Στα 24,33 λεπτά/KWhσυμπεριλαμβανομένων των φόρων “έκλεισε” η τιμή ρεύματος το Δεκέμβριο στην Ελλάδα με βάση τη μηνιαία έρευνα της ΗΕΡΙ, (Household Energy Price Index for Europe) που καταγράφει τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και εκπονείται από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ουγγαρίας σε συνεργασία με την εταιρία VaasaETT.
Να σημειωθεί ότι η ΗΕΡΙ καταγράφει τις τιμές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι τιμές, ανά πόλη ,είναι διαφορετικές, κάτι που δε συμβαίνει στην Ελλάδα. Έτσι, η τιμή της Ελλάδας είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ (25 λεπτά/KWh) και ελαφρώς υψηλότερη από το μέσο όρο των 33 εξεταζόμενων χωρών (23,79 λεπτά/KWh).
Να σημειωθεί ότι κατά 20% μειώθηκε η τελική τιμή καταναλωτή της ηλεκτρικής ενέργειας το Δεκέμβριο του 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, με βάση τη μελέτη HEPI οι πιο ακριβές, σε σχέση με το οικιακό ρεύμα, πόλεις, ήταν το Δεκέμβριο το Δουβλίνο και το Λονδίνο με τιμές 42,74 λεπτά/KWh και 40,33 λεπτά/KWh αντίστοιχα. Στη συνέχεια είναι το Βερολίνο (38,09 λεπτά/KWh), η Κοπεγχάγη (37,05 λεπτά/KWh) και η Πράγα (36,5 λεπτά/KWh). Στη Λευκωσία όπου σημειώθηκε οριακή μείωση 1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η τιμή διαμορφώθηκε στα31,5 λεπτά/KWh.
Αυξήσεις τιμών και μάλιστα οι πιο μεγάλες παρατηρήθηκαν στο Όσλο (37%), στην Στοκχόλμη (14%.) και το Ελσίνκι (7%), με βασική αιτία το γεγονός ότι υπήρξαν διακοπές λειτουργίας δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, Ringhal 4 και Oikiluoto 34 αντίστοιχα, που προκάλεσαν έξαρση τιμές χονδρικής στην περιοχή.
Σε σχέση με τη λίστα πόλεων με μειώσεις τιμών, το Άμστερνταμ είχε αποκλιμάκωση 4%, λόγω και του καλού καιρού που περιόρισε τη ζήτηση αλλά και τη μείωση του κόστους δικαιωμάτων εκπομπών CO₂, ενώ με πτώση κάτω του 3% έκλεισαν οι τιμές στο Βερολίνο και τη Ρώμη. Βασικές αιτίες για την εικόνα είναι η χαμηλή ζήτηση λόγω καιρού αλλά και η υψηλή παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης ρόλο έπαιξε και η συγκράτηση των τιμών αερίου, λόγω της πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Η αναφορά στην Αθήνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη της ΗΕΡΙ σημειώνει ότι στην Αθήνα και άρα στην Ελλάδα πριν από την κρίση τα σταθερά και τα κυμαινόμενα τιμολόγια ήταν σε ανάλογο επίπεδο τιμών. Ωστόσο, μετά την κρίση υπήρξε, όπως αναφέρει η έκθεση, τα σταθερά τιμολόγια, πλέον, είναι με υψηλότερες τιμές από τα κυμαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων στις 15 χώρες της Ευρωζώνης είναι στα 32,26 λεπτά/kwh. Κάτι που όμως φαίνεται να αλλάζει, κάπως, τώρα στην Ελλάδα με τον ανταγωνισμό στις τιμές στα “μπλε” τιμολόγια.
Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο υπήρξε σε όλη την Ευρώπη πτώση του μέσου όρου τιμών κατά 27%. Η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι στα 8,51 λεπτά/KWh με τη μέση τιμή στις 27 χώρες της ΕΕ να είναι στα 10,97 λεπτά/KWh.