Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς 4 κινέζικοι γίγαντες έχασαν 60 δις σε 3 μέρες

Πώς 4 κινέζικοι γίγαντες έχασαν 60 δις σε 3 μέρες

Ήταν Τετάρτη, όταν η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) υιοθέτησε και επίσημα ένα νόμο, με τον οποίο εταιρείες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται με τα στάνταρ της θα διαγραφούν από το αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο νόμος, ο οποίος είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Trump, είναι γνωστός ως “Holding Foreign Companies Accountable Act” και προβλέπει ότι οι αλλοδαπές εισηγμένες θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν κατέχονται ή ελέγχονται από κυβερνητική οντότητα ξένης χώρας. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, οι εταιρείες που προέρχονται από εκεί, θα πρέπει να ονοματίσουν στην αρμόδια αμερικανική επιτροπή τα μέλη του ΔΣ τους που είναι αξιωματούχοι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Για τις εισηγμένες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά που διαπραγματεύονται ταυτόχρονα και στο Χονγκ Κόνγκ, αυτό ισοδυναμούσε με “βομβαρδισμό”. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τα νέα δεν θα μπορούσαν να εκληφθούν ως… θετικά από τους επενδυτές καμίας από τις δύο χώρες. Η απειλή διαγραφής από τη Wall Street, προκάλεσε στις εταιρείες που είναι διπλά εισηγμένες ένα “σοκ και δέος”. Από την ώρα της ανακοίνωσης, ως την ώρα κλεισίματος του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, την Παρασκευή, οι διπλά εισηγμένες Alibaba, JD.com, Baidu και Netease είχαν χάσει συνδυαστικά ποσό που έφτασε τα 60 δισεκατ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon που επεξεργάστηκε το CNBC.

Επικεφαλής της κούρσας των απωλειών ήταν ο κολοσσός Alibaba, η οποία έχασε 39 δισεκατ. δολάρια, ή 303,1 δισεκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ. Είναι ένα ακόμα χτύπημα από τη… μοίρα για τον γίγαντα που έχτισε ο μεγιστάνας Jack Ma, ο οποίος είχε εξαφανιστεί για αρκετούς μήνες, εν μέσω φημών για περιορισμό του από το κινεζικό καθεστώς, ενώ η ΙΡΟ του -επίσης συμφερόντων του Ma- Ant Group που θα ήταν η μεγαλύτερη της γης, αναβλήθηκε αιφνιδιαστικά μόλις λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί.

Η αμερικανική περιπέτεια των Alibaba, Baidu, JD.com, Netease δεν είναι η μόνη. Περιγράψαμε παραπάνω το γεγονός ότι ο όμιλος του Ma -φυσικά και η Alibaba- έχει μπει στο στόχαστρο (και) των κινεζικών αρχών, με δυτικά Μέσα να εικάζουν ότι επιχειρείται να ασκηθεί έλεγχος πάνω του. Με τις κινεζικές τεχνολογικές φίρμες να αντιμετωπίζουν πιθανές “προκλήσεις” και στην πατρίδα τους, όσο το Πεκίνο σφίγγει τη θηλειά σε αυτό τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα, εγκαθιστώντας αντιμονοπωλιακούς νόμους στη fintech και το e-commerce, κάτι παρόμοιο περνά και ο ιδρυτής του Tencent. Σύμφωνα με το Reuters, συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους των αντιμονοπωλιακών αρχών, ώστε να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους ο όμιλος του θα ανταποκριθεί.

Το τριήμερο αυτό, εκτός από τις απώλειες- μαμούθ του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, η μεγαλύτερη κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu έχασε 107,54 δισεκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ, η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com: έχασε 30,674 δισεκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ, ενώ η Netease έχασε 27,334 δισεκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ. Θα σταματήσει η πτώση τους, όσο ο “πόλεμος” ενάντια στις τεχνολογικές εταιρείες (λ.χ. στην Ευρώπη) εντείνεται και η θηλειά των Αμερικανών σφίγγει γύρω από τις κινεζικές επιχειρήσεις;

Γιώργος Καραγιάννης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ