Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προχωρούν από σήμερα οι αγρότες, που αποφάσισαν το κλείσιμο σημείων σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο σε όλα τα μπλόκα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απηύθυνε πρόσκληση στους αγρότες, ώστε αντιπροσωπεία του συντονιστικού των μπλόκων να έρθει ακόμη και σήμερα ή αύριο στην Αθήνα για διάλογο, με ανοιχτούς δρόμους.

Τα μπλόκα των αγροτών :

Στις 17:00 στη Θεσσαλία κλείνουν τα μπλόκα σε Πλατύκαμπο (ΠΑΘΕ), Καρδίτσα (Ε 65) και Στεφανοβίκειο (παλαιά εθνική οδό Λάρισας- Βόλου) καθώς επίσης και στα τελωνεία για τα μεγάλα οχήματα που κάνουν εισαγωγές τροφίμων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, στις 13:00, για 30 λεπτά, οι αγρότες κλείνουν τα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμωνικό, Χαλκηδώνα, Κουλούρα.

Στις 15:00 οι αγρότες του Αλμυρού θα κλείσουν την εθνική Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Σε νέο συμβολικό αποκλεισμό θα προχωρήσουν και σήμερα οι αγρότες στα Νέα Μουδανιά 6 με 8 το βράδυ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κρατά ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου με τους αγρότες, διαμηνύοντας ωστόσο ότι οι αποκλεισμοί των εθνικών δεν θα ωφελήσουν κανέναν.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες ζητούν:

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
-7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
-Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ. 
-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Κ. Μητσοτάκης: Έχει δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ μέσω ΕΛΓΑ για αγροτικές αποζημιώσεις

«Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ την προηγούμενη τετραετία εκταμίευσε παραπάνω από 1 δισ. ευρώ μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις. Ποσό πολύ-πολύ μεγαλύτερο των εισφορών των αγροτών που καταβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ. Η διαφορά ήρθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, δεν θα μπορούσε να έχει έρθει αν η οικονομία μας δεν πήγαινε καλά» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νικόλαο Μπακατσέλο, χθες.

«Η δημοσιονομική συνέπεια είναι αυτή που μας επιτρέπει να μειώνουμε το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα και τελικά, βέβαια, από την υπέρβαση των στόχων να μπορούμε να επιστρέφουμε χρήματα στην κοινωνία, πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας είτε μιλάμε για μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αύξηση του επιδόματος γέννησης που ισχύει και αναδρομικά από 1/1/23, είτε μιλάμε για τη στήριξη των αγροτών» ανέφερε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ