Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης "Δια Πυρός 2024" με τη συμμετοχή και...

Ασκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης “Δια Πυρός 2024” με τη συμμετοχή και των 13 Περιφερειών της χώρας

 Στις 13 Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα σε όλες τις περιφερειακές πυροσβεστικές διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της επικράτειας πραγματοποιήθηκε σήμερα η άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός 2024». 

   Τα σενάρια των ασκήσεων, αφορούσαν την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών μονάδων όλων των εμπλεκομένων, σε τέτοιου είδους περιστατικά, φορέων. 

   Ειδικότερα, στην Αττική παρόμοια άσκηση έγινε σε δασική έκταση στους πρόποδες του Υμηττού, στο τέρμα της οδού Αναστάσεως στου Παπάγου παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Πέτρου Καμπούρη και του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Νικόλαου Ρουμελιώτη. 

   «Παρακολουθήσαμε την άσκηση “Δια Πυρός” που οργάνωσε η πυροσβεστική περιφερειακή διοίκηση Αττικής στην οποία συμμετείχαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής και βέβαια όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, συμμετείχε η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, συμμετείχαν οι εθελοντές μας, το ΕΚΑΒ και ο Ερυθρός Σταυρός και βέβαια οι δασικές μας υπηρεσίες, οι δασικοί μας οι οποίοι στελέχωσαν και το στοιχείο διοικήσεως το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος. Όλοι μαζί προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε σε πραγματικό χρόνο ένα συμβάν το οποίο αντιμετωπίστηκε εν τέλει με επιτυχία. Είναι μία άσκηση η οποία γίνεται για να δοκιμαστούν τα επιχειρησιακά σχέδια, να δούμε τις δυνατότητες συντονισμού και βέβαια να δοκιμαστούν οι επικοινωνίες και όλα αυτά που χρειάζονται να δοκιμαστούν για να είναι έτοιμα σε ένα πραγματικό συμβάν. Ταυτόχρονα με αυτή την άσκηση, γίνονται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας αντίστοιχες ασκήσεις ακριβώς για την εκπαίδευση του προσωπικού. Είναι απαραίτητο να πετύχουμε το καλύτερο επίπεδο συντονισμού έτσι ώστε να πάμε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε συμβάν στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς. Όσον αφορά τους καθαρισμούς, ο κ. Τουρνάς είπε ότι συμμετέχουν όλοι μέσω των προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη όπως το Antinero αξίας 270 εκ. ευρώ με έργα σε όλη την Ελλάδα από τα οποία 32 πραγματοποιούνται στην Αττική και αφορούν σε καθαρισμούς περιαστικών δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων. Επίσης, τους καθαρισμούς που πραγματοποιούν οι δήμοι καθώς επίσης και εκείνους που θα πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης στο χώρο του για να προστατεύσει την περιουσία του – το σπίτι του. 

   Επιπλέον όπως επισήμανε ο κ. Τουρνάς «θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι, να κάνουμε το χρέος μας έτσι ώστε να προφυλαχθούμε, γιατί η κλιματική κρίση τρέχει με μεγάλη ταχύτητα. Μας έχει προσπεράσει, οφείλουμε να επιταχύνουμε, να κάνουμε αυτό που πρέπει για να προφυλαχθούμε από αυτή την απειλή. Οφείλουμε με βασικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και βέβαια της περιουσίας και του περιβάλλοντος, να κάνουμε όλοι το καλύτερο δυνατόν». 

   Από την πλευρά του, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Νικόλαος Ρουμελιώτης ανέφερε: «Στη σημερινή άσκηση δοκιμάστηκε για μία ακόμη φορά η αποτελεσματικότητα των φορέων της Πολιτικής Προστασίας που θα κληθούν στην αντιμετώπιση μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου και ο μηχανισμός, είναι ακόμη πιο έτοιμος για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πυρκαγιών. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πρέπει, να συντηρούν καθαρούς τους οικοπεδικούς τους χώρους, αλλά και ότι απαγορεύεται η καύση στην ύπαιθρο. Τονίζουμε ότι, η κοινή προσπάθεια όλων μας, τόσο στο πεδίο, όσο και σε επίπεδο πρόληψης, θα μειώσει τις επιπτώσεις των πυρκαγιών». Επιπλέον, ο κ. Ρουμελιώτης επισήμανε ότι υπάρχουν οι οδηγίες προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς και οι απαγορεύσεις ότι απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο το άναμα της φωτιάς στην ύπαιθρο. 

   «Το Πυροσβεστικό Σώμα ήδη βρίσκεται σε ετοιμότητα, εφαρμόζει τον επιχειρησιακό του σχεδιασμό, υπάρχει όπως είδατε σήμερα μία συνεχής συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να έχουμε έναν συντονισμό και μία οργάνωση κατά την ώρα του επιχειρησιακού έργου. Θα έλεγα ότι φέτος υπάρχει μία πολύ μεγάλη προετοιμασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εδώ και αρκετό καιρό και η οποία συνεχίζει και αυτή την περίοδο,διότι όπως βλέπετε οι καιρικές συνθήκες που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη δασοπυρόσβεση αναμένονται και φέτος να είναι εναντίον του πυροσβέστη, οπότε θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το πάρα πολύ δύσκολο έργο», σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης. 

   Στην ανάγκη να γίνουν όλες οι ενέργειες για λόγους πρόληψης απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει αναφέρθηκε ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος. Όπως επισήμανε στο πλαίσιο της άσκησης “ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2024” εφαρμόστηκαν τα σχέδια εκτάκτων αναγκών που έχουν οι δήμοι. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε και σχέδιο εκκένωσης από τα δύο κοιμητήρια Παπάγου-Χολαργού. Είχαμε βελτιστοποίηση της συνεργασίας της Πυροσβεστικής, του Στρατού του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, των δήμων και του ΣΠΑΥ που είναι εμπλεκόμενοι στο συγκεκριμένο συμβάν. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η υδατοδεξαμενή που έχουμε κάτω από το κοιμητήριο Χολαργού που όλοι είδατε ότι είναι σωτήρια διότι άμεσα μπορούν να γεμίσουν τα ελικόπτερα νερό και να επέμβουν άμεσα στον συγκεκριμένο τομέα. Πιστεύω ότι από τα Γλυκά Νερά μέχρι την Καισαριανή, αυτή η υδατοδεξαμενή θα είναι σωτήρια», τόνισε ο κ. Αποστολόπουλος ενώ προσέθεσε ότι μέσω της άσκησης δόθηκε η δυνατότητα να εντοπίσουν τυχόν λάθη ώστε αν χρειαστεί στο μέλλον να εξαλειφθούν. 

   Σχετικά με τους καθαρισμούς είπε: «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι συνάδελφοι, όπως κι εμείς έχουν ενημερώσει τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να καθαρίσουν. Εμείς έχουμε στείλει βεβαιώσεις σε όσα οικόπεδα έχουν εντοπιστεί στο δήμο αλλά εμείς στη δική μας περιοχή δεν έχουμε τόσα πολλά οικόπεδα, διότι είμαστε μία αστική περιοχή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι συνάδελφοι δήμαρχοι έχουν ενημερώσει τους ιδιοκτήτες να τα καθαρίσουν, και αν δεν γίνει μέχρι τέλος Μαΐου, θα επέμβουν οι υπηρεσίες του δήμου και θα προχωρήσουν στα πρόστιμα στα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε». 

   Για την διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με προσωπικό, οχήματα και εναέρια μέσα από την περιφερειακή πυροσβεστική διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, τις οποίες συντόνιζε ο διοικητής ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής, αρχιπύραρχος Χρήστος Σημιακάκης. Επίσης, συμμετείχαν εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, από την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου και Αγ. Παρασκευής, με υδροφόρες και μηχανήματα, το Γ.Ε.ΕΘ.Α. με εναέρια μέσα και μηχανήματα, την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες με προσωπικό και οχήματα όπως: «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ)», «Δασοπροστασία Παπάγου Χολαργού (ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ)», «Δασοπροστασία Καισαριανής» και «Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα (Κ.Π.Δ.Φ.Π.)». 

   Το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. σε συνεργασία με το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» είχαν τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

   Κατά την εξέλιξη των ασκήσεων, δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, την προστασία του πληθυσμού, εντός της περιοχής που εξελίχθηκε η πυρκαγιά, την προστασία των υποδομών και τον αποκλεισμό εισόδου πολιτών προς την περιοχή εξέλιξης και πιθανής επέκτασής της.

   Σκοπός των ασκήσεων ήταν η διαπίστωση, σε ρεαλιστικές συνθήκες, της επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του. 

   Ταυτόχρονα, δοκιμάστηκε:

    * η διαλειτουργικότητα των φορέων στις διαδικασίες διαχείρισης των μέσων τους για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληθυσμού, 

    * η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών πόρων, 

    * ο έλεγχος αξιοπιστίας της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής και των διαθέσιμων μέσων,

    * η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση καθώς και

    * η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων. 

   Στόχος των συγκεκριμένων ασκήσεων ήταν η εφαρμογή των διαλαμβανομένων στα νέα σχέδια δασών στις περιοχές ευθύνης των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) της Επικράτειας και η κωδικοποίηση των ενεργειών πυρόσβεσης σε δασικές πυρκαγιές για την αντιμετώπιση παρόμοιων συμβάντων κατά την αντιπυρική περίοδο του έτους 2024. 

   Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ζόμπος Κωνσταντίνος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, ο δήμαρχος Παπάγου Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Ιωάννης Μυλωνάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης Βασίλειος Κρητικός, ο εκπρόσωπος του ΣΠΑΥ Βασίλης Σιαμάνης, ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Νικόλαος Καστρίτης, ο διευθυντής της διεύθυνσης δασών Αττικής Αθανάσιος Ρέππας, εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ Πάρνηθας, εκπρόσωποι της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών και εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ.

   Επίσης, την άσκηση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.  

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ