don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Των φρονίμων τα παιδιά (ΕΥΔΑΠ), το +6,77% της Metlen, 10άρισε η Cenergy Holdings, κάτι αλλάζει με την έλευση Νεμπή, η στήριξη του 5ου πόλου (Attica Bank-Παγκρήτια), το…μπαζούκα της EKT και το παζλ των γ.γ.

*Μέχρι την ώρα που γραφόταν η DeA, εκλογικό αποτέλεσμα από την Γαλλία που να δίνει ακριβή αριθμό εδρών δεν είχαμε στα χέρια μας. Κυριακή, στις 20.00′ (ώρα Ελλάδος) η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, από το 1981 (43 χρόνια). Είναι ψηλότερη απ’ ό,τι στον δεύτερο γύρο, 59,7% έναντι 59,3% την αντίστοιχη ώρα στον α’ γύρο, κάτι που μεταφράζεται από τη μία ως ψήφος τιμωρίας απέναντι στις πολιτικές Μακρόν. Για αυτό θα αρκεστούμε σε 2-3 προεκλογικές λεπτομέρειες- κυρίως σημειολογικού χαρακτήρα- που είχαν/έχουν ( ; ) την σημασία τους.

*Ο Γάλλος πρόεδρος – ο οποίος σπάνια μένει για περισσότερες από μερικές ημέρες χωρίς ομιλία, συνέντευξη ή κάποιου είδους δημόσια εκδήλωση -δεν είχε εμφανιστεί δημόσια για σχεδόν μια εβδομάδα. Το τελευταίο διάστημα το National Rally έχει λειάνει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις του. Ωστόσο, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην μετανάστευση, στην αντίθεση με κανόνες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ποσού που καταβάλλει στον προϋπολογισμό του μπλοκ – και στην αναίρεση ορισμένων από τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν.

*Για να δούμε, ίσως το πιθανότερο ενδεχόμενο: Εάν μια ομάδα λάβει τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία, τότε θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας – όπως η τρέχουσα κατάσταση του Μακρόν. Αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από τον πρόεδρο, ο οποίος έχει την αποκλειστική εξουσία να διορίζει πρωθυπουργό. Ο Μακρόν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν τεχνοκράτη για τη δουλειά, αλλά ακόμη κι αν ένα τέτοιο άτομο ήταν διαθέσιμο, θα δυσκολευόταν με ένα κοινοβούλιο όπου οι δυνάμεις κατά της ελίτ θα ήταν στην άνοδο. Ένα τέτοιο σενάριο- με τη μορφή…πολιτικής φαντασίας- είχε παρουσιάσει-προ 10ημέρου το Politico- με επίκεντρο την Κριστίν Λαγκάρντ. Σε αλά Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία. Το επανάφερε η “Καθημερινή” στο χθεσινό φύλλο της (Κυριακής).

*Αντί σεναρίων-επί σεναρίων, επιλέγω να πάμε σε γεγονότα. Ήταν Ιούλιος του 2012 όταν ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει το περίφημο whatever it takes. Σε ομιλία του στο Λονδίνο (σ.σ συγκεκριμένα 26 Ιουλίου 2012) διαβεβαίωνε πως η ΕΚΤ θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να διαφυλαχθεί -κατ’ αρχήν- η νομισματική σταθερότητα. Ο κοφτός τρόπος της αγγλικής -και μάλλον λαϊκής- φράσης- συνθηματικού χαρακτήρα προκάλεσε τεράστια εντύπωση στις αγορές – εκεί βεβαίως που έπρεπε να σταλεί το μήνυμα. Σε μόλις 3 λέξεις ο Ιταλός συμπύκνωνε την προειδοποίηση του προς τα κάθε λογής funds, vultures short e.t.c όσους έπαιζαν κόντρα στο ενιαίο νόμισμα. Στους επόμενους μήνες ο Ντράγκι και η ΕΚΤ ξεδίπλωσαν την πολιτική τους, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονταν κατά καιρούς για τις λεπτομέρειες της πολιτικής αυτής από ισχυρούς παίκτες, όπως τη Γερμανία.

*Σήμερα, 12 χρόνια μετά, η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να μιμηθεί τον Μάριο Ντράγκι; εάν και εφ’ όσον απαιτηθεί; Η απάντηση δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν δόθηκε στο ετήσιο Συμπόσιο της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας που συγκεντρώνει σε ευρωπαϊκό έδαφος τους διεθνείς κεντρικούς τραπεζίτες, όπως γίνεται τον Αύγουστο στις ΗΠΑ στο Jackson Hole. Προφανώς η Γαλλίδα δεν είναι Ντράγκι και ως δικηγόρος που είναι προτίμησε μία προσεκτική και χωρίς δεσμεύσεις αναφορά στις γαλλικές εκλογές και τα πιθανά αποτελέσματα. Ήταν αρκετή; στην Φρανκφούρτη δηλώνουν πως είναι σε “ύψιστη επιφυλακή” και μακάρι έτσι να είναι. Αρκεί όμως; Η Ευρώπη του 2024 είναι η Ευρώπη του 2012; απ’ όλες τις απόψεις, γεωπολιτικές/γεωοικονομικές, χρηματοοικονομικές, ανταγωνιστικότητας, πολιτικού προσωπικού κ.α. Το ερώτημα όμως παραμένει, μπορεί η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει μία πίεση από τις αγορές που θα έχει σαν σημείο αναφοράς την γαλλική και όχι την σχεδόν αόρατη τότε ελληνική χρηματαγορά; Η Γαλλία είναι μία χώρα με ΑΕΠ κοντά στα 3 τρισ. ευρώ και κάπου στα ίδια επίπεδα -λίγο μεγαλύτερο- δημόσιο χρέος.

*Ποιο είναι το…μπαζούκα της ΕΚΤ; έχοντας χρησιμοποιήσει το τακτικό ΑΡΡ και το έκτακτο ΡΕΡΡ στην πανδημία. μένει με το ΤΡΙ-Transmittion Protection Instrument-. Ο μηχανισμός ανακοινώθηκε το 2022, έκτοτε δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί- για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του ή όχι-. Το Βερολίνο δια του υπ.Οικ, Κρίστιαν Λίντνερ έχει ξεκαθαρίσει/προειδοποιήσει πως δεν θα δεχθεί την ενεργοποίηση του TPI (ή οποιουδήποτε άλλου εργαλείου στήριξης από την ΕΚΤ) για τα γαλλικά ομόλογα. Και ότι προτίθεται να προσφύγει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, δήλωση του Κρίστιαν Λίντνερ που προκάλεσε ήδη προσεισμικές ( ; ) δονήσεις στις χρηματαγορές.

*Να δούμε τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας: CAC40 στις 7.675,62 μονάδες- με μικρή διόρθωση 0,26% την Παρασκευή- αλλά με “ταμείο” 2,62% στην εβδομάδα. Λογικό το ελεγχόμενο profit taking της τελευταίας συνεδρίασης πριν την δεύτερη κάλπη.

*Στις 8.203,93 ο FTSE100, μείον 0,45% την Παρασκευή και συν 0,49% σε εβδομαδιαίο. Σε αναμονή (κατ’ αρχήν) της αποσαφήνισης της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης-των Εργατικών- και της Ρέϊτσελ Ριβς- πρώτης γυναίκας υπ. Οικονομικών στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.  

*Τα 56,2 ( ! ) εκατ. ευρώ, χαμηλότερος τζίρος του 2024-όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης- άκρως ενδεικτικά. Όμως, εκτός των “πολιτικών” και τα “οικονομικά” στην εξίσωση για traders, επενδυτές καθώς την Πέμπτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Μαζί και τα πρώτα αποτελέσματα Q2/2024 εισηγμένων στην Wall Street. Στο 3,4% ο δομικός πληθωρισμός Μαΐου (από 3,6% τον Απρίλιο) καταγράφοντας την χαμηλότερη μέτρηση 3ετίας. Στις 30-31 Ιουλίου η συνεδρίαση της Fed, προηγείται η ECB στις 18 του μηνός. Σε ότι αφορά στην εταιρική κερδοφορία Πέμπτη και Παρασκευή ξεκινά η ανακοίνωση μεγεθών δεύτερου 3μηνου με κυριότερες αυτές των Pepsi, Delta (11/7) και JPMorgan, Wells Fargo, Citigroup (12/7). Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αναμένουν μέση αύξηση κερδών για τον S&P-500 8,8% στο Q2 της χρονιάς και εφόσον η εκτίμηση αυτή πραγματοποιηθεί θα είναι το τέταρτο συνεχόμενο 3μηνο αύξησης εταιρικών κερδών.

*Και στο ΧΑ: Σήμερα-αύριο αναμένεται, σύμφωνα με πηγές, να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας των μετόχων, ΤΧΣ, Thrivest, ΕΦΚΑ, σε ό,τι αφορά τη δέσμευσή τους για την κεφαλαιακή στήριξη του 5ου τραπεζικού πόλου (Attica Bank- Παγκρήτια). Ήδη το νομικό κείμενο κατατέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει και από βδομάδα θα διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες ώστε να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και να παρθεί και επισήμως από την πλευρά του Ταμείου η απόφαση. Θυμίζω τα αναγκαία 3 βήματα: Attica Bank και η Παγκρήτια είχαν κάνει σχεδόν όλη την προεργασία για ένταξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στον «Ηρακλή» και το μόνο που απέμενε, ήταν το letter of commitment που ζήτησε ο επόπτης από τους μετόχους, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα της ένταξης στον «Ηρακλή». Και το δεύτερο βήμα αφορά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και το τρίτο με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το ύψος της εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ.

*Σαν κάτι να αλλάζει, με την έλευση του Κώστα Νεμπή- πρώτα η Deutsche Bank, ψήφισε υπέρ του- με σύσταση “αγοράς” και τιμή-στόχο τα 19,5 ευρώ ( ! ). Ακολούθησε (5/7) η NBG Securities-Εθνική χρηματιστηριακή- με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ ( !! ), στα 13,56 η τρέχουσα. Θα ανατρέξω σε σχετικό άρθρο του Δημήτρη Κόκκορη (mononews/4 Ιουλίου) για να εστιάσω στην άτυπη χρηματιστηριακή… προίκα που έσπευσε να προσφέρει η Deutsche Bank στον νέο διοικητικό ηγέτη του ΟΤΕ. Γράφει- ο παλιοσειράς Δημήτρης- πως σε μια τέτοια περίπτωση η χρηματιστηριακή αποτίμηση του ΟΤΕ θα υπερκεράσει το «φράγμα» των 8 δισ. με την προσθήκη υπεραξιών άνω των 2,3 δισ. ευρώ… Και αυτά, λαμβάνοντας ως βάση υπολογισμού την εξαίρεση από τις υφιστάμενες μετοχές, εκείνες των οποίων επίκειται η διαγραφή (5.308.440 «κομμάτια») καθώς και του έως τώρα «στόκ» των ιδιοκατεχόμενων. Η γερμανική τράπεζα αξιολογεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών με βάση το μοντέλο προεξόφλησης των διευρυμένων ταμειακών ροών (αύξηση 5% για εφέτος και το 2025). Υποθέτω πως το σύστημα (Deutsche Bank, NBG, σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλοι) “φωτογραφίζει” το επόμενο bet του.

*Άσχετο (όχι και τόσο…) διαβάζω πως, οι Μιχάλης και Χριστίνα Τσαμάζ διασκέδασαν στο prive Island. Καλά να είναι ο ex OTE κ.λ.π, αλλά τα… δημοσιεύματα ότι ετοιμάζει τις αποσκευές του για όμιλο σε κοντινή απόσταση, απλά δεν παίζουν. Μην τα ξανά λέει η DeA και χαλάει καρδιές καλοθελητών, ΟΚ; Ούτε στην διαδοχολογία των αλλαγών σε θέσεις γ.γ θα μπούμε, να γίνουν αυτές που θέλει το Μ.Μ και να αποδώσουν αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο. Δεν είναι…influencers οι γ.γ, για να τελειώνει το καλαμπουράκι. Για 2-3 ονόματα που η στήλη έχει την πληροφορία πως- κατά 99,9%-αναλαμβάνουν τα κρατά “εκτός παιδιάς”. Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει να του τα πούμε κατ’ ιδίαν.

*10άρισε η μετοχή της Cenergy Holdings, την Παρασκευή.

*Είπαμε, placement όταν και εφ’ όσον και όχι χαμηλότερα των 2,3 δισ. Attica Συμμετοχών. Καλοκαίρι 2007, ο Περικλής Παναγόπουλος πούλησε το δημιούργημα του (ξεκινώντας από τους Μύλους Αττικής) στον Ανδρέα Βγενόπουλο για μισό δισ. Σιγά μην βγάλει “πωλητήριο” ο Χρήστος Μεγάλου- και ο Κυριάκος Μάγειρας- στα 620 εκατ., μην είστε αφελείς. Ας το δούμε πιο λογικά: Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 2023, όταν η Attica Συμμετοχών ολοκλήρωσε την απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Εκείνη την ημέρα, η τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανερχόταν στα 2,62 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Ακολούθησε ένα ισχυρό sell off, το οποίο οδήγησε έως το 1,8 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αυτήν την στιγμή η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 10x και δείκτη P/BV στο 1,4x. Άλλωστε, μιλάμε για τη 2η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρεία της Ευρώπης (η αξία της επιχείρησης υπολογίζεται άνω του 1 δισ. ευρώ), η οποία στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει τουλάχιστον 40 πλοία (Superfast, Blue Star, Hellenic Seaweays και ΑΝΕΚ). Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα -με ορίζοντα το 2030- για τον εκσυγχρονισμό του στόλου, κατόπιν της πρόσφατης συμφωνίας με Ναυπηγεία Ελευσίνας. Σύμφωνοι το free float είναι ένα πρόβλημα, με το 86,7% του μ.κ στην Strix- θυγατρική της Πειραιώς-. Για αυτό και ένα μικρό placement τόσο-όσο είναι μέσα στον σχεδιασμό, πότε; όσο πιο ψηλότερα η μετοχή/η χρηματιστηριακή αξία. Η μέση τιμή κτήσης που έχει “γράψει” η Strix είναι το at least + % = με εννοείτε… Προσωπικά, θα έκανα και μία απόσχιση του hoteling κλάδου-θυγατρικής Attica Blue Hospitality- αφού προηγουμένως την “προίκιζα” με ακόμη 3-4 ξενοδοχεία.

*Μόλις την Τετάρτη ( ; ) αναφερόταν η στήλη στην σύγκλιση αποτιμήσεων Motor Oil vs HelleniQ Energy, πλέον στα 2,554 δισ έναντι 2,471 δισ αντίστοιχα. Είχε αναφερθεί από την DeA πως όταν θα πουλά μέρος της συμμετοχής της η ΡΟ&ΙΗ/Λάτσης, η HelleniQ Energy θα αποτιμάται κοντά στα 3 δισ, τουλάχιστον αυτή- εξ΄όσων γνωρίζω- είναι η στόχευση.

*Όσοι ανησυχούσαν (αν είναι δυνατόν…) για την Metlen, ένα συν 6,77% “έτρεξε” την τελευταία εβδομάδα, με συνοπτικές διαδικασίες στα 37,22 ευρώ την Παρασκευή, υψηλό ημέρας με κατακόρυφη long τάση στο “κλείσιμο”.

*Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερόμασταν στων φρονίμων τα παιδιά-στην ΕΥΔΑΠ. Και αυτό γιατί, στην Επιχείρηση ετοιμάζονται μεθοδικά για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ξηρασιών κ.λ.π. Εύλογα, για τον CEO Χάρη Σαχίνη, σημαντικότερη είναι η απειλή της λειψυδρίας, που απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις (κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης μπορεί να φτάσουν τα 750 εκατ. ευρώ). Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας είναι μία από τις προτεραιότητες της ΕΥΔΑΠ σήμερα.

*Χρηματιστηριακά, το συν 2,92% στην εβδομάδα- στα 5,64 (και υψηλό ημέρας) την Παρασκευή, μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Στα 600 εκατ. η αποτίμηση, undervalue με όρους p/e, p/bv e.t.c. Στα υπόψιν.

*Αυτά και με…ζεστά κρουασάν, αύριο πρωί Τρίτης.

*A tout aller, έξυπνο της ΔΕΗ για την Εθνική Μπάσκετ, έγινε σύνθημα…τόσο απλά…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask