Η αύξηση του πληθωρισμού και στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ προβλημάτισε καθώς έδειξε στις αγορές ότι η συνεχιζόμενη μείωση στον ρυθμό θετικής μεταβολής των τιμών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ούτε και το χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
Η αλήθεια είναι ότι μια άνοδο στους πρώτους μήνες του 2024, την περιμένουν οι ειδικοί (μεταξύ αυτών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας). Είναι τεχνικοί και συγκεκριμένοι οι λόγοι. Τον Ιανουάριο του 2023, η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας είχε ήδη ξεκινήσει. Άρα, η αποκλιμάκωση στα συγκεκριμένα προϊόντα -τα οποία έχουν μεγάλη βαρύτητα στον πληθωρισμό- δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο σε αυτή τη φάση ειδικά αν ληφθεί υπόψη και το ρευστό τοπίο που δημιουργούν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και στην Ερυθρά Θάλασσα (με πιο πρόσφατο τους χθεσινούς βομβαρδισμούς από ΗΠΑ – Μ/. Βρετανία σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη). Επίσης, υπάρχει και το θέμα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης. Είναι μια πανευρωπαϊκή πολιτική η οποία θα «κοστίσει» σε επίπεδο πληθωρισμού.
Μπορεί στην Ελλάδα να αισθανόμαστε άνετα προς το παρόν εξαιτίας των χαμηλών τιμών στα πράσινα τιμολόγια του ρεύματος (σ.σ ουσιαστικά δεν θα υπάρξει επιβάρυνση από την απόσυρση των κρατικών επιδοτήσεων) όμως αν το δει κανείς το ζήτημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα καταλάβει ότι από την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα υπάρξει κόστος σε επίπεδο πληθωρισμού. Και ύστερα είναι και το θέμα των τροφίμων. Οι τιμές είναι φέτος πολύ υψηλότερες από τις περυσινές και -ειδικά εδώ στην Ελλάδα- δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν θα αποδώσουν (αν αποδώσουν) από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ο στόχος για το 2024 είναι φιλόδοξος. Να αποκλιμακωθεί ο μέσος πληθωρισμός από περίπου 4% το 2023 (λίγο χαμηλότερα σε επίπεδο γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή) κοντά στο 2,6%. Δεν θα είναι εύκολο και θα χρειαστεί κόπο και τρόπο…