don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Άρατε πύλας (Ποσειδώνια), τα Kinky της ΝΥ, το χάσμα και οι κάλπες, το American Dream (Cenergy), το rebranding της Πειραιώς, το “Πόθεν έσχες” Κασσελάκη, η γ.σ., οι εκλογές του ΣΕΒ και ο έξυπνος σχεδιασμός (ΟΔΔΗΧ)

*Συμβαίνουν (και) στην Wall Street. Τεχνικό σφάλμα είχε ως συνέπεια την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης, το δεύτερο σε διάρκεια μίας εβδομάδας. Στα kinky της χθεσινής ημέρας στη Νέα Υόρκη: η διόρθωση κατά 99,7% ( ! ) στα 185$ ( !! ) της Α Class μετοχής της Berkshire Hathaway. To άλμα 30% της GameStop, πυροδοτήθηκε μετά από ανάρτηση στο Reddit που ανέφερε ότι ο Κιθ Γκιλ, γνωστός και ως Roaring Kitty, έχει χτίσει θέση αξίας 181 εκατ. $ στην αλυσίδα καταστημάτων πώλησης βιντεοπαιχνιδιών. Η συνέχεια, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα: αφότου ο λογαριασμός του Γκιλ, ο οποίος στο Reddit έχει το όνομα DeepFucking Value, ανάρτησε screenshot που έδειχνε ότι απέκτησε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης στην GameStop. Με βάση την ανάρτηση, ο Γκιλ αγόρασε 5 εκατ. μετοχές της εταιρείας, στα 21,2 δολάρια τη μία. Επίσης, ο Γκιλ φαίνεται να διαθέτει 120.000 δικαιώματα προαίρεσης αξίας 65,7 εκατ. δολαρίων και ημερομηνία λήξης την 21η Ιουνίου. ΟΚ, για deep under value εταιρεία το ακούει κάποιος, αλλά και deepfucking value…άβυσσος.

*Στα ευρωπαϊκά, ανοδικά 0,68% ο DAX στις 18.608 μονάδες, οριακά 0,06% ο CAC στις 7.998 μονάδες.

*Στην τελική ευθεία για την ευρώ-κάλπη (6-9 Ιουνίου) και το χάσμα ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ όλο και διευρύνεται. Από το Q4/2023 είχε “χτυπήσει” το καμπανάκι: όταν η παραγωγικότητα της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,6% την ίδια περίοδο. Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στις ΗΠΑ ήταν υπερδιπλάσια από εκείνη της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το Q1/2024 έγινε “καμπάνα” και εάν δεν εξευρεθεί κοινός τόπος- να μπει “φρένο”- το επόμενο θα είναι deep alert. Είναι και η άλλη παθογένεια (ποια από όλες) στην οποία είχε αναφερθεί παλαιότερα ο κεντρικός μας. «Όταν η Ευρώπη πλήττεται από ένα σοκ, είναι κατακερματισμένη, οπότε δεν ανταποκρίνεται τόσο συνεκτικά όσο οι ΗΠΑ», είχε προειδοποιήσει ο Γιάννης Στουρνάρας.

*Θα επικαλεστώ και την Isabel Schnabel: Πιο επείγον από ποτέ» για τους ηγέτες της ευρωζώνης να κλείσουν το χάσμα παραγωγικότητας με τις ΗΠΑ. Είχε πει ότι αυτό ήταν απαραίτητο για την αντιμετώπιση μιας «κρίσης ανταγωνιστικότητας», με τους κατασκευαστές της ΕΕ να αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές ενέργειας και μεγαλύτερες προκλήσεις εργατικού δυναμικού από τους Αμερικανούς ή Κινέζους ομολόγους τους. Γιατί σας κουράζω, πρωϊ-πρωϊ με αυτά; επειδή έχει σημασία και η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία όσο και η σταυροδοσία των όποιων καλύτερων.

*Τα πρώτα “σύννεφα” στις σχέσεις Μόσχας-Πεκίνου, επί του ενεργειακού πεδίου. Οι προσπάθειες της Ρωσίας να συνάψει μια σημαντική συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα έχουν ναυαγήσει, επειδή η Μόσχα θεωρεί παράλογες τις απαιτήσεις του Πεκίνου, σχετικά με την τιμολόγηση και τις ποσότητες του φ/α. Το Πεκίνο στο παρά 1′ σκλήρυνε και άλλο την στάση του, ως προς τους όρους για τον αγωγό Power of Siberia. Αρχίζουν να συνειδητοποιούν πως, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν περισσότερο εξαρτημένο από τον Σι Τζινπίνγκ για οικονομική υποστήριξη. Καλές είναι αυτές οι…συννεφιές, μπας και…δροσίσει λίγο πάνω από την Ευρώπη.

*“Φλεγόταν” το Λονδίνο, “πνιγόταν” η Γερμανία. Αλλά σιγά μην αφήσει η Ουάσιγκτον να βρεθεί χαραμάδα συνεννόησης. Άλλωστε το “δείχνουν” με το νο 2-Καμάλα Χάρις- θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ στην ελβετική σύνοδο για την Ουκρανία. Επανήλθαν οι αγρότες, κλείνοντας τα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας.

*Και μιας ο λόγος για την Γαλλία, στο 3,17% το F10Y σταθερό παρά το “χτύπημα” υποβάθμιση από την S&P. Γιατί άραγε; Αλλά και περισσότερη Γαλλία-συνεργασία με την Ελλάδα στον θαλάσσιο τομέα. Δήλωση προθέσεων συνεργασίας για υπεράκτια αιολική ενέργεια, δράσεις στη ναυτιλία και τις λιμενικές υποδομές. Αρκεί να μη μείνουν στην πρόθεση.

*Η ναυτιλία είναι ο επιχειρηματικός κλάδος που λειτουργεί ως ο σύνδεσμος όλων των υπολοίπων, επισήμανε η Μελίνα Τραυλού στην εκδήλωση εγκαινίων των Ποσειδωνίων. Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών τόνισε ότι: ο κόσμος χωρίς τη ναυτιλία θα ήταν απονευρωμένος, αποσυνδεδεμένος, αποδομημένος. Η ναυτιλία ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσα.

*Επένδυση $750 εκατ. από τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε 10 νέα πλοία. Με βήμα γοργό προς την ενεργειακή μετάβαση, η CPLP προχωρά σε ναυπήγηση δέκα υπερσύγχρονων σκαφών LNG με πρωτοποριακή δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα και αμμωνίας. Αναλυτικά στα “ναυτιλιακά” του FinUpNews.

*Μεθοδικά υλοποιείται το…American Dream της Cenergy Holdings. To next big thing αποτελεί η μεγάλη επένδυση κατασκευής μονάδας καλωδίων στις ΗΠΑ. Όπως έχει γνωστοποιήσει η διοίκηση της εισηγμένης η θυγατρική της στις ΗΠΑ με την επωνυμία  Hellenic Cables Americas, σχεδιάζεται να κατασκευάσει μία νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ, επένδυση ύψους 300 εκατ.$. Προφανώς και το αίτημα προς το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για ένταξη στο πρόγραμμα επιλέξιμων δαπανών ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Το αίτημα έγινε δεκτό, χορηγήθηκαν οι φορολογικές απαλλαγές (58 εκατ.) για τη μονάδα. Παράλληλα, η Hellenic Cables Americas βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης ενός παραθαλάσσιου ακινήτου (έκτασης περίπου 155 στρεμμάτων στο Wagners Point/Βαλτιμόρη), καθώς η μονάδα θα πρέπει να διαθέτει και λιμάνι. Με fast track διαδικασίες όλα, ενώ εάν επρόκειτο για κάτι ανάλογο λ.χ. σε ευρωπαϊκή χώρα, ε; Καλά, για Ελλάδα δεν το συζητώ, στα…γεράματα του Ιωάννη και Μιχάλη οι αδειοδοτήσεις και τα σχετικά.

*Παρατηρήσεις θεσμικού, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση της Πειραιώς, για το rebranding. Και ξεκινώ από αυτό, το μόνο Πειραιώς-χωρίς το Τράπεζα- γιατί; αφ’ ενός επειδή η “επόμενη ημέρα” του banking είναι και διαχείριση κεφαλαίων και συμβουλευτικές υπηρεσίες και ακίνητα και…, και…Αφ’ ετέρου γιατί και διεθνώς πλέον η ονομασία αναφέρεται σε City, Goldman Sachs, Santader, UniCredit e.t.c. Το αυστηρά Bank απουσιάζει. Σε ότι μας αφορά ως οικονομία, επιχειρηματικότητα θα πρέπει να εργαστούν προκειμένου να “γυρίσει” σε θετική η πιστωτική επέκταση.

*Μήνυμα- ακόμη ένα- στις τράπεζες «τώρα, που τα πράγματα έχουν επανέλθει σε μια κανονικότητα, να αντιληφθούν ότι έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο, στήριξης της κοινωνίας», απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Στις τράπεζες έχουν επιβληθεί πρόστιμα…” ΟΚ. “Πρέπει να μειωθούν οι προμήθειες, ειδικά σε μικρές συναλλαγές..” ΟΚ. “Στα ζητήματα των πληρωμών θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός, κάτι που θα οδηγήσει τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες» ΟΚ… Δεν ξέρω γιατί αλλά μου θύμισε τις ευχές του Αριστοτέλη Παντελιάδη. “Ευχή όλων μας είναι να μειωθούν οι τιμές αλλά δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί σε ευρεία κλίμακα…” είχε πει ο πρόεδρος και της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ. Και ‘γω πόσα χρόνια εύχομαι να δειπνήσω με τη Monica (unica e) και γέρασα. Τέλος πάντων…

*Ένας μύλος και με το “Πόθεν Έσχες” του Στέφανου Κασσελάκη. Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε https://www.youtube.com/watch?v=A8OmgLwexpQ

*Σήμερα η τακτική γενική συνέλευση μετόχων της Mytilineos: Αρκετά τα ενδιαφέροντα που θα ακουστούν. Αύριο, αναλυτικά.

*Καθίζηση συναλλαγών στην χθεσινή συνεδρίαση: στα 89,3 εκατ. ο τζίρος- με 16,5 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Ξεχώρισα την πρώτη- στις 10.49′ για 385 χιλ μετοχές της ΔΕΗ στα 11,29 ευρώ. Η αξία της συναλλαγής στα 4,34 εκατ., προφανώς αφορά σε fund.

*Σφήνα της Saudi Telecom Company στην διεκδίκηση του ομίλου United Group (NOVA στην Ελλάδα). Σε μία συγκυρία που η Emirates Telecommunications έχει προχωρήσει στον επόμενο γύρο επαφών. Ο Σαουδαραβικός όμιλος “χτίζει” ένα μικτό χαρτοφυλάκιο πύργων τηλεπικοινωνιών (κεραιών), περιουσιακών στοιχείων και ποσοστών μειοψηφίας σε μ.κ ευρωπαϊκών ομίλων. Μόνο το 2023 απόκτησε από το UG “πύργους” στις αγορές Βουλγαρίας, Κροατίας, Σλοβενίας έναντι 1,42 δισ τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο έναντι 2,1 δισ εξασφάλισε το 9,9% της Telefonica. Στα 24 δισ η αποτίμηση του ισπανικού κολοσσού- από τους μεγαλύτερους του κλάδου παγκοσμίως-.

*Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή την συγκυρία το CVC Capital είναι κοντά σε συμφωνία πώλησης της Recordati ή deal για είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μ.κ της ιταλικής φαρμακοβιομηχανίας (την απέκτησε το 2018 έναντι 3 δισ), την ώρα που talk of the town στην ελληνική αγορά είναι η πρόθεση απο-επένδυσης από τον κλάδο της “υγείας”, ενώ έχει λάβει-ήδη- θέση (10%) ως κύριος μέτοχος μειοψηφίας στο μ.κ της ΔΕΗ.  

*Αύριο είναι η σειρά γ.σ σε ΟΠΑΠ και Cenergy Holdings. Ακολουθεί η εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο.

*Το Καλοκαίρι 2024 θα είναι το πιο πλούσιο των τελευταίων 10 ετών. Τράπεζες μετά από 14χρόνια και ΔΕΗ μετά από 10 επανέρχονται με ικανοποιητικές χρηματικές διανομές.

*Στην έκδοση ομολόγου tier 2 ύψους 500 εκατ. προχωρά η Alpha Bank. Εντολή από χθες σε Baclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Unicredit, ως σχήμα Αναδόχων, να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων στους επενδυτές.  Παράλληλα, η διοίκηση έδωσε εντολή σε Barclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs Bank Europe, Morgan Stanley και UniCredit να λειτουργήσουν ως Dealer Managers σε προσφορά επαναγοράς υφιστάμενου ομολόγου ύψους 500 εκατ. με κουπόνι 4,25%, λήξεως 13 Φεβρουαρίου 2023.

*Αύριο η έκδοση εντόκου (12μηνης διάρκειας) από τον ΟΔΔΗΧ. Τον έξυπνο σχεδιασμό τον αναφέραμε από χθες, με αφορμή την ανάλυση του Βασίλη Γούλα.

*Στις 8 Ιουνίου λήγει η περίοδος 180 ημερών με δέσμευση “μη πώλησης” από τους βασικούς μετόχους της HelleniQ Energy. Στα 8,535 ευρώ η μετοχή, με άνοδο 2,15% και συναλλαγές 142 χιλ τμχ. Δεν το βλέπουν άμεσα το επόμενο/δεύτερο placement στην αγορά. Ακόμη και με 33% plus η Ν.Δ μάλλον θα περιμένουν για αποτίμηση μεγαλύτερη των 2,6 δισ. Την επόμενη διάθεση την βλέπω στα 3 δισ plus, και το (ξανά) συζητάμε.

*Όσοι έκαναν λίγη υπομονή-όπως τους είχε ζητηθεί- έκαναν το πρώτο ταμείο χθες.

*Στο συν 10,56% η μετοχή της Intracom Property (ex ΚΛΜ- συν Ευρώπη Ασφ. κ.λ.π) όταν θα εισφερθεί και η συμμετοχή στο project Voria, το (ξανά) συζητάμε.

*ΕΧΑΕ, μέχρι και η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, ξε-κουνήθηκε χθες.

*Είδα (insider-BackStory) για τις εκλογές (του ΣΕΒ). Μου έκανε εντύπωση, καθώς ήταν από τις εξαιρέσεις του promo που βλέπω εδώ και μέρες. “… Ειλικρινά με ξεπερνούν τα όσα διαδραματίζονται στις εκλογές του ΣΕΒ. Ειδικά αυτό περί ψήφου δια εξουσιοδοτήσεως σε μια ψηφοφορία που είναι κατά το καταστατικό μυστική. Δεν ξέρω αν το λέει το καταστατικό αλλά χωρίς αμφιβολία πάνω από το καταστατικό είναι πάντοτε ο νόμος. Και ο νόμος όχι μόνο δεν προβλέπει εξουσιοδότηση για ψήφο αλλά την αποκλείει. Κάτι τέτοια έκαναν επί χρόνια και άλλοι σύνδεσμοι αλλά σε τελευταίες εκλογές με την απειλή προσφυγής στη δικαιοσύνη από υποψηφίους και μια γνωμοδότηση του Βερβεσού το… έστριψαν το νόμισμα και έκαναν κανονικές εκλογές χωρίς εξουσιοδοτήσεις. Πάντως όλη αυτή η προσπάθεια για να εκλεγεί σώνει και καλά ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει αρχίσει να ενοχλεί πολλά μέλη του ΣΕΒ. Και φαίνεται ότι οι δεινόσαυροι δεν συνετίστηκαν από τα όσα έπαθαν με την Βόρεια Ελλάδα. Και βέβαια η έτερη υποψήφια κυρία Τσέτη δεν μπορεί παρά να αναρωτιέται πως δεν επιτρέπεται η ψηφιακή ψηφοφορία όταν η «παράλληλη “ενθάρρυνση” της παραχώρησης εξουσιοδοτήσεων (απορρέουσα από την μη δυνατότητα συμμετοχής παρά μόνο με φυσική παρουσία), δύναται να εγείρει θέματα αμφισβήτησης περί της αυθεντικότητας της ψηφοφορίας…». Εξηγούμαι (για να μην παρεξηγούμαι) στο insider.gr το είδα.

*Η πτώχευση σου- τα κέρδη μου…με το που έγινε γνωστό το κανόνι του TFI η μετοχή της TUI έκανε “άλμα” 7,26% στα 6,80 ευρώ. Από την κήρυξη πτώχευσης του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού της Γερμανίας, θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω ο πρώτος. Κάπως έτσι. θα σκέφτηκαν οι traders.

*Πρώτη πτήση της Norse Atlantic Airways- Αθήνα-Νέα Υόρκη/JFK. Τιμές από 239 ευρώ στην Οικονομική θέση, και από 458 ευρώ στην Norse Premium. Θα περιμένει κόσμος τις πρώτες εντυπώσεις από το εγχείρημα των Νορβηγών, που εάν είναι καλό θα έχει πολλαπλά θετικό αποτέλεσμα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask