Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓαλλία: Σήμερα οι κάλπες του δεύτερου γύρου–Το καμπανάκι και η πολιτική αστάθεια

Γαλλία: Σήμερα οι κάλπες του δεύτερου γύρου–Το καμπανάκι και η πολιτική αστάθεια

Στις κάλπες του δεύτερου γύρου εκλογών προσέρχονται οι Γάλλοι πολίτες, , με την χώρα, όπως εκτιμούν αναλυτές, να εισέρχεται σε μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει από τις κάλπες, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) και οι σύμμαχοί τoυ δεν συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Μάλιστα υπολείπονται αρκετά από αυτή, εξασφαλίζοντας 170 έως 210 έδρες, με την απόλυτη πλειοψηφία να ορίζεται στους 289 βουλευτές. Σύμφωνα με τις έρευνες, ακολουθούν σε κοντινή απόσταση η συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο NFP (155 έως 185 έδρες) και κατόπιν η συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (95 έως 125 έδρες).

Οι επενδυτικοί κολοσσοί γίνονται όλο και πιο σίγουροι ότι το χειρότερο σενάριο -απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή της Γαλλίας για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λε Πέν- θα αποφευχθεί.

Παρόλα αυτά, και η εναλλακτική λύση είναι αδιέξοδο, που θα εμποδίσει τη Γαλλία να αντιμετωπίσει το διογκωμένο δημοσιονομικό της έλλειμμα και θα τερματίσει τις φιλοεπιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα από την πολιτική αναταραχή στους επόμενους μήνες.

Τις ώρες που ακολούθησαν τον πρώτο γύρο, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι της αριστεράς και του κέντρου αποσύρθηκαν. Και το ερώτημα που καλούνται οι Γάλλοι ψηφοφόροι να απαντήσουν είναι εάν τελικά το «δημοκρατικό μέτωπο» που δημιουργήθηκε ενάντια στην ακροδεξιά λειτουργήσει.

Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, σε ένα άκρως τεταμένο κλίμα, σηματοδοτήθηκε από επιθέσεις και βιαιοπραγίες εναντίον υποψηφίων ή ακτιβιστών. Μπροστά στο ενδεχόμενο επεισοδίων σήμερα το βράδυ, 30.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν, εκ των οποίων 5.000 στο Παρίσι.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ