*Ολοκληρώθηκε χθες η Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία. Με τη συμμετοχή πλέον των 90 χωρών- και ηχηρές μη υπογραφές/απουσίες- το τελικό κείμενο, βάσει του οποίου η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι η βάση για οποιαδήποτε συμφωνία. Τοποθετήθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός για “… τη σημασία της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Γάζα, στο Σουδάν…”. Προφανώς, μόνο που έχει “ξεχαστεί” από Αθήνα και Λευκωσία η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και η κατοχή του βόρειου τμήματος της. Όπως στις Βρυξέλλες ούτε λέξη για το γεγονός της μη αναγνώρισης της Κύπρου-χώρας μέλους- από την Τουρκία. Δυστυχώς…
*Έκρυθμη η κατάσταση στην Γαλλία, μετά την απόφαση Μακρόν για πρόωρες εκλογές. Τριγμοί στην αγορά ομολόγων, πάνω και από της Πορτογαλίας- κάποια στιγμή την Παρασκευή- το 10ετές της Γαλλίας. Περί τα 220 δισ (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας) εξαερώθηκαν μετά την κίνηση του Γάλλου προέδρου.
*Σήμερα Δευτέρα, Σύνοδος ηγετών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, θα φανεί εάν μπορεί να βγει κάτι. Το τελευταίο του χαρτί, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, παίζει ο Μακρόν. Από μία άποψη έχει λόγους να τεντώσει τόσο το σκοινί, να συντηρηθεί το κλίμα αναταραχής στην Γαλλία όσο να ρισκάρει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα του επιτρέψει να παραμείνει στον πολιτικό στίβο-ακόμη και με περιορισμένες εξουσίες-. Σήμερα 17 Ιουνίου, στις 30 ο πρώτος γύρος των εκλογών, αντέχει μέχρι τότε τις αναταράξεις το ευρώ σύστημα, από μία οικονομία που βαρύνεται με 3 τρισ κρατικό χρέος;
*Σε μικρότερο βαθμό μεν- διακριτό όμως το πολιτικό πρόβλημα και στα καθ’ ημάς. Μεταφέρω (μέρος) της προσέγγισης του Αντώνη Καρακούση (Βήμα της Κυριακής) πως “…ο Κυριάκος Μητσοτάκης νιώθει την απόσταση και το βάρος της αμφισβήτησης, αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές και πολιτικές δυναμικές που τέτοιες συνθήκες μπορούν να δημιουργήσουν, κατανοεί σε έναν βαθμό ότι η κυβέρνηση του απομακρύνεται από τη λαϊκή βάση του κόμματος του και σπεύδει να αντιδράσει με πρώτη κίνηση τον ανασχηματισμό της Παρασκευής. Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση…”. Θα επιδιώξει να εξευμενίσει το δεξιό ακροατήριο ή να ασφαλίσει-κατά το δυνατόν- τη ζώνη των κεντρογενών; Δύσκολα να έχουν ανακαλύψει τον “τετραγωνισμό του κύκλου” στο Μαξίμου, κοινή ωστόσο η εκτίμηση σε επιχειρηματίες πως οι αλλαγές ήταν κατώτερες της κρισιμότητας της κατάστασης. Θα δείξει, και σχετικά σύντομα μάλιστα. Από το πως θα διατηρηθούν οι κάθε λογής ισορροπίες σε επιχειρηματικό/επενδυτικό επίπεδο, εάν και ποιοι διαχειριστές ξένων funds θα (ξανά) αγοράσουν ελληνικά assets ή θα συνεχίσουν να ρευστοποιούν- όπως σταθερά κάνουν αρκετοί, από τα μέσα Μαΐου-.
*Στο 3,614% η απόδοση του 10ετούς της χώρας- στο 3,929% του ιταλικού- έχει άμυνες η ελληνική οικονομία, μένει να επιβεβαιωθούν και ως επαρκείς εάν έχει διάρκεια η τελευταία κρίση. Ο Τάσος Μαντικίδης (Οικονομικός Ταχυδρόμος) αναλύει το σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους, λίγο ως πολύ στην DeA αναλύθηκε η λογική της κίνησης του ΟΔΔΗΧ- όπως διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό (Bloomberg). Αρκετά θα εξαρτηθούν από την ελαστικότητα των εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνων.
*Θα ανατρέξω πάλι στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων/χρέους, καθώς έχει αρχίσει και (ξανα)θυμίζει 2011. Το άκουσα από 3 παράγοντες τους οποίους θεωρώ σημεία αναφοράς, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην διαφορά του γαλλικού και πορτογαλικού ομολόγου από το γερμανικό. Το spread σε σχέση με το bund δηλαδή. Τρεις βαθμίδες χαμηλότερα η αξιολόγηση του outlook της πορτογαλικής οικονομίας από της γαλλικής, αλλά η απόδοση του 10ετούς γαλλικού- κάποια στιγμή την Παρασκευή- ξεπέρασε την αντίστοιχη του πορτογαλικού.
*Μου έστειλαν και την ομιλία/συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ (στην κροατική Τ/0) όπου η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε για γεωπολιτικό χάσμα και εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, για να επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση. Συνεκτιμώ το άρθρο της Handelsblatt (14/6) που βλέπει την Γερμανία να εξελίσσεται σε “δεύτερη Ουγγαρία” (αποτρέποντας την ψήφιση του 14ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας). Τι είναι η “ρήτρα Ρωσίας”; η υποχρέωση των εξαγωγέων από χώρες της Ε.Ε να εγγυώνται πως τα προϊόντα που προμηθεύουν δεν θα φθάνουν στην Ρωσία ( ! ). Πρακτικά η Μόσχα μπορεί να εισάγει ευρωπαϊκά προϊόντα μέσω τρίτων χωρών που δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο προς Ρωσία. Βλέπουμε τι γίνεται σχεδόν 30 μήνες τώρα με το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τις κάθε λογής κυρώσεις που προωθούν οι Βρυξέλλες.
*Mε γνώμονα το μίνι sell off της Παρασκευής, ξεκινά η εβδομάδα και για την ελληνική αγορά. Το μείον 3,47% για τον τραπεζικό κλάδο, μετά από πιεστικές πωλήσεις και στις 4 μετοχές, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές άφησε “ουρά” ρευστοποιήσεων για σήμερα. Εντύπωση προκάλεσε και το μείον 4,70% για τη μετοχή της Eurobank, στα 2,047 ευρώ. Με συναλλαγές 9,88 εκατ. τμχ. Αυτό γιατί, είχε προηγηθεί η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s. Μία μονάδα πάνω από την επενδυτική βαθμίδα σε όρους αξιολόγησης, από τον οίκο που κρατά-ακόμη- εκτός investment grade την ελληνική οικονομία. Κοινή εκτίμηση πως το θετικό rating από τον Moody’s οφείλεται και στην διασπορά χαρτοφυλακίου, κυρίως από την Κύπρο. Το άνοιγμα της διοίκησης στην κυπριακή αγορά- στο Βaa2 η βαθμολόγηση της οικονομίας της- μέσω της Ελληνικής Τράπεζας επενεργεί θετικά για την Eurobank. Αντιθέτως το μείον 4,79% για τη μετοχή της Alpha Bank, στα 1,54 ευρώ (και μάλιστα με συναλλαγές 10,10 εκατ. τμχ) την Παρασκευή, αποδόθηκε εν μέρει και στην κατάρρευση των ιταλικών τραπεζικών μετοχών. Στο μείον 5,55% και τα 32,535 ευρώ η μετοχή της UniCredit, με τον ιταλικό όμιλο να αποκτά το 8,9781% του μ.κ της Alpha Bank- έναντι 293,5 εκατ- Νοέμβριο του 2023. Στα 1,39 ευρώ η βελτιωμένη τιμή (από τα 1,33 ευρώ/μτχ) της αρχικής προσφοράς. Το μείον 5,55% της UniCredit ήταν το χειρότερο ποσοστό (μεγαλύτερη διόρθωση) από τις 19 τραπεζικές μετοχές-ευρωπαϊκών ομίλων- που απαρτίζουν τον EuroStoxx Banks.
*Σε “βαθύ κόκκινο” ο δείκτης FTSELarge Cap, ούτε μία από τις 25 με θετικό πρόσημο, την Παρασκευή. Βαρύ το φορτίο για σήμερα. Και μόλις 2 από τις 20 του δείκτη MSCIMidCap: Dimand στα 8,25 (0,49%) και Intralot στα 1,114 (0,54%). Με συναλλαγές 1,16 εκατ τμχ ( ! ) στην περίπτωση της Intralot. Αν μη τι άλλο “μπήκαν πλάτες” στο χαρτί.
*Από 10% έως 15% ακριβότερα λαχανικά και φρούτα, όπου περνά η σκυτάλη των αυξήσεων-πληθωρισμού καθημερινότητας. Νέο πλήγμα ακρίβειας για τα νοικοκυριά, ο Κώστας Σκρέκας απήλθε- παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες…- ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην “ηλεκτρική καρέκλα” του υπ. Ανάπτυξης. Ζωή Ράπτη και Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου. Δεν θέλω να προδικάσω το αποτέλεσμα, αλλά…
*Ειλικρινά, είναι να απορείς όταν διαβάζεις πως ο Κ.Μ μετάθεσε για Σεπτέμβριο (και βλέπουμε) το placement της Εθνικής. Ο πρωθυπουργός είπε-μεταξύ άλλων- στο Bloomberg αυτά που κατ’ επανάληψη είχε αναφερθεί ο διοικητής της ΤτΕ, όταν ο Γιάννης Στουρνάρας σε κάθε ευκαιρία διαμήνυε “…πρώτα η Attica Bank και μετά η Εθνική, το ΤΧΣ κ.λ.π…”. Για ποια μετάθεση συνεπώς, αφού εξ’ αρχής δεν είχε τεθεί ζήτημα άμεσης διάθεσης ποσοστού του Ταμείου. Επειδή έληγε το 6μηνο lockup, ε, και; Να υποθέσω ότι κάποιοι επιθυμούσαν διακαώς την εμπροσθοβαρή απο-επένδυση του ΤΧΣ; να υποθέσω πως κάποιος φιλοδοξούσε να γίνει “χαλίφης στην θέση του χαλίφη”, στην Κοτζιά;
*Και μιας ο λόγος για την Κοτζιά (Εθνική Τράπεζα), πρέπει στην Κοτζιά (Δημαρχείο) να μην ξεχνούν πως ο Χάρης Δούκας εξελέγη για Δήμαρχος Αθηναίων. Κατανοητές οι φιλοδοξίες του για ηγετική θέση στο ΠΑΣΟΚ κ.λ.π, αλλά για άλλα εξελέγη, ας καθαριστούν λίγο οι δρόμοι-κατ’ αρχήν- και ας γίνεται η αποκομιδή απορριμμάτων όπως επιτάσσουν οι θερμοκρασίες…Σαχάρας και για τα άλλα έχει όλον τον χρόνο ο φέρελπις κ. Δούκας.
*Εάν κρίνουμε από το μήνυμα Εξάρχου πως “…ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δράσει όπως την πρώτη 4ετία, δηλαδή με ταχείες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων…” σε ανάλογο ύφος κινούνται και άλλοι επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι. Και όχι μόνο από τον κατασκευαστικό κλάδο.
*Παναγιώτης Τουρναβίτης- από τα πρόσωπα των ημερών για το εγχώριο banking και μάλιστα το μη συστημικό και δη το περιφερειακό- Διευθύνων Σύμβουλος της Συν-Εταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, που σημειωτέον ούτε ανακεφαλαιοποίηση χρειάστηκε, ούτε κρατική στήριξη αλλά και τα NPLs μηδένισε. Για αυτό και η παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στην σχετική εκδήλωση, η θετική αναφορά και η… υπενθύμιση πως οι μεγάλες τράπεζες δεν είναι ολιγοπώλιο, ακολουθούν και άλλοι μη συστημικοί παίκτες (Optima Bank, Παγκρήτια, Attika Bank, ΣυνΤ Καρδίτσας) μπας και με τον ανταγωνισμό εξορθολογισθεί κάπως η κατάσταση.
*Δεν προέκυψε…ουρανοκατέβατο το entry του Κωνσταντίνου Γεράρδου στην εταιρεία Hoper. Όπως μας έλεγε “σειρά” του από την εποχή της θητείας του στους αλεξιπτωτιστές, ο επικεφαλής της “Πλαίσιο” το είχε-από τότε- με το αλεξίπτωτο, την ελεύθερη πτώση, το μηχανοκίνητο αετό κ.λ.π. Στη συνέχεια απόκτησε και ελικόπτερο, για αυτό και η ενασχόληση του επιχειρηματικά πλέον, με την Hoper- που ξεκινά δρομολόγια προς/από νησιωτικούς προορισμούς.
*Αύριο οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Διοίκησης- Διοικητικό και Γενικό Συμβούλιο, στον ΣΕΒ. Ιουλία Τσέτη vs Σπύρου Θεοδωρόπουλου, για πρώτη φορά και κάλπη και γυναικεία υποψηφιότητα μετά από 119 χρόνια. Η δήλωση της “για μένα δεν υπάρχουν σκελετοί στην ντουλάπα…”, καλό θα ήταν να αναλυθεί/τεκμηριωθεί μετά την ανάδειξη του νέου Προέδρου. Αυτό που ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και όχι τόσο τους μεγάλους, τους bankable και με άνετη πρόσβαση σε χορηγήσεις από RRF e.t.c είναι η διεύρυνση της χρηματοδότησης και προς ΜμΕπιχειρήσεις. Ευρύτερα για την παραγωγή, από τους βασικούς στόχους του Συνδέσμου για: ενίσχυση της επανα-βιομηχάνισης, για περισσότερη ανθεκτικότητα, θέσεις εργασίας σε κέντρα και περιφέρειες, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, εξαγωγές και διεθνές εμπόριο. Για να δούμε…