Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMotor Oil: Το "σπριντ" στην κυκλική οικονομία και το "καύσιμο" μετασχηματισμού από...

Motor Oil: Το “σπριντ” στην κυκλική οικονομία και το “καύσιμο” μετασχηματισμού από τη διύλιση

Βήμα βήμα προχωρά το σχέδιο μετασχηματισμού της Motor Oil σε ενεργειακό όμιλο με 4 πυλώνες ανάπτυξης, περιλαμβάνει τις ΑΠΕ, τα εναλλακτικά καύσιμα, την κυκλική οικονομία-διαχείριση αποβλήτων και τη  διύλιση, εφοδιασμό και εμπορία καυσίμων, ορυκτών και εναλλακτικών. 

Την ίδια ώρα οι “παραδοσιακές” δραστηριότητες της εταιρείας προχωρούν δυναμικά “δίνοντας’ καύσιμο στον όλο μετασχηματισμό, με βάση όσα είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil (MOH) κ. Πέτρος Τζαννετάκης ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Όπως, χαρακτηριστικά, είπε αναφερόμενος στη χρήση των πρώτων μηνών του 2024 πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο 1ο τρίμηνο στην ιστορία της Motor Oil, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών. Αναφέρθηκε στην ανοδική πορεία που είχε η εγχώρια αγορά καυσίμων, η οποία κινήθηκε στο σύνολό της αυξητικά κατά 4,3% σε ετήσια βάση, με τα καύσιμα κίνησης να σημειώνουν άνοδο κατά 2% και τα αεροπορικά – ναυτιλιακά καύσιμα κατά 10,7%.

Όσον αφορά τη λιανική αγορά καυσίμων και την αγορά ρεύματος και αερίου, όπως είπε, οι επιδόσεις παραμένουν ισχυρές. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις μιλούν για μία πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τις πωλήσεις λιανικής.

Σε σχέση με την συγκυρία ο κ. Τζαννετάκης σημείωσε πως το 2ο τρίμηνο οι επιδόσεις του Ομίλου είναι βελτιωμένες σε ετήσια βάση, κατ΄ αρχάς με δεδομένο ότι το διυλιστήριο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, ενώ αντίθετα το 2ο τρίμηνο 2023 είχε διεξαχθεί εκτεταμένο πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης του διυλιστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι εργασίες συντήρησης είχαν πραγματοποιηθεί σχεδόν στο σύνολο των μονάδων του διυλιστηρίου, την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου 2023.

Όσον αφορά τον επιμερισμό ανά τύπο καυσίμου κίνησης, υπογράμμισε πως οι βενζίνες κατέγραψαν άνοδο κατά 3% και το ντίζελ κίνησης κατά 4,5%. Μείωση καταγράφηκε μόνο στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 2,5%.

Αναφορικά με τα περιθώρια διύλισης κινούνται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο με ανοδική τάση όσο οδεύουμε προς τη θερινή περίοδο. Η δυναμικότητα διύλισης παραμένει πάνω από τα 200.000 βαρέλια ετησίως, με τις πωλήσεις να ανακάμπτουν και τα αποθέματα να επιστρέφουν σε κανονικά επίπεδα.

Κυκλική οικονομία

Στο μεταξύ, τη δυναμική της παρουσία στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας ετοιμάζει σταδιακά η Motor Oil με βάση τα όσα δήλωσε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil (MOH)  κ. Πέτρος Τζαννετάκης. Όπως είπε η εταιρεία αναμένει την ολοκλήρωση της απόκτησης της Ηλέκτωρ, για την οποία η Motor Oil, που κατέχει το 29,9% της Ελλάκτωρ, έχει καταθέσει πρόταση στην πρώην πλέον κατασκευαστική (Ελλάλκτωρ), για την του 94,44% της Ηλέκτωρ. 

Όπως, τόνισε, ο αναπληρωτής CEO, η διαχείριση απορριμμάτων – πεδίο δραστηριότητας της Ηλέκτωρ – «αποτελεί τον τέταρτο αναπτυξιακό πυλώνα στο επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου για την ενεργειακή μετάβαση».  Η Motor Oil προς την επίτευξη αυτού του στόχου έχει ήδη αποκτήσει τη Thalis, η οποία «αποδίδει εξαιρετικά υπό το νέο ιδιοκτησιακό της καθεστώς», συμπλήρωσε ο κ. Τζαννετάκης. «Η Ηλέκτωρ είναι ακόμα μεγαλύτερη εταιρεία, με μεγαλύτερο αποτύπωμα στην Ελλάδα», υπερθεμάτισε το ισχυρό στέλεχος της Motor Oil. «Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας υπηρετείται με την πιθανή εξαγορά», εξήγησε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι η εξαγορά τόνισε θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Είναι συνεπές [το deal] στη στρατηγική μας για διαφοροποίηση, ή για την ακρίβεια για την προσθήκη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο προφίλ μας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη, η Motor Oil διαβλέπει σημαντικές προοπτικές στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι κινήσεις για την Ελλάκτωρ

Αναφερόμενος ο κ. Τζαννετάκης, στην Ελλάκτωρ και το αν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τη Motor Oil σχετικά με την πώληση του μετοχικού της μεριδίου -είτε με την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option), είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο- ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος σημείωσε πως η διαδικασία προχωρά βήμα-βήμα.

Τόνισε πως σε πρώτη φάση αναμένεται η καταβολή του μερίσματος από την Ελλάκτωρ, που αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, και αμέσως μετά να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» αναφορικά με το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) της Reggeborgh.

Αφού, πάντως, κλείσει το deal για την Ηλέκτωρ, η Motor Oil θα αποφασίσει τις κινήσεις της. «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη, από τη στιγμή που η υπόθεση προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ