Το 17ο Euro δεν κάνει διάλειμμα στα δράματα! Ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δύναμη των αντιπάλων, τα θρίλερ είναι συνέχεια εδώ! Η διπρόσωπη ομάδα της Αγγλίας δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από αυτά τα καταπληκτικά σενάρια και με ένα τέτοιο νίκησε τη Σλοβακία 2-1 στην παράταση και εξασφάλισε την πρόκριση στον προημιτελικό γύρο. Εκεί θα αντιμετωπίσει την Ελβετία (6/07 στο Ντίσελντορφ).
Η νέα συγκλονιστική ιστορία πρόκρισης είχε ανατροπή καθώς το γκολ του Σραντς στο 25΄έδειξε από νωρίς ότι η έκπληξη ήταν πιθανή, από μία Σλοβακία που έπαιξε με οργάνωση και σκοπό. Πήρε όμως απάντηση, πολύ αργά αλλά πήρε, από το μεγαλύτερο ταλέντο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τον Τζουντ Μπέλιγχαμ στο 95ο λεπτό, δίνοντας από το πουθενά ζωή στα “τρία λιοντάρια”. Εκείνη η στιγμή άλλαξε την εικόνα τους, με αποτέλεσμα να φτάσουν τελικά και στην ανατροπή χάρη στο γκολ του Χάρι Κέϊν, για το 2-1 στο πρώτο λεπτό της παράτασης.
Το σύνθημα “Its coming home“, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα έμοιαζε ατυχές! Εκτός εάν θεωρήσουμε “σπίτι” του παγκόσμιου ποδοσφαίρου το έδαφος μίας χώρας, η εθνική ομάδα της οποίας παρουσιάζει την απογοητευτική εικόνα της Αγγλίας σε πολλά μεγάλα διαστήματα των αγώνων της και στην εφετινή διοργάνωση.
Η ιστορία και το σημαντικό παρελθόν δεν έχουν σημασία στο παιχνίδι και για να το πούμε τέλος πάντων όπως φαίνεται, αυτή η εθνική Αγγλίας δεν θυμίζει τίποτα από τις ένδοξες στιγμές των προηγούμενων δεκαετιών και φαίνεται μεγάλη ομάδα μόνο όταν “μιλήσουν” οι μεγάλοι παίκτες. Πρέπει να το κάνουν δηλαδή ο Κέϊν με τον Μπέλιγχαμ για να ανταποκριθεί στο υψηλό επίπεδο. Είναι πολύ τυχερή που τους έχει και μένει να απαντηθεί εάν αυτοί μπορούν να την οδηγήσουν έως το τέλος.
Στο παρελθόν ένας πήρε, όχι Euro αλλά ολόκληρο Μουντιάλ μόνος, ήταν όμως 38 χρόνια πριν, σε άλλη ποδοσφαιρική φιλοσοφία και τον έλεγαν Μαραντόνα...
Κατά τα άλλα, οι κινήσεις των υπόλοιπων παικτών της πολλές φορές αποτυπώνουν στο μέτωπο την απορία: “Τι να κάνω τώρα με τη μπάλα“! Το ίδιο και ο ανεπίδεκτος μαθήσεως (από τις αποτυχίες του στο παρελθόν) προπονητής Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.
Ευτυχώς υπάρχουν δύο πολύ σπουδαίοι και με το dna τους ξελάσπωσαν την Αγγλία. Μοιάζουν τόσο διαφορετικοί ο Μπέλιγχαμ και ο Κέϊν, που υπέγραψαν τη νίκη- πρόκριση στη φάση των “8”, ώστε να σε κάνουν να αναρωτιέσαι κατά πόσο έχουν διδαχθεί το…ίδιο ποδόσφαιρο με τους υπόλοιπους…
Χωρίς την παραμικρή διάθεση υποτίμησης των σλοβάκων, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία των άγγλων, έμοιαζαν για 70 λεπτά σπουδαία ομάδα! Επειδή απλά ακολουθούσαν με συνέπεια ένα πλάνο. “Πλάνο!“. Αυτή η άγνωστη λέξη για την ομάδα της Αγγλίας, η εικόνα της οποίας προκαλεί απορίες. Υπάρχουν ασφαλώς πολλά σημεία ώστε να εξηγήσει κανείς την αρνητική αυτή εικόνα, όπως η κούραση των παικτών που ανήκουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και έδωσαν αμέτρητους αγώνες έως το τέλος της σεζόν. Να το ακούσει κανείς και αυτό, όπως και το στοιχείο ότι οι διεθνείς βρίσκονται λίγο μαζί και δεν έχουν σοβαρά περιθώρια δεσίματος. Οκ, όμως όλα αυτά ισχύουν και για τους άλλους!
Ο Γκάρεθ Σάουγκεϊτ φαίνεται πως δεν θα ξεπεράσει ποτέ το δικό του χαμένο πέναλτι στον ημιτελικό του 1996 κόντρα στη Γερμανία, εξαιτίας του οποίου η Αγγλία δεν κατάφερε – και γι΄αυτό – να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μένει λοιπόν στην τωρινή διοργάνωση να φανεί εάν θα μπορεί να ξεπεράσει και το προηγούμενο χαμένο τελικό στο Λονδίνο στο τελευταίο Euro, επίσης στα πέναλτι, από την Ιταλία.
Ο προπονητής της γγλίας γλίτωσε σήμερα ξανά τον τίτλο looser αν και δεν απέφυγε τις αποδοκιμασίες από τους άγγλους φιλάθλους όταν έκανε αλλαγή στο 94ο λεπτό! Δεν έχει σημασία ότι πέρασε τον Τόνεϊ αντί του Φόντεν, αλλά το λεπτό της αλλαγής…
Στο σημερινό αγώνα, η φάση στο 55ο λεπτό, όπου μόνοι τους δεν συνεργάστηκαν ούτε με κοντινή πάσα στο κέντρο του γηπέδου από εκτέλεση φάουλ ο Φόντεν με τον Στόουνς, επειδή ο τελευταίος ήταν αφηρημένος (!), και λίγο έλειψε έτσι να σκοράρει η Σλοβακία στο άδειο αγγλικό τέρμα από τη σέντρα (!), αποτυπώνει το γενικό “βραχυκύκλωμα” της Αγγλίας.
Όταν σε μία ομάδα η οποία διαθέτει ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης, όπως ο Κέϊν, ο Μπέλιγχαμ και ο Φόντεν, φαίνεται περισσότερο για μία ώρα ο 19χρονος Μέϊνου, τότε πολλά δεν λειτουργούν σωστά. Αυτός με τις κινήσεις του προκάλεσε τι επισκέψεις στην αντίπαλη άμυνα στο πρώτο ημίχρονο και αυτός πήρε τη μπάλα μόνος για να “μπουκάρει” στην περιοχή, καθώς έβλεπε τους συμπαίκτες του ανήμπορους.
Η Σλοβακία με το 1-0 στα χέρια της από το πρώτο μέρος, αποφάσισε να πιέσει στο ξεκίνημα του δεύτερου, με έξι παίκτες πιο ψηλά από τη σέντρα και λίγο έλλειψε να το πληρώσει ακριβά! Όμως οι ανοικτοί χώροι αν και οδήγησαν σε γκολ την Αγγλία με τον Φόντεν εκτελεστή, αυτό σωστά δεν μέτρησε επειδή ο σκόρερ ήταν οφ σάϊντ.
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για την Αγγλία βγήκε στο 77′, με την κεφαλιά του Κέϊν από την εκτέλεση φάουλ του Φόντεν, σε μία φάση που ο αμαρκάριστος επιθετικός της Μπάγερν σπάνια αστοχεί. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ντέκλαν Ράϊς σούταρε έξω από την περιοχή και έστειλε τη μπάλα στο δεξί δοκάρι, με τον Χάρι Κέϊν να μην μπορεί στην επαναφορά να σκοράρει.
Βλέποντας τον αποκλεισμό να πλησιάζει, η Αγγλία αποφάσισε να ανεβάσει ρυθμό στο τέλος.
Ο Σάουγκεϊτ έριξε στο ματς τον ικανό στις πάσες Πάλμερ αντί του Τρίπιερ και τον σουτέρ Έζε αντί του Μέϊνου, που κουράστηκε στο 83΄, και η Αγγλία πίεσε ακόμη περισσότερο, κάτι που αποφάσισε πάντως πολύ αργά να κάνει. Τζόγαρε και επειδή η Σλοβακία επέστρεψε στην άμυνά της.
Με το Λομπότκα να κρατάει όρθια την ομάδα του, μαζί με τον 37χρονο ηρωϊκό Πέκαρικ, που έγραψαν μαζί ατελείωτα χιλιόμετρα, τον έμπειρο στόπερ Σκρίνιαρ να αμύνεται πρώτος στη μπάλα στις περισσότερες περιπτώσεις στην περιοχή και τον Ντουμπράβκα στα δοκάρια να βγάζει όλα τα γεμίσματα, η Σλοβακία κρατούσε την Αγγλία μακριά από τελικές προσπάθειες προς την εστία.
Τελικά η Αγγλία ισοφάρισε στο 90+5′ με το απίθανο γκολ του Τζουντ Μπέλιγχαμ. Μετά από εκτέλεση πλαγίου του Γουόκερ, ο Γκέι πήρε κεφαλιά και ο μέσος της Ρεάλ με απίθανο γυριστό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Η Αγγλία το έφερε μάλιστα τούμπα στην πρώτη της καλή στιγμή στην παράταση. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Πάλμερ, ο Ντουμπράβκα απομάκρυνε με τη γροθιά. Ο Έζε δοκίμασε σκαστό σουτ που εξελίχθηκε σε πάσα στον Τόνεϊ και αυτός με νέα κεφαλιά πάσα βρήκε τον Κέιν, ο οποίος από κοντά έκανε το 2-1. Αυτό είναι το 2ο γκολ του επιθετικού της Μπάγερν στο Euro.
Ο Σάουθγκεϊτ έβγαλε τους δύο σκόρερ, τον Κέιν και τον Μπέλιγχαμ για να βάλει τον Γκάλαχερ και τον Κόνσα. Ο Άγγλος τεχνικός έκανε πιο αμυντική την ομάδα, με στόχο να διατηρήσει το υπέρ της 2-1. Και το κατάφερε.