«Στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση στην έδρα της UNESCO για τον Ολυμπισμό και την Ολυμπιακή Εκεχειρία, στην οποία είχα την τιμή να συμμετάσχω», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Όπως επισημαίνει, Ελλάδα και Γαλλία έστειλαν μήνυμα υπέρ της διακοπής των εχθροπραξιών ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Ήταν μια συγκινητική βραδιά που συνόψισε σειρά στοιχείων τα οποία συνθέτουν τη διεθνή εικόνα της χώρας μας: την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, τη διαχρονική προσφορά της υπέρ των οικουμενικών αξιών της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την προσήλωσή της στη διεθνή συνεργασία, την ειρήνη και τη διπλωματία», τονίζει.
Η εκδήλωση, όπως επισημαίνεται, ήταν μια πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO και «εντάσσεται στην ευρύτερη, συγκροτημένη προσπάθεια του υπουργείου Εξωτερικών για αναβάθμιση της δημόσιας διπλωματίας, με άλλα λόγια για ανάδειξη της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και αύξηση της επιρροής της στη διεθνή κοινή γνώμη».
«Αφετηρία μας είναι ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τη Δημόσια Διπλωματία, το οποίο καταρτίσαμε με ορίζοντα τετραετίας, με συγκεκριμένη στοχοθεσία και προτεραιότητες», σημειώνει ο κ. Κώτσηρας.
«Στους κεντρικούς του άξονες περιλαμβάνονται η προώθηση παραδοσιακών στοιχείων ήπιας ισχύος της χώρας μας, όπως η ιστορία, ο ελληνικός πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα, αλλά και συγκριτικών πλεονεκτημάτων της σύγχρονης Ελλάδας σε τομείς όπως οικονομία, τουρισμός, νέες τεχνολογίες, περιβάλλον».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως προσθέτει, αναβαθμίστηκαν οι πέντε ξενόγλωσσες ενημερωτικές ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών και δημιουργήθηκε η ενότητα «θετικές ειδήσεις», η οποία ενημερώνει με τρόπο συστηματικό για πρωτοβουλίες, καινοτομίες και επιτεύγματα της χώρας μας. Επιπλέον, «συντονίζονται και υποστηρίζονται εκδηλώσεις των διπλωματικών αρχών μας στο εξωτερικό».
Παράλληλα, όπως σημειώνει, η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση νέων τεχνολογικών εργαλείων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, αναβαθμίζεται η ψηφιακή παρουσία και δικτύωση των πρεσβειών και των γραφείων δημόσιας διπλωματίας.
Επίσης, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργείται μια σύγχρονη και καινοτόμος πλατφόρμα ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος από τις σημαντικότερες ανά τον κόσμο έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές ενημέρωσης σε 40 και πλέον ξένες γλώσσες.
Τέλος, αναπτύσσονται συνέργειες με άλλα υπουργεία και φορείς, με κοινωφελείς οργανισμούς, δεξαμενές σκέψης, πανεπιστημιακές έδρες και οργανώσεις της διασποράς.
«Την τελευταία πενταετία, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά τη διεθνή εικόνα της. Είναι μια χώρα που μιλά με επιχειρήματα, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που πορεύεται με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη», τονίζει ο κ. Κώτσηρας.
«Αυτή την Ελλάδα προβάλλουμε, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην άσκηση δημόσιας διπλωματίας», καταλήγει.