Σκηνή 1η: Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο υποχωρεί σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τον Φεβρουάριο αλλά οι τιμές λιανικής των περισσότερων εταιρειών κινούνται ανοδικά. Αυτό έχει την προφανή εξήγηση ότι «αυτό βγάζει ο μαθηματικός τύπος πάνω στον οποίο στηρίχτηκαν τα πράσινα τιμολόγια».
Υπάρχει όμως και μια παράμετρος που έρχεται στην επιφάνεια μέσα από δηλώσεις στελεχών της αγοράς: «οι πάροχοι υφίστανται μεγάλη οικονομική ζημία εξαιτίας των ρευματοκλοπών και αυτός είναι ένας ουσιαστικός λόγος για τον οποίο τα τιμολόγια του ρεύματος συντηρούνται ψηλά παρά την αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής (σ.σ τα οποία σημειωτέον υποχωρούν και τον Απρίλιο). Προκύπτει λοιπόν ο πρώτος αιφνιδιασμός του συνεπή καταναλωτή: «δεν πέφτει η τιμή του ρεύματος γιατί κάποιοι κλέβουν το ρεύμα και αντί η ευθύνη να πέφτει σε αυτόν που είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση και την προστασία του δικτύου, πέφτει σε αυτόν που δεν φταίει δηλαδή στον καταναλωτή».
Σκηνή 2η: Κατόπιν εντοπισμού περιστατικού εκτεταμένης ρευματοκλοπής σε δήμο των Βορείων Προαστίων, συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ, συνοδευόμενο από ισχυρότατη αστυνομική δύναμη, μεταβαίνει στον τόπο για να εφαρμόσει τον νόμο διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση, αφαιρώντας τον μετρητή και εφαρμόζοντας τις ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Τι λένε όμως τα συνεργεία του ΑΑΔΕ αλλά και οι αστυνομικοί που γνωρίζουν τι συμβαίνει πραγματικά στο «πεδίο»; «Μόλις γυρίσουμε την πλάτη μας, τα ρεύμα θα συνδεθεί και πάλι παράνομα ενώ η υπόθεση θα εξεταστεί από την ελληνική δικαιοσύνη ύστερα από τουλάχιστον δύο χρόνια».
Τι συμπέρασμα βγάζουμε από αυτές τις δύο σκηνές; Όλοι οι εμπλεκόμενοι –από το υπουργείο Περιβάλλοντος που νομοθετεί τις κυρώσεις και έχει την ευθύνη για την νομοθετική θωράκιση του πλαισίου- μέχρι τον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη για την διαχείριση του δικτύου αλλά και τις αστυνομικές αρχές που καλύπτουν τους ελέγχους προστατεύοντας τα συνεργεία, γνωρίζουν ότι στο… πεδίο το πλαίσιο που υπάρχει σήμερα δεν λειτουργεί αλλά κανείς δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να το αλλάξει. Ο λογαριασμός όμως των 400 εκατ. ευρώ εκδίδεται κάθε χρόνο και τον πληρώνει ο συνεπής καταναλωτής…