don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το Santa Claus Party των traders, στο φουλ οι μηχανές της Τρ. Πειραιώς, ΔΕΗ και Mytilineos, η παρουσία του Σωκράτη, η μετοχή του ΟΛΠ και στην τελική ευθεία η IPO του ΔΑΑ

*Με ιστορικά υψηλά-λ.χ. για DJIA- αποχαιρετά το 2023 η Wall Street. Εδώ και ενάμιση μήνα που οι traders έχουν “βαφτίσει” το…κρέας ψάρι, βρήκαν την αφορμή που ήθελαν οι long για να προετοιμάσουν το Santa Claus Party. Το τέλος των αγορών δεν ήρθε ούτε το 2023, όπως και το πετρέλαιο αντί για τα 100$ και τα 120$ “βλέπει” χαμηλότερα και των 70$/βαρέλι. Αυτές είναι προβλέψεις: θα βρέξει αλλά εάν δεν…θα έχει λιακάδα.

*Και αισίως οι long είναι αυτοί που κάνουν “ταμείο” και φέτος. Στο 24,19% η μεταβολή του S&P500, για φέτος. Not bad. Ακόμη και για τον DAX- με τα λίγο ως πολύ γνωστά προβλήματα πολιτικά και οικονομικά που αντιμετωπίζει το Βερολίνο με συν 20% “κλείνει” το έτος. “Οι αγορές πανηγυρίζουν, όχι μόνο για τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά και για το σενάριο της ομαλής προσγείωσης», σημειώνει η Έμιλι Ρόλαντ, υπεύθυνη επενδυτικής στρατηγικής στο John Hancock Investment Management. “Η Fed έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προσγειωνόμαστε σε ομαλό έδαφος και βλέπουμε θετική αντίδραση σε όλα τα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο”, συμπληρώνει για να επιβεβαιωθούν όσοι υποστηρίζουν πως οι αγορές πηγαίνουν ανάλογα πως θες να δεις τις εξελίξεις.

*Σε 11 μήνες οι εκλογές στις ΗΠΑ και τα προεόρτια έχουν αρχίσει ήδη…

*Πολύ πιο σύνθετη η κατάσταση στην Ευρώπη, ο δρόμος προς τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου (6-9/6) δεν θα είναι ίσιος. Όπως φάνηκε και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι ισορροπίες διαμορφώνονται επί ξυρού ακμής.

*Στα καθ’ ημάς: η μίνι κρίση λόγω Σαμαρά με αφορμή (και) το μεταναστευτικό, “δείχνει” τις (δυνητικές) παγίδες που ελλοχεύουν για την κυβέρνηση, παρά την απουσία αντιπολίτευσης. Κοινή εκτίμηση ότι, ο δεξιότερα της ΝΔ χώρος με επικεφαλής έναν “σοβαρό” (ή σοβαρό) αρχηγό θα μπορούσε να “χτυπήσει” ποσοστά αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή πάνω από 14% άνετα. Προσώρας δεν φαίνεται το πρόσωπο, άλλωστε προέχει ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, το σύστημα, εξωτερικό και εγχώριο, θέλει σταθερότητα και αυτήν τους την παρέχει η κυβέρνηση, για τα κρίσιμα έτη 2024-2025, διετία που θα εισρεύσουν επιδοτήσεις, δάνεια δισ. ευρώ.

*Στον αυτόματο πιλότο ο τραπεζικός κλάδος, με 69,72% για το 2023, πρωταθλητής Ευρώπης και με αποτίμηση των 4 συστημικών συνολικά στα 20 plus δισ. το 2024 προοιωνίζεται εξίσου θετικό. Ενδεικτική η περίπτωση της Πειραιώς. Στα 4,088 δισ. η αποτίμηση, καλώς εχόντων στα τέλη Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου η διάθεση του όλου/ή μέρους του 27% που έχει το ΤΧΣ θα μπορούσε να γίνει ακόμη και στα 4,4-4,5 δισ. Λίγο ένα January Effect, λίγο μία καλή παρουσίαση στο road show της JPMC στη Νέα Υόρκη, τέλος Ιανουαρίου ο στόχος είναι εφικτός. Κοινή εκτίμηση πως, ο Χρήστος Μεγάλου έχει και την γνώση/εμπειρία και τις επαφές για να φέρει “χρήμα” που θα καλύπτει και το 27% του Ταμείου. Ένα placement στην Πειραιώς ανάλογο με της Εθνικής θα είχε πολλαπλά προστιθέμενη (υπέρ) αξία. Από την τράπεζα, τον κλάδο μέχρι τη μαρκετά ευρύτερα.

*Εν τέλει με την περίπτωση εκδίκασης της υπόθεσης Folli Follie και της νέας- πολλοστής- αναβολής τι ακριβώς έχει γίνει; Ζήτησε εξαίρεση η Κεφαλαιαγορά, όπως διατείνεται η μία πλευρά, δεν έγινε καν αποδέκτης ο ΔΣΑ, όπως διατείνεται η άλλη πλευρά. Οργανωθείτε παιδιά, γιατί θ’ αρχίσουν να ξεπροβάλουν…σκελετά από την ντουλάπα. Και ΟΚ οι εμπλεκόμενοι ΔΕΝ μπορούν να συμφωνήσουν, εκεί στο Μαξίμου ακούνε; έτσι θα πάει ο Κυριάκος στο road show της JMPC, δίπλα στον Jamie και εμείς εδώ στην Αθήνα θα παίζουμε τον…παπά; εδώ ο παπάς-εκεί ο παπάς…παρατράβηξε το καλαμπουράκι…

*Σε αντίθεση, η ΔΕΗ είναι-πλέον- από τα must bets για το 2024. Θυμάμαι πως πριν τις Ευρωεκλογές του 2019 η αποτίμηση είχε εξαερωθεί σε λιγότερα των 400 εκατ. ευρώ. Χ10 πλέον, στα 4,336 δισ. και προφανώς είναι αποτέλεσμα της διοίκησης Στάσση, όπως και να το δει κάποιος.

*Και μόνο που στο τέλος του έτους η Mytilineos διεκδικεί την 5η θέση από τον ΟΤΕ στην σχετική κατάταξη- με όρους αποτίμησης- λέει αρκετά. Στα 5,278 δισ. η Mytilineos, στα 5,296 δισ. ο ΟΤΕ…μόλις 18 μυριάκια. Αυτά είναι.

*Σε όποιο ταμπλό κι αν είχε παρουσία ο Σωκράτης (ένας είναι) με κέρδος ήταν. Από Intralot και ΚΛΜ/Intracom Properties μέχρι Κέκρωψ και Intrakat (όπου διατηρεί ένα 5% του μ.κ) και όλες οι θυγατρικές/συμμετοχές από κοινού στην holdings δηλαδή την Intracom.

*OK της μοδός και για φορολογικούς λόγους τα family offices, μικρών τε και μεγάλων. Αλλά και ο Σπύρος Λάτσης; σαν τι να του φανεί χρήσιμο. Θα παρακολουθεί η DeA μπας και καταλάβει, τον λόγο δηλαδή…

*Με στοχευμένες εντολές πάνω και από τα 23,20 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ. Εάν θυμάμαι καλά οι Κινέζοι είχαν αγοράσει-μέση τιμή κτήσης- στα 22 και κάτι. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί ο ΟΛΠ να αποτιμάται στα 576 εκατ., δηλαδή Χ5 η ΟΛΗγουμενίτσας. Απλά, δεν γίνεται. Στο μισό της Βαλένθια ο Πειραιάς και μάλιστα κατά το πρώτο 6μηνο του 2023, που στον ΟΛΠ διακινήθηκαν 2,24 εκατ. TEUs (Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ).

*Μεθοδικά υλοποιείται ο σχεδιασμός για το ΙΡΟ του 20% του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος” και της παραχώρησης του 10% στην AviAlliance. Γνώστης και νουνεχής ο Δημήτρης Πολίτης, αποτελεί εγγύηση πως η όλη διαδικασία θα αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα (και) για τη μαρκέτα. Εάν όλα πάνε by the book, προς τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου το ΧΑ θα μπορούσε να “εμβαθυνθεί” με 2 δισ. at least. Ένα δισ. στην πιο συντηρητική περίπτωση από την διάθεση του 27% της Πειραιώς και άλλο ένα δισ. από το placement του 20% του “Ελευθέριος Βενιζέλος”.     

*Αποδέκτης σεναρίων και φημών για το ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός του Μιχάλη Τσαμάζ, παρότι αξιόπιστες οι πηγές, δεν θα ενδώσω στον πειρασμό αναπαραγωγής τους. Πάντως εάν, όντως, επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για μεγάλη, τεράστια έκπληξη.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask