Εικόνα σταθεροποίησης του ιικού φορτίου, μετά από επτά εβδομάδες, παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας παρ΄ολο που το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Τα παραπάνω ανέφερε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και μέλος της Επιτροπές Εμπειρογνώμων του υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της σημερινής προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 2.500 υπολογίζεται ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες. Έτσι, σε όλη τη χώρα σημειώνονται 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή, στα 44 έτη.
Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρείται σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, αλλά αυξητική τάση σε άλλες.
Ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα που μας πέρασε παρέμεινε σταθερός, στο 6%: «Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία, όπου προσέρχονται άνθρωποι με συμπτώματα», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως ακόμη περισσότερο οι ειδικοί παρακολουθούν τη θετικότητα σε τυχαία δειγματοληψία, δηλαδή σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 ασθενείς με κορωνοϊό
Η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει πιεσμένη και με μ.ο 470 εισαγωγές την ημέρα. Σήμερα νοσηλεύονται πάνω από 5.000 ασθενείς στην επικράτεια, ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας άνω των 75 ετών.
Η γιατρός ανακοίνωσε και το πρώτο δειλό μήνυμα αισιοδοξίας από το νοσοκομείο «Αττικόν» όπου εργάζεται: «Στη χθεσινή εφημερία είδαμε μείωση των εισαγωγών σε 60 άτομα, ενώ ο μέσος όρος στο Αττικό τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν 90». Ωστόσο, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στην αργία της 25ης Μαρτίου.
Πιέζονται και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου οι ειδικοί αναμένουν να πιεστούν καθώς πλέον καταγράφονται 45 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τη μέρα. Στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζεται πως υπάρχουν 3.000 ενεργά κρούσματα, τα 2/3 εκ των οποίων εντοπίζονται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή η κάλυψη κλινών ΜΕΘ στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται στο 77%.
Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στους θανάτους λόγω κορωνοϊού τονίζοντας ότι παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι μικρότερος του 5%.
Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ ή απώλειας ζωής έχει μειωθεί λόγω της καλύτερης θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών, αλλά και χάρη στη μείωση των ηλικιωμένων ασθενών λόγω του εμβολιασμού ενώ επανέλαβε πως «δεν υπάρχει αύξηση θανάτων σε μικρότερες ηλικίας κάτω των 65 ετών».
Η καθηγήτρια τόνισε πως συνήθειες όπως το κάπνισμα, αλλά και νοσήματα όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση και κακή φυσική κατάσταση αυξάνουν τη φλεγμονή, αλλά και την θρόμβωση σε ασθενείς Covid. Η σωστή διατροφή και άσκηση μπορεί να ωφελήσει όλες τις ηλικίες σαν ένα πρόσθετο όπλο απέναντι στον κορωνοϊό.
Επίσης αναφέρθηκε και στα self–test: «Έχουμε στα χέρια μας ένα εργαλείο, τα ατομικά τεστ που έρχονται και στην Ελλάδα. Μια φορά την εβδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ανθρώπων» είπε για την εισαγωγή των self test. Όπως είπε έτσι θα έχουμε έγκαιρη διάγνωση και ιχνηλάτηση με στόχο της διακοπή μετάδοσης.
Ποιες περιοχές μπαίνουν σε σκληρό lockdown από αύριο στις 6 το πρωί
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαζευξάσης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε βαθύ κόκκινο μπαίνουν από αύριο στις 6 π.μ. οι εξής περιοχές:
1.Π.Ε Κοζάνης (αύξηση 81,8%)
2.Π.Ε. Πέλλας (αύξηση 101,9%)
3.Δήμος Γρεβενών
4.Δήμος Κιλκίς (αύξηση 129,4%)
5.Δήμος Βέροιας (αύξηση 116,2%)
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, παραμένουν: Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστίδος.
Αντίθετα η Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα επιτρέψει να βγουν από το βαθύ κόκκινο την άλλη βδομάδα.
Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι ανοίγει νέο πιλοτικό πρόγραμμα «λίστας αναμονής» στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό μπορούν να μπουν, εφόσον το επιθυμούν, σε «Λίστα Αναμονής», ώστε, σε περίπτωση ακύρωσης άλλου προγραμματισμένου ραντεβού, να έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού νωρίτερα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας και θα επεκταθεί στα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.
Ρ. Μελά