Σήμερα ανοιξε τις εργασίες του το πρώτο διεθνές διήμερο συνέδριο του ΤΜΕΔΕ με τίτλο «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις Βιώσιμες Στρατηγικές του Αύριο», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ) στο Κτίριο του ΤΜΕΔΕ, στις 13 και 14 Ιουνίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το διεθνές στερέωμα.
«Η κλιματική αλλαγή είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη και της ανθρωπότητας και είναι ύπουλος γιατί κινείται κάτω από το “ραντάρ”, την ώρα που στην Ευρώπη, την Αμερική και την Κίνα, ασχολούνται με το να κάνουν εμπορικούς πολέμους», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”
Ο κ. Στουρνάρας, συζητώντας με τον Διευθυντή της εφημερίδας Καθημερινή Αλέξη Παπαχελά, επεσήμανε την ανάγκη ανάληψης πολιτικών ευθυνών, ενώ έκανε λόγο για “μυωπική συμπεριφορά” των ηγεσιών, οι οποίες καλούνται να αξιοποιήσουν όλο το οπλοστάσιό τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Συμπλήρωσε δε, ότι «Η ΤτΕ είναι η πρώτη Τράπεζα στον Κόσμο που άρχισε να ασχολείται με ζητήματα κλιματικής αλλαγής ήδη από το 2009».
Όπως είπε, στην κλιματική κρίση «ο Νότος θα έχει μεγαλύτερο κόστος από τον Βορά, γι΄ αυτό πρέπει να ασφαλιστούμε έναντι κινδύνων». Χρειάζονται όπως είπε, “μαξιλάρια” στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις τράπεζες για προβλέψεις, εκφράζοντας, παράλληλα την πεποίθηση πως η Ευρώπη θα κινηθεί έγκαιρα και με συναίνεση μεταξύ των κρατών – μελών.
Aναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ότι σήμερα η χώρα ακόμα ανακάμπτει, ενώ η θεωρία πως η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός και ακίνητα δεν ισχύει, διότι αδικεί άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία και οι κατασκευές. Αναφερόμενος στην εποχή των μνημονίων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι έλυσαν πολλά προβλήματα, μέσω των οποίων προωθήθηκε ένα σύνολο σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όπως η δημιουργία φορολογικού μηχανισμού μέσω της ΑΑΔΕ. Επιπλέον, η χώρα μας έλαβε μια πρωτοφανή βοήθεια ύψους 290 δις ευρώ, η οποία διοχετεύτηκε στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στην δικαιοσύνη είναι σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ απαιτείται να προχωρήσουν γρήγορα επιπλέον μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους επεσήμανε πως είναι εξασφαλισμένη εφόσον τρέξει η ανάπτυξη και πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα πέριξ του 2% τα επόμενα χρόνια.
Εστίασε μάλιστα, στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
Για την ακρίβεια, ανέφερε πως το πρόβλημα είναι κατά 80% εισαγόμενο και κατά 20% οφείλεται σε εγχώρια ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, ενώ όπως δήλωσε: «Πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού», προαναγγέλλοντας πως η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη το ερχόμενο διάστημα για τις αιτίες των ανατιμήσεων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση έχει μία καθαρή τριετία μπροστά της και δεν πρέπει να κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις με κυρίαρχες αυτές στη δικαιοσύνη, την αγορά εργασίας, και στο “τρίγωνο της γνώσης”: παιδεία, καινοτομία, έρευνα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό στην ΕΕ, τον χαρακτήρισε αναστρέψιμο, εκτίμησε ότι θα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025», επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «Η Ευρώπη χρειάζεται να ολοκληρώσει την τραπεζική της ένωση και να αποκτήσει ένα σύστημα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και διαχείρισης κρίσεων, χρειάζονται κοινοί κανόνες».
Κ. Μακέδος: «Να σχεδιάσουμε σήμερα τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο»
«Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να σχεδιάσουμε σήμερα,τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο, για την αντιμετώπιση (mitigation) και την προσαρμογή (adaptation) στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τους ευρωπαϊκούς πόρους για τον έλεγχο, την συντήρηση και την ενίσχυση των υποδομών μας, προχωρώντας υπεύθυνα και μεθοδικά, σε μία δίκαιη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, για να μην υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας, και των επόμενων γενεών». Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνος Μακέδος, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”.
Όπως είπε «στόχος μας, η κλιματική ανθεκτικότητα της χώρας, και η σταδιακή μετάβαση, στην κλιματική ουδετερότητα,έως το 2050, στη βάση των εθνικών μας δεσμεύσεων». Σύμφωνα με τον κ. Μακέδο, «στο ΤΜΕΔΕ, με το 1ο μας Διεθνές Συνέδριο, φιλοδοξούμε να προβάλουμε με θεσμικό τρόπο, την ουσιαστική διάσταση του κλιματικού κινδύνου. Σήμερα επιχειρούμε ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα, δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα συνεχή διάλογο, πάνω στην ανάγκη της βιωσιμότητας».
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ: «Οι νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας, η κλιματική κρίση λειτουργεί, ως μαζικός καταλύτης κινδύνου, που απειλεί την κοινωνική αρμονία, την ανάπτυξη, και το μέλλον των υποδομών και των έργων. Επηρεάζει την εξέλιξη των μεγάλων εθνικών και ευρωπαϊκών επενδύσεων. Όλα συγχρονίζονται – ή θα πρέπει να συγχρονίζονται- στο κοινό τόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο ΤΜΕΔΕ, εργαζόμαστε μεθοδικά συμβάλλοντας με προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα του νέου κόσμου, που διαβιούμε. Η τεχνολογία και καινοτομία μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο. Η επένδυση στον τεχνολογικό μετασχηματισμό, αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνουν, οι επιχειρήσεις βιώσιμες, βραχυπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα».
Το πλήρες κείμενο της Ομιλίας του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνου Μακέδου:
Θα ήθελα αρχικά να καλωσορίσω τον πρώτο μας ομιλητή, τον Διοικητή της ΤτΕ, κύριο Γιάννη Στουρνάρα, που μας τιμά με την ξεχωριστή παρουσία του. Ο κ. Στουρνάρας είχε την οξυδέρκεια να αντιληφθεί, εδώ και πολλά χρόνια τη σοβαρότητα του θέματος της κλιματικής κρίσης και να προειδοποιήσει για τις συνέπειες αυτής για την χώρα μας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά και να καλωσορίσω όλους τους εκλεκτούς συμμετέχοντες και Προσκεκλημένους στο Συνέδριο.
Τους εξαιρετικούς Υπουργούς, Ακαδημαϊκούς, Τραπεζίτες, Επιχειρηματίες, Ανώτατα διευθυντικά στελέχη Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Και βέβαια, τους Προέδρους και μέλη των Διοικήσεων του ΤΕΕ, των Εργοληπτικών και Μελετητικών οργανώσεων και των επιστημονικών συλλόγων του τεχνικού κόσμου, που βρίσκονται εδώ, και μας τιμούν με την παρουσίας τους.
Είμαι βέβαιος, ότι η συμμετοχή σας, θα είναι ουσιαστική σε μια ημέρα, που η θερμοκρασία χτύπησε κόκκινο. Ένας ακόμα αποπνικτικός καύσωνας. Ένας ακόμη οιωνός, για όσα πιεστικά και επείγοντα, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε στο συνέδριο μας, εγκαινιάζοντας μια νέα πλατφόρμα δημιουργικής συζήτησης και προβληματισμών, για τις Βιώσιμες Στρατηγικές του Αύριο, αναζητώντας σύγχρονες λύσεις μέσα από βέλτιστες πρακτικές.
Ο στόχος δεν είναι εύκολος, αλλά δεν είναι ανέφικτος. Χρειάζεται πριν και πάνω από όλα να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Την οπτική και τις σταθερές, που κατανοούμε τον κόσμο.
Να προχωρήσουμε σε αυτό, που η επιστήμη ονομάζει, αλλαγή υποδείγματος. Για να υπερβούμε τα όριά μας και να πετύχουμε την πρόοδο, ώστε από αμήχανοι παρατηρητές ή διστακτικοί δρώντες, να κινηθούμε ταχύτερα,από την εξέλιξη της κλιματικής κρίσης, που αποκτά πλέον, υπαρξιακό χαρακτήρα για την ανθρωπότητα.
Αν κοιτάξουμε γύρω μας, ο κόσμος έχει αλλάξει. Δεν είναι ο κόσμος, που ελπίζαμε να ζήσουμε, να μεγαλώσουμε και να δημιουργήσουμε. Ζούμε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όπου δεν εμφανίζονται απλώς νέες ανάγκες, αλλά αλλάζει ουσιαστικά, ο τρόπος με τον οποίο ορίζουμε αυτές τις ανάγκες.
Η εξέλιξη της Ιστορίας, δεν είναι γραμμική. Ως ανθρωπότητα, θέτουμε σε κίνδυνο, κάθε κεκτημένο, που πασχίσαν γενεές για να κατακτήσουμε.
Σε αυτή την πραγματικότητα, καλούμαστε όλοι, υπηρετώντας τον θεσμικό μας ρόλο, και αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μας αναλογεί, ως Πολιτεία, ως Ακαδημαϊκή Κοινότητα, ως Χρηματοπιστωτικός Τομέας, ως Επιχειρηματίες ως Τεχνικός Κόσμος και βέβαια ως πολίτες να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Καλούμαστε να θέσουμε, στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου, όχι το πρόβλημα, αλλά τις λύσεις.
Ως συλλογική ευθύνη και κοινωνικό αυτοσκοπό. Ενώ το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, και σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 77% των Ευρωπαίων θεωρούν την κλιματική αλλαγή, πολύ σοβαρό πρόβλημα, και το 37% αυτών, αισθάνονται προσωπικά εκτεθειμένοι, σε κλιματικούς κινδύνους, τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στην Ευρώπη, με την ενίσχυση των ακραίων και λαϊκίστικων κομμάτων, αμφισβητούν ακόμη και τα προφανή για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που οξύνεται, και απαιτούν μια ουσιαστικού τύπου εγρήγορση.
Μία εγρήγορση για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων και περιφερειών, ανθεκτικών στις φυσικές καταστροφές, και μίας πράσινης και ψηφιακής μετάβασης που οφείλει να είναι δίκαιη, και να προτάσσει την κοινωνική συνοχή χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα, την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών και των επιχειρήσεων. Η ισορροπία και η ορθή ιεράρχηση είναι ο ασφαλής δρόμος που πρέπει να διανύσουμε.
Πριν από μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα, δήλωσε ότι η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, από τις καταστροφικές ζημιές που άφησε πέρυσι ο Daniel θα κοστίσει πάνω από 3,5 δις ευρώ.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με μια οικονομία, που μόλις βγήκε από μια υπερδεκαετή κρίση και προσπαθεί να μπει στο δρόμο μιας βιώσιμης ανάπτυξης, το κόστος είναι τεράστιο.
Αντίστοιχα και σύμφωνα με τις εμπεριστατωμένες μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος για το κόστος των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, εάν δεν πάρουμε έγκαιρα μέτρα, τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά. Το ετήσιο κόστος για την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, εκτιμάται στα 2,2 δις ευρώ ή το 1% του ΑΕΠ. Δηλαδή, πάνω από 200 δις ευρώ έως το 2100.
Βέβαια, αυτή η κρίση, δεν αποτελεί μόνο εθνικό μας στοίχημα, αυτή η κρίση, δεν περιχαρακώνεται, σε σύνορα, και δεν αντιμετωπίζεται, σε κρατικό επίπεδο και από μία και μόνο χώρα. Μπορούμε και πρέπει, να αντλήσουμε παραδείγματα και εμπειρίες από την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα. Οφείλουμε να έχουμε μια διεθνοποιημένη οπτική. Όπως θα δείτε, στο Συνέδριό μας, συμμετέχουν σημαντικοί επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί, με διεθνείς περγαμηνές που βρίσκονται εδώ, για να μας μεταφέρουν, τη διεθνή τους εμπειρία και την δική τους προσέγγιση.
Οι νέες προκλήσεις είναι μπροστά μας, η κλιματική κρίση λειτουργεί, ως μαζικός καταλύτης κινδύνου, που απειλεί την κοινωνική αρμονία, την ανάπτυξη, και το μέλλον των υποδομών και των έργων. Επηρεάζει την εξέλιξη των μεγάλων εθνικών και ευρωπαϊκών επενδύσεων. Όλα συγχρονίζονται – ή θα πρέπει να συγχρονίζονται- στο κοινό τόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.
Στο ΤΜΕΔΕ, εργαζόμαστε μεθοδικά συμβάλλοντας με προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα του νέου κόσμου, που διαβιούμε. Η τεχνολογία και καινοτομία μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο. Η επένδυση στον τεχνολογικό μετασχηματισμό, αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνουν, οι επιχειρήσεις βιώσιμες, βραχυπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα. Βρισκόμαστε, ενώπιοι ενωπίω με τις προκλήσεις της νέας εποχής, αλλά και τις ευκαιρίες, που αναδύονται.
Στόχος μας, η κλιματική ανθεκτικότητα της χώρας, και η σταδιακή μετάβαση, στην κλιματική ουδετερότητα,έως το 2050, στη βάση των εθνικών μας δεσμεύσεων.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να σχεδιάσουμε σήμερα,τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο, για το mitigation και το adaptation στην κλιματική κρίση, και να αξιοποιήσουμε κατάλληλα τους ευρωπαϊκούς πόρους για τον έλεγχο, την συντήρηση και την ενίσχυση των υποδομών μας, προχωρώντας υπεύθυνα και μεθοδικά, σε μία δίκαιη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, για να μην υποθηκεύουμε το μέλλον των παιδιών μας, και των επόμενων γενεών. Στο ΤΜΕΔΕ, με το 1ο μας Διεθνές Συνέδριο, φιλοδοξούμε να προβάλουμε με θεσμικό τρόπο,
την ουσιαστική διάσταση του κλιματικού κινδύνου. Σήμερα επιχειρούμε ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα, δημιουργώντας το πλαίσιο για ένα συνεχή διάλογο, πάνω στην ανάγκη της βιωσιμότητας.
Συζητάμε για τις στρατηγικές του αύριο που θα αναδεικνύουν συμπεριληπτικές προτάσεις, πράσινες και ανθεκτικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε από το γιατί, στο πώς με προτάσεις που θα δίνουν ουσιαστικό αποτέλεσμα σε πραγματικό χρόνο. Είναι στο χέρι μας. Οφείλουμε όλοι μαζί, να γίνουμε μέρος της λύσης.