Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMotor Oil: "Θυρανοίξια" για την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην Κομοτηνή -Ο ρόλος της

Motor Oil: “Θυρανοίξια” για την ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην Κομοτηνή -Ο ρόλος της

Βήμα, βήμα η Motor Oil υλοποιεί τη στρατηγική ανάπτυξής της, όπως έχει χαραχθεί, τα προηγούμενα χρόνια, στη βάση ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου ύψους 4 δισεκ. έως το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφεραν, χθες, υψηλόβαθμα στελέχη της Motor Oil, στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του ενεργειακού ομίλου, εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Κομοτηνή, έργο που αναπτύσσουν από κοινού η Motor Oil και η ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ.

Με βάση το σχετικό προγραμματισμό, η Motor Oil ετοιμάζει να θέσει στη διάθεση του εθνικού συστήματος παραγωγής τη «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» ισχύος 877 MW και επενδυτικού κόστους 375 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα η μονάδα, που θα αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ενεργειακής θωράκισης, θα ενταχθεί κανονικά στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έως τις αρχές φθινοπώρου συμβάλλοντας τόσο στη μείωση της εξάρτησης από τον λιγνίτη, η συμμετοχή του οποίου πλέον είναι σχεδόν μηδενική, αλλά και παρέχοντας ευελιξία για την απορρόφηση της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής από ΑΠΕ.

Οι ΑΠΕ

Σε σχέση με τα έργα ΑΠΕ και τις προκλήσεις της συγκυρίας, η Motor Oil εμφανίζεται θωρακισμένη από τους “κλυδωνισμούς” που φέρνουν στην αγορά οι μηδενικές και αρνητικές τιμές. Όπως τόνισαν σχετικά κύκλοι του ομίλου, στο περιθώριο της Γ.Σ., ο όμιλος, ήδη, διαθέτει 839 MW εν λειτουργία έργων ΑΠΕ με το 93% εξ’ αυτών να είναι αιολικοί σταθμοί και δη έργα με ταρίφα για τα επόμενα 16 έτη. Άρα δεν επηρεάζονται από τις χαμηλές τιμές της χονδρεμπορικής όπως άλλες επενδύσεις του χώρου. Ουσιαστικά έχουν σταθερές αποδόσεις μη έχοντας ρίσκο.

Παράλληλα, σε σχέση με τις υποδομές φωτοβολταϊκών που αναπτύσσει, επιλέγεται η σύνδεσή τους με μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς της πράσινης ενέργειας (PPAs) προκειμένου να έχουν σταθερές αποδόσεις αλλά και μπορούν να εξασφαλίζουν άνετη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, με κινήσεις στη διεθνή “σκακιέρα”, η Motor Oil προωθεί νέα έργα ύψους 1,9 γιγαβάτ στον τομέα των ΑΠΕ. Πρόσφατη είναι η εξαγορά του 50% υπό ανάπτυξη φωτοβολταικών στη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, η Motor Oil ανακοίνωσε τη συμμετοχή της θυγατρικής της εταιρείας MORE με ποσοστό 49% σε κοινοπρακτικό σχήμα (Joint Venture) του οποίου μέτοχος πλειοψηφίας με ποσοστό 51% είναι η Alive Renewable Holding Limited. Η τελευταία είναι θυγατρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Βουκουρεστίου εταιρείας PREMIER ENERGY PLC.

Η κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW που θα είναι συνδεδεμένοι με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας χωρητικότητας 18 MW και θα ευρίσκονται στην περιοχή της κομητείας Buzău στη Ρουμανία. H ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Παράλληλα, ο Όμιλος αναζητά κι άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στις γειτονικές χώρες, στον τομέα των ΑΠΕ. Η Βουλγαρία θεωρείται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να αποτελέσει σύντομα πεδίο δραστηριοποίησης της Motor Oil.

Εναλλακτικά καύσιμα

Παράλληλα η Motor Oil προχωρά προσεκτικά και σε νέα πράσινα ενεργειακά προϊόντα. Ειδικότερα, χθες κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Βαρδινογιάννης, αναφερόμενος στις προοπτικές της κοινοπραξίας με τη ΔΕΗ στον τομέα του υδρογόνου (Hellenic Energy) μίλησε για μια νέα αγορά στην οποία η Motor Oil οφείλει να είναι παρούσα. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, επέλεξε να είναι συνοδοιπόρος με μια άλλη μεγάλη ενεργειακή εταιρεία όπως η ΔΕΗ σε έναν δύσκολο δρόμο που κανένας δεν ξέρει ακόμη πως θα εξελιχθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Βαρδινογιάννης, αναφερόμενος στην κοινή εταιρεία Hellenic Hydrogen που έχει συσταθεί με τη ΔΕΗ, τόνισε ότι η χρήση του εξαρτάται από το κόστος και ότι αποτελεί μια μελλοντική δραστηριότητα “αλλά οφείλουμε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις. Είμαστε, συμπλήρωσε, συνοδοιπόροι με τη ΔΕΗ σε ένα δύσκολο δρόμο που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί”.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν θα παράγει μόνο πράσινο υδρογόνο, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο την περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και άλλες μορφές.

«Έχουμε τεράστια ευθύνη μπροστά μας να υλοποιήσουμε ταχύτατα τις επενδύσεις που σχεδιάσαμε και πραγματοποιούμε τα τελευταία 5 χρόνια. Η εξέλιξη πρέπει να γίνει μέσα σε πλαίσιο ασφάλειας και ισορροπίας, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σαν όμιλος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, πρωτοπορώντας», σημείωσε στη Γενική Συνέλευση ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ