Νέο πρωτόκολλο συνεργασίας με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) υπέγραψε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με την προοπτική ενίσχυσης των δεσμών συνεργασίας των τριών χωρών στα πεδία της οικονομίας και των επενδύσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ακολούθησε επίσημο δείπνο του ΚΕΒΕ, στο οποίο παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον οποίο ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειος Γούναρης, είχε μια σύντομη συνομιλία επικεντρωμένη σε οικονομικά θέματα.
Το διμερές Πρωτόκολλο Συνεργασίας συνυπέγραψαν, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειος Γούναρης και ο πρόεδρος του Κυπριακού Επιμελητηρίου, Σταύρος Σταύρου.
Οι βασικοί άξονες ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπως αναφέρονται στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας, εστιάζουν:
– Στο εμπόριο, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες -με ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό.
– Στην ενίσχυση της συμβουλευτικής υποστήριξης των επιχειρηματιών.
– Στη διαρκή αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Επιπλέον, το επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο Συνεργασίας περιγράφει όλους τους αναγκαίους μηχανισμούς και τα πρακτικά μέτρα εφαρμογής, προκειμένου να λειτουργήσει ως ένα εργαλείο, εύκολο και χρηστικό στην αξιοποίησή του από τους μηχανισμούς των δύο Επιμελητηρίων.
Σημειώνεται ότι, η πρώτη ελληνοκυπριακή διαεπιμελητηριακή συνέργεια είχε συναφθεί το 2019.
Ο κ. Γούναρης, με αφορμή τη στρατηγική απόφαση των δύο φορέων να συμπράξουν με ταχύτερο βηματισμό στο χώρο του επιχειρείν, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Οι οικονομίες της Ελλάδας και Κύπρου χαρακτηρίζονται από πολλά κοινά στοιχεία και κυρίως από κοινές στοχεύσεις και οράματα, τα οποία μπορούμε να υπηρετήσουμε επιτυχώς και με τη συνδρομή των δύο Επιμελητηριακών Φορέων. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα συνδράμει προς κάθε κατεύθυνση και με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε οι σχεδιαζόμενες συνέργειες να αποκτήσουν σάρκα και οστά και να καταγράψουν μετρήσιμα αποτελέσματα, δίδοντας μεγαλύτερη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία των εμπλεκόμενων οικονομιών».