Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΚέρδη 2,58% στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στο Χρηματιστήριο

Κέρδη 2,58% στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά έκλεισε η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και του 2ου εξαμήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά επιβεβαίωσε ξεκάθαρα τη διάθεση διακράτησης του ορίου ψυχολογίας των 1.400 μονάδων, καταφέρνοντας μάλιστα να κλείσει χθες πάνω από τις 1.440 μονάδες, επίπεδα που έχει να δει από τις 11 Ιουνίου.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 2,58% σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 3,39%, ο Mid Cap κέρδισε 1,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 5,26%. Έτσι, από την αρχή του έτους βελτιώθηκε η εικόνα, με το Γ.Δ. να καταγράφει άνοδο 11,40%, τον FTSE 25 να κερδίζει 12,62%, τον Mid Cap στο +1,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωτοστατεί στα κέρδη με +20,32%.

Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την απόσυρση των πωλητών, κάτι που επέτρεψε στους αγοραστές με πολύ ήπιες συναλλαγές και λίγα κεφάλαια να βελτιώσουν σημαντικά τις αποτιμήσεις ήταν η πρώτη του Ιουλίου και του 2ου εξαμήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι μέσες συναλλαγές το πενθήμερο κατήλθαν στα 81,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κατακόρυφη μείωση κατά 45,1% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου και του εξαμήνου, ενώ το διήμερο των συνεδριάσεων Πέμπτης και Παρασκευής καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2024.

Είναι σαφές ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου φαίνεται πως ολοκλήρωσαν έναν κύκλο πρωτοβουλιών, οπότε θα περιμένουν νέους ισχυρούς καταλύτες για να προβούν σε νέες κινήσεις, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την αγορά, ειδικά σε ημέρες καλοκαιρινής ραστώνης. Βεβαίως, ρόλο στην κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών αυτή την εβδομάδα έπαιξε το γεγονός ότι η Wall Street την Τετάρτη είχε ημιαργία και την Πέμπτη αργία λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας, όμως οι συναλλαγές ήταν έτσι κι αλλιώς μειωμένες.

Η ελληνική αγορά φαίνεται πως έχει προεξοφλήσει πολλά από τα θετικά που έχουν λάβει χώρα, όπως το deal της Τέρνα Ενεργειακή και όλα τα υπόλοιπα, οπότε θα απαιτηθούν νέοι ισχυροί καταλύτες για μια νέα αγοραστική αφύπνιση.

Οι αγορές δεν φοβούνται συστημικό ρίσκο στη Γαλλία

Γενικώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας που παρήλθε, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδειξαν ότι δεν ανησυχούν υπέρμετρα σε βαθμό συστημικής διατάραξης και εκτός ελέγχου κλυδωνισμών με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία.

Οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ότι μολονότι το κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα υπερισχύσει και στις εκλογές του δευτέρου γύρου της Κυριακής, εντούτοις δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, οπότε παρά τους όποιους κλυδωνισμούς υπάρξουν, δεν φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να υπάρχει ανησυχία σε βαθμό συστημικού ρίσκου.

Αν και σε κάθε περίπτωση το νέο πολιτικό status quo στη Γαλλία θα είναι μια… άσκηση για όλους, εν μέσω εντελώς ετερόκλητων εξουσιών, εντούτοις το γεγονός ότι η Λεπέν δε θα διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη για να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα που προέβλεπε διευρυμένες δημοσιονομικές δαπάνες, κατευνάζει μερικώς την υπέρμετρη ανησυχία.

Η εικόνα στο ταμπλό του Χ.Α.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης, κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 1.440,52 μονάδες με άνοδο 0,33%, έχοντας κινηθεί σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μόλις 5,66 μονάδων ή ποσοστό 0,39%. Ο FTSE έκλεισε στις 3.517,97 μονάδες με άνοδο 0,42%, ο Mid Cap για άλλη μια φορά υστέρησε με κλείσιμο στο -0,09% και στις 2.278,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.277,31 μονάδες με άνδοο 0,78%.

Η αξία συναλλαγών μειώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε μόλις στα 56,77 εκατ. ευρώ, επίδοση που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί φέτος, επιβεβαιώνοντας την… αποχή των μεγάλων «παικτών». Από αυτά, τα 48,8 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 19,3 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 5,11 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ