Μοναδική κατεύθυνση φαίνεται να αποτελεί για τις επιχειρήσεις της χώρας ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μετά και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε η πανδημία στη διείσδυση της χρήσης του Internet αλλά και στην τηλεργασία. Συνδέοντας άρρηκτα πλέον την επιχειρηματική συνέχεια με την ψηφιοποίηση, η υγειονομική κρίση ώθησε την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών (93%) να θεωρεί μονόδρομο τον ψηφιακό του μετασχηματισμό, παραμένοντας διχασμένη ωστόσο όσον αφορά τις επιπτώσεις της βεβιασμένης υιοθέτησης αυτού.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Focus Bari το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων, που εκτιμά ότι το κλειδί για την μετά κορονοϊού εποχή είναι η υιοθέτηση digital στρατηγικών σε όλα τα κανάλια πώλησης είναι εξίσου υψηλό.
Άλλωστε ήδη το 62% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι προχώρησε η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών αν και βεβιασμένα λόγω της υγειονομικής κρίσης κι οι ιλιγγιώδεις αυτοί ρυθμοί μπορεί να έχουν παρενέργειες.
Στην πλειονότητά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες ότι θα προλάβουν το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού, με τα δύο τρίτα (69%) να απαντούν ότι οι περισσότερες θα προσαρμοστούν στα νέα ψηφιακά δεδομένα.
Η προσαρμογή αυτή βέβαια γεννά ανάμεικτα συναισθήματα στους 300 επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα με το 56% αυτών να αισιοδοξεί ότι παρά τα όποια προβλήματα, η ψηφιακή μετάβαση την επόμενη ημέρα του COVID-19 θα γίνει ομαλά και το 44% να εκτιμά ότι τα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει θα είναι οδυνηρά.
Μοιρασμένες είναι και οι απόψεις των επιχειρήσεων σχετικά με το καθεστώς της τηλεργασίας, με το 56% να τάσσεται υπέρ αυτής και το υπόλοιπο 44% να δηλώνει αντίθετο.
Οι υπέρμαχοι της εξ αποστάσεως εργασίας περιλαμβάνουν στα θετικά της το χαμηλότερο κόστος των ενοικίων και γενικά τα μικρότερα λειτουργικά κόστη (80%), τους μικρότερους χώρους γραφείων (53%), την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού (46%) και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα των εργαζομένων (22%).
Οι ενάντιοι αναφέρουν ως αρνητικά την αδυναμία οικοδόμησης ενός ισχυρού κλίματος στο εσωτερικό της εταιρείας (86%), τους αυξημένους κινδύνους των πληροφοριών και των συστημάτων από ψηφιακές απειλές (51%) και τέλος, τον μειωμένο έλεγχο της παραγωγικότητας των εργαζομένων (46%).
Σε κάθε περίπτωση βέβαια η επιστροφή στην κανονικότητα φαντάζει δύσκολο στοίχημα με το 15% των επιχειρήσεων της χώρας να εκτιμά ότι θα επιστρέψουμε ποτέ στις προ κορονοϊού συνθήκες. Οι περισσότερες αμφιβολίες εντοπίζονται μάλιστα στους επιχειρηματίες άνω των 55 ετών με έναν στους τέσσερις να τονίζει ότι η επιχειρηματική ζωή δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια μετά το πέρας της πανδημίας.
Νίκη Παπάζογλου