Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚ. Κυρανάκης: Χαμηλό το ποσοστό δήλωσης περιουσιών στο Κτηματολόγιο 

Κ. Κυρανάκης: Χαμηλό το ποσοστό δήλωσης περιουσιών στο Κτηματολόγιο 

 Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και φορείς που εμπλέκονται με το Κτηματολόγιο και τη χαρτογράφηση περιουσιών, είχε σήμερα στο Ρέθυμνο, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Τον υφυπουργό συνόδευαν ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Στυλιανός Σακαρέτσιος και στελέχη του φορέα, με στόχο να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων κτηματογράφησης και να δεχτούν προτάσεις, η αξιοποίηση των οποίων θα μπορούσε να ενισχύσει τους πολίτες να κτηματογραφήσουν την περιουσία τους. 

   Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα ποσοστά δήλωσης περιουσιών στο κτηματολόγιο από τους πολίτες είναι χαμηλά και αυτό είναι «αποτέλεσμα των πολλαπλών παρατάσεων και της έλλειψης εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία του κτηματολογίου».

   Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης, το κτηματολόγιο είναι η προσπάθεια όλης της χώρας «να συνεννοηθούμε ποια ιδιοκτησία ανήκει σε ποιον. Γι΄αυτό και σήμερα ανακοινώνουμε ένα πολύ σημαντικό ψηφιακό εργαλείο maps. ktimatologio.gr, ένας χάρτης ψηφιακός που για πρώτη φορά επιτρέπει στον πολίτη, στον ιδιοκτήτη ακίνητης περιουσίας, να μπει και με ένα απλό εντοπισμό, ένα απλό zoom να εντοπίσει την περιουσία του και πώς αυτή έχει καταγραφεί ή οριοθετηθεί από το κτηματολόγιο. Εφόσον συμφωνεί ο πολίτης, με πολύ απλά ψηφιακά βήματα ή δια ζώσης, να το δηλώσει». 

   Αυτό πρέπει να το κάνουν οι πολίτες μέχρι 30 Νοεμβρίου 2024, καθώς δεν θα δοθεί άλλη παράταση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός. «Έχουν δοθεί πολλές παρατάσεις, είναι πολυετής διαδικασία που δεν πάει άλλο. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση κτηματολογίου πανελλαδικά το 2025. Έτσι και στο Ρέθυμνο 236.000 δικαιώματα περιουσιακά, λείπουν αυτή την περίοδο από τις δηλώσεις». Σχετικά με το γιατί πρέπει να δηλώσουν οι πολίτες την περιουσία τους στο κτηματολόγιο, ο κ. Κυρανάκης είπε, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους, πως: «’Εχουμε κληρονομήσει από τους γονείς και από τους παππούδες τη γη και την περιουσία, την οποία απέκτησαν με κόπους, που χτίστηκε μια ολόκληρη ζωή, δεκαετίες και αιώνες. Οπότε έχουμε καθήκον να την κατοχυρώσουμε και αν δεν το κάνουμε τότε μπλέκουμε δικαστικά».

   Για τις περιπτώσεις που ο πολίτης δεν συμφωνεί με τα δεδομένα του κτηματολογίου, μέσω της εφαρμογής, τότε «χρειάζεται να έχει ένα τοπογραφικό διάγραμμα, με ένα μηχανικό σε συνεννόηση. Αν όμως υπάρχουν μικρές αποκλείσεις και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος, δεν χρειάζεται τοπογραφικό. Άρα δεν χρειάζεται να μπει σε έξοδα περιττά. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο λεγόμενος τίτλος κτήσης, το συμβόλαιο ή αν δεν έχει, διότι υπάρχουν πολλές περιουσίες από το παρελθόν που έχουν προέλθει με συμβόλαια λόγου, χρησικτησίες και όλα αυτά, χρειάζεται τότε η δήλωση του Ε9 και μία ένορκη βεβαίωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή δικηγόρου. Με αυτή την απλή διαδικασία κατοχυρώνει ο πολίτης το δικαίωμα τους και ακόμα αν του λείπει ένα χαρτί ένα δικαιολογητικό, μπορεί να το φέρει αργότερα. Μέχρι όμως στις 30 Νοεμβρίου 2024».

   Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον κ. Κυρανάκη όσο και από τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, «αυτή είναι μία απλή ενέργεια που οφείλουμε να κάνουμε όλοι ώστε να καταχυρώσουμε την περιουσία και να δοθεί αξία στη γη». Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι η πρόταση του υφυπουργού ώστε να δοθούν νομικά υπομνήματα με κατευθύνσεις, που μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις, είναι πολύ σημαντικό, διότι το θέμα του κτηματολογίου πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει διότι είναι μία απαραίτητη συνισταμένη της ασφάλειας των συναλλαγών. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε μία πολιτισμένη χώρα και να μην έχουμε ακόμα δασολόγιο και κτηματολόγιο. Αυτά τα δύο εργαλεία συμπλέκονται, δεν είναι προς τιμή μας ότι υπάρχει αυτή η στέρηση. Σίγουρα υπάρχουν αντικειμενικές δυσχέρειες τις οποίες εξηγήσαμε στον υφυπουργό. Το εργαλείο το ψηφιακό που γνωστοποίησε ο υφυπουργός είναι πολύ χρήσιμο για τους πολίτες, ειδικά για όλες εκείνες τις περιπτώσεις που οι καταγραφή τους δεν περιέχει λάθη στο κτηματολόγιο. Για να μπορέσει επιτέλους να μπει μία τάξη σε αυτό το χάος, όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι ο υφυπουργός έδειξε διάθεση να δεχθεί παρεμβάσεις ώστε να μπορούμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα που είναι αυτονόητα»

   Ο δήμαρχος Ρεθύμνης είπε χαρακτηριστικά ότι «όπως ο δήμος δεν βάζει ποτέ σε δοκιμασία τους πολίτες, το ίδιο ακριβώς πρέπει να κάνει και το κράτος. Θεωρώ πως η αντίληψη νομικών υπηρεσιών του δημοσίου είναι στείρα κάποιες φορές, που υπό την επιταγή της εξάντλησης όλων των ενδίκων μέσων καθυστερούν διαδικασίες… αν συνεννοηθούμε, όλα αυτά θα πάνε πολύ πιο γρήγορα». 

   Στο Ρέθυμνο λειτουργεί το hub για τα υποθηκοφυλακεία όλη της Κρήτης και σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, «σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να ψηφιοποιηθούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο σελίδες στα παλιά υποθηκοφυλακεία δηλαδή 390 σε όλη τη χώρα. Με νόμο του 2018 έπρεπε να έχουν κλείσει αλλά είναι μία διαδικασία η οποία καθυστέρησε. Εμείς από τον Ιούλιο που αναλάβαμε μέχρι και σήμερα έχουμε αυξήσει πάρα πολύ τους ρυθμούς ψηφιοποίησης και μέχρι τέλος του 2024 όλα τα υποθηκοφυλακεία θα έχουν κλείσει και θα έχουν μεταφέρει το αρχείο τους στα πολύ λιγότερα προφανώς κτηματολογικά γραφεία. Αυτό σημαίνει ότι ο δικηγόρος είτε βρίσκεται στο Ρέθυμνο, στην Αθήνα, είτε στον Έβρο, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις σελίδες των παλιών υποθηκοφυλακείων ψηφιακά, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτεί κανένα κτίριο σε όλη την Ελλάδα. Το πρώτο υποθηκοφυλακείο που έχει ψηφιοποιηθεί στην Ελλάδα είναι του Μυλοποτάμου ακολουθούν και αυτά σε Ρέθυμνο, Χανιά και σε όλη την Κρήτη».

   Όπως τονίστηκε, μετά την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων, όλοι θα μπορούν να μιλούν την ίδια γλώσσα, να λειτουργούν με ίδιους κανόνες και οι νέες συναλλαγές, οι νέες πράξεις αγοραπωλησίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα γίνονται πλέον ψηφιακά, χωρίς την ταλαιπωρία από τις στοίβες χαρτιών, τους χαμένους φακέλους και τις καθυστερήσεις μηνών.

   «Η ψηφιοποίηση του αρχείου των υποθηκοφυλακείων εγγυώμαι, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025», είπε ο κ. Κυρανάκης γνωστοποιώντας ότι οι πολίτες δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, αφού χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

   Όλα όσα ισχύουν για τους πολίτες, τα ίδια ως διαδικασία αφορά τόσο τους δήμους όσο και την εκκλησία, είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: ¨Δίδεται η δυνατότητα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, για πολλαπλή δήλωση τόσο από την εκκλησία όσο και από τους δήμους, ώστε να επιλέξουν μέσο πολλαπλής δήλωσης πάνω στο πάζλ τον οριοθετημένων περιουσίων, όλα όσα εκκλησία και δήμοι θεωρούν ότι τους ανήκουν, εκδίδοντας αυτόματα ένα αρχείο με πολλά ΚΑΕΚ. Στη συνέχεια με μία απλή ψηφιακή εφαρμογή μπορούν να δηλώσουν και να προσκομίσουν στη συνέχεια, όλα όσα θα λείπουν από τους φακέλους».

   Τόσο τα στελέχη του Κτηματολογίου όσο και ο υφυπουργός τόνισαν ότι η χαρτογράφηση της περιουσίας των πολιτών και οι δηλώσεις στο κτηματολόγιο θα απλουστεύσουν διαδικασίες που μέχρι σήμερα κούραζαν τους πολίτες.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ