Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑ«Το Ίδρυμα Ευγενίδου αποτελεί στρατηγικό εταίρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής...

«Το Ίδρυμα Ευγενίδου αποτελεί στρατηγικό εταίρο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην γαλάζια οικονομία»

Ξεκίνησε σήμερα το «2ο Συνέδριο Ενδιαφερόμενων Φορέων στη Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία», το οποίο συνδιοργανώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μαζί με τον Διακυβερνητικό Οργανισμό «Ένωση για τη Μεσόγειο» (Union for the Mediterranean – UfM) και τη Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας (DG MARE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Στο Συνέδριο συμμετέχουν 43 Κράτη – Μέλη της Ευρωμεσογειακής λεκάνης, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου μέσω συγκεκριμένων έργων και πρωτοβουλιών για την βιώσιμη ανάπτυξη, και τη σταθερότητα.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στις σημαντικές δραστηριότητες του Ιδρύματος, οι οποίες έχουν κοινό προσανατολισμό με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την γαλάζια οικονομία. «Το Ίδρυμα Ευγενίδου αποτελεί στρατηγικό εταίρο του Ελληνικού Κράτους στη ναυτική εκπαίδευση και σε άλλα ναυτιλιακά θέματα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και σχεδιάζοντας τις νέες κατευθύνσεις που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος συμβάλλουν στη στροφή των νέων Ελλήνων προς τα τεχνικά εφαρμοσμένα επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκουν εφαρμογή στη γαλάζια οικονομία».

Ο κ. Ευγενίδης πρόσθεσε επίσης, ότι «στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας, ιδιαίτερα στην εφαρμογή της στις νησιωτικές περιοχές της χώρα. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και τη διευκόλυνση της διάδοσης νέων ιδεών και μεθόδων στους τομείς της γαλάζιας οικονομίας, που περιλαμβάνουν τη ναυτιλία, τις θαλάσσιες μεταφορές, τις λιμενικές δραστηριότητες, τη ναυπηγική, τον παράκτιο τουρισμό, τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο μια βιώσιμη και ανθεκτική γαλάζια οικονομία, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος θα συμβαδίζει με τις οικονομικές δραστηριότητες» και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με την προτροπή οι εργασίες του συνεδρίου να έχουν ως αποτέλεσμα να αποσυνδέσουν την έννοια της νησιωτικότητας με την απομόνωση.

Στο workshop που ακολούθησε για τις απαιτούμενες δεξιότητες στην γαλάζια οικονομία, ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Ιωάννης Γκόλιας τόνισε την σημαντική συμβολή του Ιδρύματος στην αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων της γαλάζιας οικονομίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά « το Ίδρυμα έχει, ήδη, ξεκινήσει τον σχεδιασμό έργων που αφορούν την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης της γαλάζιας οικονομίας και τον εντοπισμό των ειδικών δεξιοτήτων που έχουν μεγάλη ζήτηση αλλά δεν υπάρχει η αντιστοιχία σε προσφερόμενο εργατικό δυναμικό»

Στην συνέχεια ο Διοικητής, αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρόπους συνεργασίας των ευρω-μεσογειακων χωρών, προτείνοντας μία δέσμη 6 αξόνων δράσης που θα μπορούσαν να δώσουν μία νέα κατεύθυνση στην άμβλυνση του χάσματος υφιστάμενων και των απαιτούμενων δεξιοτήτων για τα επαγγέλματα της γαλάζιας οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκόλιας πρότεινε την σύσταση ομάδας εργασίας ως πλατφόρμα δράσης για την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των προσπαθειών, την αξιολόγηση των αναγκαίων δεξιοτήτων της κάθε χώρας, την σχεδίαση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης εκεί που καταγράφεται κενό δεξιοτήτων, την προώθηση των κατάλληλων προγραμμάτων κινητικότητας για φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες, την δημιουργία στοχευμένων ενημερωτικών δράσεων και τέλος, την θέσπιση των κατάλληλων μηχανισμών για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών ανάπτυξης των δεξιοτήτων στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας.

Ο Χαιρετισμός Προέδρου Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη- Ευγενίδη

«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που αυτή η πολύ σημαντική συνάντηση για την επίτευξη μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας για τη λεκάνη της Μεσογείου πραγματοποιείται εδώ στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή το Ίδρυμα είναι για δεκαετίες ο βασικός χώρος στρατηγικών συναντήσεων και συζητήσεων για το ελληνικό και ευρωπαϊκό θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και επειδή πολλές από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος σχετίζονται με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ένωση για τη Μεσόγειο.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, μέσα από την πολυδιάστατη προσφορά του στην ελληνική κοινωνία ως μη κερδοσκοπικό, κοινωφελές ίδρυμα, αποτελεί ισχυρό επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πόλο, με στόχο την προώθηση των εφαρμοσμένων τεχνικών επαγγελμάτων, με έμφαση στη ναυτική εκπαίδευση. Το Ίδρυμα προσφέρει μια σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συγγραφή και έκδοση εκπαιδευτικών βιβλίων για την ελληνική τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, τη λειτουργία πολυάριθμων διαδραστικών εκθέσεων εφαρμοσμένης επιστήμης, καθώς και επιστημονικών εργαστηρίων και πειραματικών επιδείξεων και τη λειτουργία ενημερωμένης επιστημονικής και τεχνική βιβλιοθήκη.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι στρατηγικός εταίρος του Ελληνικού Κράτους στη ναυτική εκπαίδευση και σε άλλα ναυτιλιακά θέματα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και σχεδιάζοντας τις νέες κατευθύνσεις που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία. Οι περισσότερες από τις δραστηριότητες του Ιδρύματος συμβάλλουν στη στροφή των νέων Ελλήνων προς τα τεχνικά εφαρμοσμένα επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκουν εφαρμογή στη γαλάζια οικονομία. Επίσης, το Ίδρυμα έχει αναπτύξει δραστηριότητες προς την κατεύθυνση του καθορισμού των «γαλάζιων επαγγελμάτων» που απαιτούνται κατά προτεραιότητα, καθώς και του αριθμού των αντίστοιχων στελεχών που είναι απαραίτητα για την ελληνική οικονομία, με επίκεντρο τον ναυτιλιακό/νησιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Ευγενίδου έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω του οποίου έγινε ο θεσμικός εταίρος του Υπουργείου για την προώθηση της γαλάζιας οικονομίας, ιδιαίτερα την εφαρμογή της στις νησιωτικές περιοχές του Χώρα. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και τη διευκόλυνση της διάδοσης νέων ιδεών και μεθόδων στους τομείς της γαλάζιας οικονομίας, που περιλαμβάνουν τη ναυτιλία, τις θαλάσσιες μεταφορές, τις λιμενικές δραστηριότητες, τη ναυπηγική, τον παράκτιο τουρισμό, τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο σε μια βιώσιμη και ανθεκτική γαλάζια οικονομία, στην οποία η προστασία του περιβάλλοντος θα συμβαδίζει με τις οικονομικές δραστηριότητες.

Κατά συνέπεια, προσβλέπουμε στις σημερινές και αυριανές συζητήσεις, οι οποίες θα παρακολουθούν με βεβαιότητα τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και θα θέτουν νέους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους συγκεκριμένους στόχους που θα επιτρέψουν σε όλες τις μεσογειακές χώρες να βιώσουν τα οφέλη ενός βιώσιμου συστήματος γαλάζιας οικονομίας».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ