Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜε πτώση 1,93% έκλεισε τον Ιούνιο το Χρηματιστήριο – Κέρδη 8,59% το...

Με πτώση 1,93% έκλεισε τον Ιούνιο το Χρηματιστήριο – Κέρδη 8,59% το εξάμηνο

Το δεύτερο κατά σειρά πτωτικό μήνα συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς μετά το Μάιο και ο Ιούνιος ήταν αρνητικός μήνας για την αγορά, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 1,93%, τον FTSE 25 να χάνει 1,51%, τον Mid Cap να ηγείται στις απώλειες με -4,10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,27%.

Έτσι, σε επίπεδο εξαμήνου, πλέον τα κέρδη του ελληνικού χρηματιστηρίου περιορίστηκαν στο +8,59% από πλευράς Γενικού Δείκτη, μολονότι στις 20 Μαΐου, όταν είχε δει τα υψηλά 13 ετών και τις 1.502 μονάδες, είχε φτάσει να κερδίζει 16,21%. Ο FTSE 25 έκλεισε το εξάμηνο με άνοδο 8,94%, ο Mid Cap έχει γυρίσει αρνητικά χάνοντας 0,09% φέτος, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 14,30%, ενώ στα υψηλά του Μαΐου είχε φτάσει να κερδίζει άνω του 26%.

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και του εξαμήνου που ολοκληρώθηκε χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,39%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 2,25%, με την αγορά να ακολουθεί την πορεία απωλειών όλων των ευρωπαϊκών αγορών, που όλο το 5ήμερο κινήθηκαν αρνητικά, με φόντο την ανησυχία από τις προσεχείς εκλογές στη Γαλλία.

Η αναγγελία του μεγάλου deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή «κάηκε» λόγω της συγκυρίας πολύ γρήγορα, ενώ στην ευρύτερη αγορά, μετά το φόρο στα κέρδη των διυλιστηρίων έχει ενσκήψει ανησυχία μήπως υπάρξει κάτι παρόμοιο και στις τράπεζες, αν και κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Βεβαίως, στα μέσα της εβδομάδας προέκυψε ανησυχία για τυχόν παρέμβαση και στο θέμα των προμηθειών, ύστερα από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα προμηθειών, με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση.

Σε ένα ακραία τραπεζοκεντρικό χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό, κάθε είδους «σκιά» που απλώνεται πάνω από τον κλάδο – ναυαρχίδα της αγοράς, επηρεάζει κάθετα και οριζόντια όλο το οικοσύστημα της αγοράς και αυτό γίνεται τις τελευταίες ημέρες.

Απολύτως χαρακτηριστικό της μεγάλης κινητικότητας των ισχυρών «παικτών» στις τράπεζες είναι οι τεράστιοι όγκοι και τζίροι που διακινήθηκαν στον κλάδο την εβδομάδα που πέρασε, καθώς σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις διακίνησαν συνολικές συναλλαγές 337,3 εκατ. ευρώ, ενώ όλη η υπόλοιπη αγορά έκανε αρκετά μικρότερο τζίρο. Μια επίδοση καθόλου συνηθισμένη όταν δεν υπάρχει placement ή rebalancing δεικτών που δείχνει ότι ισχυρά χαρτοφυλάκια έκαναν σημαντικές κινήσεις, καθώς έκλεινε και το εξάμηνο, ενώ μεγάλο τμήμα των συναλλαγών έγινε μέσω πακέτων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγορά κράτησε το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων μολονότι σε όλες τις συνεδριάσεις φλέρταρε με την απώλειά του. Το επόμενο διάστημα η αγορά θα λάβει «γραμμή» από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες έως τις 7 Ιουλίου που είναι οι επαναληπτικές εκλογές δεν πρόκειται να δουν σημαντικές αλλαγές στις κινήσεις των ισχυρών.

Χθες Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.404,26 μονάδες με άνοδο 0,27%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 140,5 εκατ. ευρώ, με τα 131,5 εκατ. να διακινούνται στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 81,5 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές αξίας 7 εκατ. ευρώ.

Τι λένε οι αναλυτές

Στην κρισιμότητα της ζώνης γύρω από τις 1.400 μονάδων αναφέρονται οι αναλυτές, ενώ στέκονται στην ιδιάζουσα εβδομάδα, λόγω της αποκοπής των μερισμάτων. Οι αναλυτές της Soludus Χρηματιστηριακή σημειώνουν πως «η ζώνη μεταξύ των 1.432 και 1.437 μονάδων είναι το σημαντικότερο εμπόδιο, σε τυχόν προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος, ενώ αλλαγή στην εικόνα αυτή θα υπάρξει μόνο όταν οι τιμές του Γενικού Δείκτη περάσουν υψηλότερα από τις 1.456 μονάδες».

Από την πλευρά του, ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Συμεών Μαυρουδής, τονίζει πως «συνεχίζονται οι μάχες γύρω από τη ζώνη 1.395 – 1.420 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με αρκετές μετοχές να έχουν χάσει το ανοδικό τους momentum, και τους μεσοπρόθεσμους να έχουν θορυβηθεί. Το σημείο κλειδί είναι οι 1.398 – 1.395 μονάδες, καθώς από εκεί και κάτω θα επιδεινωθεί η τεχνική εικόνα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ