Άλλη μια χρονιά ισχυρής διψήφιας ανάπτυξης θα πετύχει το 2024 η ευρωπαϊκή αγορά κυβερνοασφάλειας. Σύμφωνα με σχετικό report της IDC, οι ευρωπαϊκές δαπάνες για την ψηφιακή ασφάλεια θα αυξηθούν φέτος κατά 12,3%, ενώ η αγορά θα κινηθεί με διψήφια ανάπτυξη καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης έως το 2027, οπότε αναμένεται να φθάσουν τα $84 δισ. όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.
“Η ασφάλεια αποδεικνύεται βασικός τομέας επενδύσεων πληροφορικής για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τη συνεχή απειλή των κυβερνοεπιθέσεων, τη θωράκιση του υβριδικού εργασιακού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης τόσο με τους εθνικούς, όσο και με τους διεθνείς κανονισμούς (π.χ. NIS2 και DORA)”, σημειώνει η IDC.
Οι τράπεζες πρωταγωνιστούν στις δαπάνες για κυβερνοασφάλεια ως απάντηση στις συνεχείς κυβερνοαπειλές”, λέει η IDC.
Η σημαντική τάση αύξησης των δαπανών ασφαλείας θα χαρακτηρίσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή το 2024, με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) να έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω της συνεχούς άνοδο της αγοράς λογισμικού: 15,4% στην Τσεχική Δημοκρατία και 13,4% στην Ουγγαρία.
Στην πραγματικότητα, το λογισμικό και οι υπηρεσίες ασφαλείας αναμένεται να είναι οι βασικοί τομείς ανάπτυξης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων χωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, που από κοινού αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της ευρωπαϊκής αγοράς.
“Αδηφάγα” οικονομία απειλών
“Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν πρωτοφανή επίπεδα κυβερνοαπειλών, που οδηγούνται από μια αδηφάγα οικονομία κυβερνοεγκλήματος, τον πολλαπλασιασμό κάθε εργαλείου και υπηρεσίας επίθεσης, που μπορεί να φανταστεί κανείς στο σκοτεινό ιστό και ένα ταραχώδες γεωπολιτικό τοπίο”, αναφέρει η IDC.
Σύμφωνα με το σχετικό report της εταιρείας ερευνών, οι τράπεζες, η κεντρική κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τηλεπικοινωνίες και το λιανικό εμπόριο θα δαπανήσουν τα περισσότερα κεφάλαια για την ασφάλειά τους το 2024. Αυτές οι πέντε βιομηχανίες – αθροιστικά – θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 38% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς ασφάλειας.
Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες δαπάνες για κυβερνοασφάλεια το 2024 θα είναι αυτές των τραπεζών (με 14,2% αύξηση από έτος σε έτος), τα μέσα ενημέρωσης και η ψυχαγωγία (14,0%) και η αεροδιαστημική και η άμυνα (13,8%).
“Τα ολοένα και πιο εξελιγμένα εργαλεία, που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνοεγκληματίες και πλέον συμπεριλαμβάνουν και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη, μετατρέπουν την ασφάλεια από τεχνική απαίτηση σε βασικό στρατηγικό παράγοντα για τις εταιρείες όλων των κλάδων. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για κλάδους, όπως οι τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης, η άμυνα, οι τηλεπικοινωνίες και η κυβέρνηση, όπου οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορεί να έχουν τρομερές συνέπειες τόσο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, όσο και στη φήμη μιας εταιρείας”, καταλήγει η IDC.
Πυρ ομαδόν στις τράπεζες
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών της εταιρείας, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό κυβερνοαπειλών, όπως ransomware, extortionware και exfiltration και θα επενδύουν όλο και περισσότερο για να διασφαλίσουν τις υπάρχουσες επιχειρηματικές διαδικασίες και να προστατεύσουν νέες πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού.
Οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας θα πρέπει να προστατευθούν από έναν αυξανόμενο αριθμό κακόβουλων επιθέσεων, που μπορεί να είναι πιο επιζήμιες απ’ ό,τι για άλλους κλάδους, λόγω της μεγάλης προβολής τους στο κοινό.
Στο μεταξύ, λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή, η αεροδιαστημική και η αμυντική βιομηχανία θα επικεντρωθούν ολοένα και περισσότερο στη θωράκιση των πόρων της πληροφορικής και στην προστασία τους από παραβιάσεις δεδομένων.