προγράμματα ότι έχουν χρηματοδοτηθεί δεκάδες έργα προϋπολογισμού περίπου 88 εκατ. ευρώ. Είπε ότι η ΚΑΠ παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή πολιτική που διαμορφώνεται και ασκείται από κοινού. «Παραμένει επίσης ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης, με σκοπό τόσο να ενισχύσει το εισόδημα και τη βιωσιμότητα των Ευρωπαίων αγροτών, να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ευημερία των περιοχών της υπαίθρου, αλλά και να εξασφαλίσει την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων. Με αυτό το δεδομένο θεωρούμε ιδιαίτερης σημασίας τη σημερινή συζήτηση, τονίζοντας πως, ως Περιφέρεια Κρήτης είμαστε αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια το νησί μας θα παραμείνει στη ζώνη της πρωτοπορίας και στον πρωτογενή τομέα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης ευχαρίστησε για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Τσιάρα, τον υφυπουργό ΥΠΑΑΤ Διονύση Σταμενίτη, τον γγ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη, όπως επίσης, τους παριστάμενους βουλευτές, τον εκπρόσωπο της ολλανδικής εταιρείας που θα εκπονήσει την μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για την ενιαία διαχείριση των υδάτων στο νησί, Μιλτιάδη Γκουζούρη, την εταιρεία ΤΕΡΝΑ που θα χρηματοδοτήσει τη σχετική μελέτη, τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΚΑΠ Νίκο Μανέτα, την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων Ελένη Καραμαγκιώλη. Επίσης, τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, εκπροσώπους Αυτοδιοίκησης, φορέων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών.