Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΜήτκας (ΕΘΑΕ): Όλα τα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά συστήματα συγκλίνουν μεταξύ τους

Μήτκας (ΕΘΑΕ): Όλα τα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά συστήματα συγκλίνουν μεταξύ τους

«Όλα τα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά συστήματα συγκλίνουν μεταξύ τους». Αυτό ανέφερε σήμερα στην ΕΡΤ με αφορρμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων στη Βουλή ο Περικλής Μήτκας, πρόεδρος του ΕΘΑΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, και εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπως δήλωσε «ο χώρος της ανώτερης εκπαίδευσης θα αναδιαταχθεί και το κάθε ίδρυμα θα τοποθετηθεί σ’ αυτόν τον χώρο και θα αρχίσει να συγκρίνεται με τα υπόλοιπα».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Δημόσιας Εκπαίδευσης που πιστοποιεί και αξιολογεί τα πανεπιστήμια της χώρας, μιλώντας για τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης εστίασε και στα θετικά μέτρα που περιλαμβάνει για τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως το Δημοκρίτειο.

«Στα δημόσια πανεπιστήμια γίνονται διαρκώς βήματα βελτίωσης γιατί τα ίδια τα πανεπιστήμια προτείνουν στο υπουργείο διατάξεις οι οποίες θα βελτιώνουν τη λειτουργία τους. Αλλά μην ξεχνάμε ότι η ακαδημαϊκή συγκρότηση των πανεπιστημίων δεν είναι γραμμένη στην πέτρα και δεν αλλάζει ποτέ διαρκώς. Υπάρχουν καινούργια αιτήματα από τα πανεπιστήμια για αλλαγές σε τμήματα, σε προγράμματα σπουδών, για ίδρυση καινούργιων μεταπτυχιακών. Είναι μια δυναμική κατάσταση» σημείωσε ο κ. Μήτκας.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις που τα αφορούν τόνισε τα περισσότερα από αυτά έχουν ζητηθεί από τους πρυτάνεις της χώρας και έχουν γίνει δεκτά. «Τα άρθρα του για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχουν ζητηθεί από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, έχουν εγκριθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τα εισηγείται τώρα το Υπουργείο», πρόσθεσε.

Απαντώντας εάν ενισχύεται ο Πρύτανης έναντι του Συμβουλίου Διοίκησης απάντησε ότι γίνεται μια καλύτερη διευθέτηση στις περιπτώσεις που στο Συμβούλιο Διοίκησης εκλέγονται έξι εσωτερικά μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων τα 3 υποστηρίζουν τον έναν υποψήφιο και τα 3 υποστηρίζουν έναν άλλον. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστήριξε, δίνει μια διέξοδο.

Σχολιάζοντας για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο πρόεδρος του ΕΘΑΕ ανέφερε ότι η διαδικασία προβλέπει τον έλεγχο ενός φακέλου που θα πρέπει να υποβάλει το μητρικό πανεπιστήμιο που λειτουργεί στο εξωτερικό και θέλει να ιδρύσει ένα παράρτημα στην Ελλάδα, με τουλάχιστον 10 προϋποθέσεις που θα εξεταστούν και από την Εθνική Αρχή και τελικά η απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο.

Θα ισχύουν τα κριτήρια που εφαρμόζει το μητρικό ίδρυμα

Αναφερόμενος στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύσουν εφόσον προχωρήσει η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αποκάλυψε ότι όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς «θα ισχύουν τα κριτήρια που εφαρμόζει το μητρικό ίδρυμα για να προσλάβει τους καθηγητές». Και όπως τόνισε το πανεπιστημιακό ίδρυμα του εξωτερικού δεν θα ρισκάρει στην επιλογή του διδακτικού προσωπικού.

«Έχουμε δει πάρα πολλά συστήματα στην Ευρώπη, αλλά προφανώς κάθε χώρα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Συγκλίνουν σιγά σιγά τα συστήματα, γιατί στον ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης πρώτιστο ζητούμενο είναι η κινητικότητα και των καθηγητών και των φοιτητών. Άρα, για να μπορούν να μετακινούνται τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας από ένα πανεπιστήμιο στο άλλο και να αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών. Τα συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης αρχίζουν και συγκλίνουν. Το σκανδιναβικό μοντέλο επιτρέπει τη λειτουργία και δημόσιων πανεπιστημίων και μη κρατικών πανεπιστημίων» ανέφερε μεταξύ άλλλων ο κ. Μήτκας.

Επιπλέον, όπως είπε, «ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης θα αναδιάταξη και το κάθε ίδρυμα θα τοποθετηθεί σε αυτόν τον χώρο και θα αρχίσει να κρίνεται και να συγκρίνεται με τα υπόλοιπα. Αυτό θα γίνεται και στην Ελλάδα. Δηλαδή, τα νέα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν θα είναι διαφανή σε όλους τους πολίτες και σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα».

Ο νόμος δεν αφορά τα κολέγια αλλά τα μη κρατικά ΑΕΙ

Ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΘΑΕ ο κ. Μήτκας δήλωσε ότι θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία αυτών των ιδρυμάτων στον χρόνο και περιοδικά να τα πιστοποιεί ξανά όπως γίνεται και με τα δημόσια, δηλαδή κάθε πέντε χρόνια για τα προγράμματα σπουδών και σε ετήσια βάση για κάποιους δείκτες, σημειώνοντας ότι «ο έλεγχος σε όλα τα επίπεδα θα υπάρχει».

Απαντώντας στο εάν η ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ θα αναβαθμίσει και τα κολλέγια που ήδη λειτουργούν στη χώρα ο κ. Μήτκας απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «ο νόμος δεν αφορά το τι θα γίνει με τα κολλέγια. Αφορά την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο νόμος δεν αποκλείει κάποιον ο οποίος πληροί ή θεωρεί ότι πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος να υποβάλλει την αίτηση που θα αξιολογηθεί.

Όσον αφορά το πού θα μένουν οι φοιτητές που θα επιλέξουν να φοιτήσουν σε αυτά δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν γνωρίζει που θα εγκατασταθούν έχοντας ωστόσο την αίσθηση ότι θα ξεκινήσουν από την Αθήνα, ενδεχομένως και τη Θεσσαλονίκη. «Δεν υπάρχει υποχρέωση να έχουν εστίες γιατί είναι οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς» δήλωσε σχετικά ο κ. Μήτκας.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ