Σε λειτουργία μπαίνει η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Γ, δηλαδή το τιμολόγιο με το οποίο παρέχεται έκπτωση σε πολυτέκνους, για την κατανάλωση ρεύματος για την κύρια κατοικία τους. Ειδικότερα, με μια απλή διαδικασία με υποβολή σχετικού πιστοποιητικού οικογενειακής τους κατάστασης, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. αυτοματοποιημένο έλεγχο, προβλέπεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση, με την έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh,
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα ενώ δεν υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε σχεδόν το 90% των πολύτεκνων οικογενειών να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο, ετήσιο, εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Βάσει υπολογισμών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι.
Το όριο αυτό αυξάνεται, κατά 8.000 ευρώ, για οικογένεια που στη σύνθεση της περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μη δηλώνουν οι ίδιοι και τα εξαρτώμενα τέκνα τους δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Από τις διατάξεις του φόρου πολυτελείας του πρώτου εδαφίου, εξαιρείται η κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ανεξαρτήτως κυβισμού.
Σε ό,τι αφορά τα όρια κατανάλωσης, προκειμένου να χορηγείται η έκπτωση, ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.
Το παραπάνω όριο αυξάνεται, περαιτέρω, κατά 300 ΚWh, για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.
Οι δικαιούχοι του νέου τιμολογίου πολυτέκνων επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.
Στις 450.000 οι αιτήσεις για την επιδότηση θέρμανσης με ρεύμα
Την ίδια ώρα “χαλαρό” παραμένει το ενδιαφέρον για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα, παρά το δριμύ ψύχος των τελευταίων ημερών. Η προθεσμία για αιτήσεις λήγει στις 5 Φεβρουαρίου, αλλά οι αιτούντες επιδόματος θέρμανσης με ρεύμα μόλις και ξεπερνούν τις 450.000. Οι ωφελούμενοι από την έκτακτη ενίσχυση που κυμαίνεται από 45 ευρώ κατ’ ελάχιστον έως το ανώτερο 480 ευρώ υπολογίζονται περίπου στους 1,2 εκατ. καταναλωτές ρεύματος ωστόσο παρά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως τις 5 Φεβρουαρίου, το ενδιαφέρον των νοικοκυριών δεν είναι μεγάλο. Προφανώς, είτε , τα εισοδηματικά κριτήρια λειτουργούν “αποτρεπτικά” ή οι περισσότεροι που το έχουν ανάγκη έχουν λάβει επίδομα θέρμανσης με την διαδικασία για τα ορυκτά καύσιμα κτλ.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης, μπορούν να καταστούν όσοι δεν έχουν λάβει επίδομα θέρμανσης και έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο, έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο και έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.